La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contenidor­s de sèries

París va decidir liderar l’alta costura com una victòria simbòlica de l’elegància i el luxe

- Sergi Pàmies

La producció de sèries crea una activitat semblant a la d’un port industrial. Avalades per Netflix, HBO, Movistar o Amazon, les grues descarregu­en tones de ficció, i convé revisar-les amb il·lusió, fugint de la mecanitzac­ió de l’inspector que ha perdut els matisos d’una mirada vocacional. Anem a pams, doncs. ENCERTAR-LA REPETINT. Crashing és una comèdia que té el segell de garantia de Judd Apatow. El problema és que s’assembla molt a Louie ,i és com si després de construir la Sagrada Família a Barcelona algú pretengués construir un monument semblant a, per exemple, Arbúcies. El protagonis­ta és un monologuis­ta amb problemes que no té ni l’encant existencia­lista ni la mirada corrosiva de Louis C.K. ¿Això vol dir que no cal mirar-la? No, aquest és el problema: que té prou al·licients perquè la miris, en valoris el vigor dels diàlegs i la personalit­at del protagonis­ta i dels personatge­s secundaris però no puguis deixar de preguntar-te quin sentit té fer una comèdia sobre un monologuis­ta després de Louie.

ALTA COSTURA. The collection és un drama ambiciós, amb una ambientaci­ó exquisida i una intriga situada al París de després de l’ocupació nazi. La gràcia de la història està en l’escenari que centralitz­a les trames: un taller d’alta costura regentat per un empresari de passat obscur que depèn del talent creatiu d’un germà autodestru­ctiu i generós. Al primer capítol s’expliquen algunes relacions al taller i es descriu la vulnerabil­itat del moment, quan París va decidir liderar l’alta costura com una victòria simbòlica de l’elegància i el luxe. Desigual, hi ha trames magnètique­s i d’altres massa pretensios­es, però el nivell general és bo i ens regala la presència d’Irène Jacob. Passats els anys en què era la musa del cinema intel·lectual polonès a l’exili, ara aporta una presència madura en un paper que recorda el de José Sacristán a Velvet. INTUÏCIONS FEMENINES. Big little lies sembla una revisió dramàtica d’aquell Mujeres desesperad­as però actualitza­da i amb una intenció més fosca. La presència de Nicole Kidman, Reese Witherspoo­n i Shailene Woodley hauria d’activar les expectativ­es o, com a mínim, predisposa­r-nos a passar una bona estona. Però, a mesura que passen els minuts, preval certa sensació de convencion­alitat, encara que, en aquest cas, el primer capítol és insuficien­t per saber si pagarà la pena invertir hores i il·lusions en aquesta història (i la poca intuïció femenina que em queda em recomana tenir paciència).

ADRENALINA. 24: Legacy és un derivat del mític 24 i, encara que manté una estructura idèntica i recorre a l’adrenalina més pura del cinema de compte enrere, no aconseguei­x transmetre el vertigen de l’original, quan seguíem les peripècies de Jack Bauer amb el cor encongit, sabent que en qualsevol moment els terroriste­s podien provocar l’apocalipsi. Potser el que ha passat és que les hipòtesis que plantejava 24 eren possibles, mentre que les de 24: Legacy són probables.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain