La Vanguardia (Català-1ª edició)

Plácido: “Bec de l’energia dels meus personatge­s”

El tenor torna al Liceu amb una ‘Thaïs’ en concert

- MARICEL CHAVARRÍA

Plácido Domingo vol aprofitar la resta de la carrera per retrobar-se amb el públic del Liceu. I, si l’any passat va celebrar l’aniversari del seu debut a la Rambla amb un Simon Boccanegra en què va demostrar que està en plena forma, aquesta temporada torna amb un Massenet llampant: Thaïs. Això sí, en versió concert. Només hi haurà dues sessions, els dies 1 i 4 de març, en què compartirà protagonis­me amb la soprano georgiana Nino Machaidze (aquí ha fet La fille du régiment, Il turco in Italia), que s’ha convertit en la seva Thaïs ideal des que van cantar aquesta òpera plegats el 2012 a València, la van repetir a Los Angeles i gairebé la van arribar a fer a Salzburg. Arrodoneix un repartimen­t farcit de veus nacionals el rutilant tenor canari Celso Albelo. Al fossat, l’expert en repertori francès Patrick Fournillie­r.

Ahir Domingo, el cèlebre tenor vingut a baríton, va arribar de València, on ha cantat set funcions de La traviata. Als 76 anys, la seva vitalitat continua sent un misteri. “M’alimento de l’energia dels personatge­s que interpreto”, va dir de broma quan es va referir al paper d’Athanaël, el monjo que “vol salvar la pecadora Thaïs i s’acaba enamorant d’ella”. Tot això segons el llibret inspirat en la novel·la d’Anatole France sobre una cortesana egípcia que volen convertir al cristianis­me.

Per Domingo, aquesta òpera és una bona elecció per ser interpreta­da en versió concertant, perquè “la música de Massenet és única, i de fet és un dels tres compositor­s més criticats, com els va passar a Txaikovski i a Puccini a la seva època, però el compositor francès és un pintor amb la música”. Els avantatges de la versió en concert no s’acaben aquí. Per Plácido, “hi ha més intimitat, perquè no hi ha moviment, i hi ha més concentrac­ió”. El mestre, amb tot, preveu deixar de fer òperes escenifica­des.

“A veure què diu Déu de la meva veu; no sé si cantaré més de tres mesos, tot i que amb els teatres tenim lligades coses per als pròxims dos anys. Però sí que deixaré de cantar òpera, perquè són de sis a vuit hores d’assajos al dia durant un parell de setmanes, i te’n ressents, de manera que, si em trobés cansat físicament, ho deixaria”, va assegurar.

Afortunat per haver cantat com a baríton en obres com Simon Boccanegra, Macbeth, Rigoletto, Il trovatore i I due fosacari, Domingo diu que aprecia de manera especial les vegades en què torna al registre de tenor, com al Tamerlano que prepara per a la Scala. També l’esperen el paper de Marquès de Posa a Don Carlo (ja no hi fa la veu protagonis­ta) i el de Miller a Luisa Miller.

Aficionat als esports –“Per a això m’agradaria tenir una mica més de temps”–, Plácido recorda que als EUA la fórmula 1 no és tan popular i que a Los Angeles el projecte d’òpera dels últims dies d’Ayrton Senna no està cristal·litzant, tot i que podria sumar-s’hi Montecarlo. De la seva aparició a un capítol de Mozart in the jungle, amb Gael García Bernal i Monica Bellucci, el cantant recorda de bon grat el rodatge a Venècia i “les hores que vam passar al canal, on s’havia construït un escenari... Ens ho vam passar molt bé”.

“Deixaré de cantar òpera escenifica­da perquè són moltes hores d’assajos i te’n ressents”, anuncia

 ?? DAVID AIROB ?? Plácido Domingo va aterrar a Barcelona ahir, després de cantar La traviata a València
DAVID AIROB Plácido Domingo va aterrar a Barcelona ahir, després de cantar La traviata a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain