La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuines, cultura i lleure

Es diu Roc 35 i és un nou espai gastronòmi­c del Poblenou dedicat a la cuina mediterràn­ia en què es programara­n activitats

- CRISTINA JOLONCH Barcelona

Això no és un restaurant”, insisteix l’arquitecte grec Minos Digenis, que ha convertit una antiga fàbrica de farines del Poblenou en l’espai gastronòmi­c, Roc 35 (Roc Boronat, 35), que obrirà al març i que pretén ser, explica, un pas enrere. “El restaurant és el final d’un cicle, el client a la recerca de la feina acabada; volem anar variant d’activitats i explorar la matèria primera, com es pot cuinar, fer tallers, tastos, llogar l’espai a amics perquè cuinin junts, atreure cuiners reconeguts però també persones que venen d’altres àmbits i que s’ho passen bé cuinant i menjant”. Es podrà participar en les activitats que estaran subjectes a una programaci­ó durant tot l’any, entre les quals s’inclou un mercat mensual que se celebrarà cada últim diumenge de mes, amb petits productors i espais per menjar i diversos tallers.

Digenis explica que, pel seu origen i per la ciutat on viu des de fa més de vint anys (és veí del Poblenou, on el 2000 va obrir l’estudi d’arquitecte­s que ara ha traslladat a l’antiga fàbrica), l’il·lusionava difondre la cultura gastronòmi­ca mediterràn­ia. “No tenim l’ambició de

competir en una ciutat amb un nivell gastronòmi­c espectacul­ar, sinó simplement oferir una mirada fresca i obrir un lloc en què passin coses, que la gent tingui ganes de saber què fan avui a la fàbrica del Poblenou. Volem ser una plataforma gastronòmi­ca sense ser la casa de ningú”.

En els 600 metres quadrats de planta (el projecte complet supera els 100 metres i a la part de dalt hi ha l’estudi de l’arquitecte i el del seu soci, el financer Nikos Lainas, i també un hort urbà) s’hi podrà cuinar, assistir a xerrades, demostraci­ons, classes o projeccion­s de pel·lícules, i cada mes hi haurà un país convidat, el primer dels quals serà Mèxic.

“Les coses han canviat; ara els espais tendeixen a ser multifunci­onals i es barregen les activitats, la gent i les discipline­s”, explica Nikos Lainas, qui es confessa més amant de menjar que de cuinar. Rebran el parer, expliquen, d’un assessor gastronòmi­c que els ajudarà a selecciona­r les propostes que oferiran.

La inspiració els va arribar amb la primera visita de Digenis a un txoko basc. “Vaig quedar fascinat per la idea de les societats gastronòmi­ques i l’atractiu de cuinar entre amics”. Després ens vam adonar que els txokos quedaven una mica encotillat­s per les normes que tenen, i vam decidir quedar-nos amb el que més ens atreia d’aquest concepte.

Pensen que un dels al·licients serà el mercat de productes de proximitat en el qual també volen agrupar les diferents cultures culinàries amb tallers. No volen ser, puntualitz­en, un focus més de mercats ambulants per a hispters. “Ho dic amb tot el respecte i l’admiració per iniciative­s que estan funcionant amb èxit a la ciutat i que m’encanten. Volem que aquest sigui un lloc en què sempre passin coses i interessi a tota mena de gent”.

Organitzar­an un mercat de petits productors l’últim diumenge de cada mes amb tallers

 ??  ??
 ?? FOTOS: ÀLEX GARCIA ?? Minos Digenis i un dels seus socis, Nikos Lainas, tots dos grecs
FOTOS: ÀLEX GARCIA Minos Digenis i un dels seus socis, Nikos Lainas, tots dos grecs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain