La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9651

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Li donin suport posant a disposició el seu patrimoni. Li tallaria les gònades disfressat d’espadatxí, amb capa i espasa. 2 Saludada que no arriba pas a tenir el rang d’amiga. Raiers que han perdut el pal. 3 Ens cal per respirar. Institut Català de Natació. Induït amb paraules persuasive­s. 4 Monedes del Ducat de Milà que duien la testa del sobirà. La part davantera de l’avió. Voti sense cantar victòria abans d’hora. 5 El prefix que contradiu tot el que li posen al darrere. Jota de camuflatge. Cilindres metàl·lics que penetren en les parets de manera eròtica. Escaire. 6 Assumpte. Companya amable del pic. Pell adobada.

7 Einam escapçat. Partícula distributi­va. No és pas una mera cimera. Olor sense oxigen. 8 Obstacle. Fa venir mercaderie­s de l’exterior perquè ho troba trascenden­t. 9 Llibre mai abans publicat. Pregareu a ca la joiera. 10 Llibre sense autor conegut. Fent la feina de Sant Martí.

11 Cua sense cap. Assessora xinesos. Al final, ho audito. 12 Escaire. Costum ancestral. Belluga un entrenador portuguès malcarat com ell sol. Fòsfor. 13 M’ho invento. Que no pot viure sinó en absència d’oxigen. Xai degollat. 14 Pot ser de braus o atlètica. Fruit comestible d’una rosàcia que té un nom quasi atzarós.

VERTICALS 1 Endegant amb sol·licitut, amorosamen­t. De palau. 2 Versió original. Emblanquin­a les albergínie­s abans de fregir-les. Porta. 3 El licor del mono. Brollo amb autoritat. El cuer quan perd el cap. 4 Professor en una universita­t estrangera que deu tenir molt de temps per a llegir. Que tenen vasos sanguinis. 5 Remot, llunyà, desconegut. Seient que mai no saps si ocuparà algú capaç de sentar càtedra. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 Despullat. Pell adobada. Posa el mirall al davant d’una llegenda. 7 La preposició d’origen. Acceptat en herència, bàsicament perquè el testador l’assenyalà. Mar grega. 8 Tres de la caixa. Crit al mig del desert. Que no es mou ni pot ser mogut. 9 As. Estira de la corda tot deixant anar expression­s d’incredulit­at. Pot ser de mar o de muntanya. Onzes, en segons quines ampolles. 10 Examen que pot ser oral. Peu de quatre síl·labes, compost d’un troqueu i un iambe.

11 Riu suís. Ajuntaràs. Sentir. 12 Esquilada per segon cop. Enganyeu. Ens cal per respirar. 13 Emprenyat. Gustós. En Capone. 14 Sense columnes. Quimera.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain