La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seducció asfixiant

- JORDI MADDALENO

Quartett Música i llibret: Luca Francescon­i Intèrprets: Robin Adams (Vescomte de Valmont), Allison Cook (Marquesa de Merteuil). Orquesta Simfònica del Gran Teatre del Liceu Direcció musical: Peter Rundel Direcció escènica: Àlex Ollé, de la Fura dels Baus Lloc i data: Gran Teatre del Liceu (22/II/2017)

Què passaria si es confrontes­sin els arquetips de Lulú i de Don Giovanni en una guerra de sexes lírica? Aquest podria ser el punt de partida de Quartett, l’òpera de l’italià Luca Francescon­i que s’estrena a Espanya i que el Liceu ha acollit amb valentia i risc. Risc per la seva música atonal, on una orquestra de cambra, impecable sota les ordres de Peter Rundel, suggereix, evoca i fins i tot esquinça les oïdes de l’espectador submergint-lo en un univers sonor i sinestèsic d’anhels i plaers amorals.

Francescon­i l’encerta obligant els dos solistes –magnètica la soprano Allison Cook com a Marquesa de Merteuil i impecable el baríton Robin Adams com a Vescomte de Valmont en aquesta història que beu de Les liaisons dangereuse­s– a desdoblar-se en dos personatge­s més fins a formar el quartet titular. Així el baríton es converteix en Cécile de Volanges, utilitzant un virtuós falset, difícil de combinar amb la seva veu de natura tersa i càlida, del qual en surt victoriós, i Allison Cook, una Marquesa de Merteuil sexual i prou dominatrix en l’aspecte vocal i actoral, es mostra pletòrica –i convincent en els greus– personific­ant Valmont en un dels clímax de l’òpera: l’escena de la seducció de Cécile. El vestit vermell intens amb obertures de cremallera que el figurinist­a Lluc Castells ha ideat per a la protagonis­ta es converteix en una metàfora sexual del personatge, que finalment és qui controla la narració i rubrica l’òpera amb un sospir que transmet sang.

El cant és exigent i permanent per a tots dos intèrprets, els mateixos que van estrenar l’òpera a Milà l’any 2011. Les concession­s melòdiques són comptades en els gairebé noranta minuts de l’òpera, amb una barreja de música electrònic­a més orquestra i cor a quatre veus, gravats en la seva estrena milanesa. Paradoxalm­ent la mateixa veu gravada dels solistes juga a la contra amb el cant en directe: la soprano, per exemple, sona menys estrident en el terç agut en l’enregistra­ment.

La producció furera d’Àlex Ollé, que col·loca els protagonis­tes en una caixa, claustrofò­bica i asfixiant, suspesa per més de 300 cables d’acer, de manera que permet veure, com en un film de Haneke o Bergman, la solitud tràgica dels seus protagonis­tes, és espectacul­ar. El text, implacable, ha estat adaptat pel compositor sobre l’original de Müller, amb el millor de l’esperit de la novel·la epistolar de Laclos, que escup donant forma a la notes de Francescon­i. El resultat és una òpera desoladora i nihilista. El final alliberado­r deixa un pòsit de tristesa, potser d’aquí els ajustats cinc minuts finals d’aplaudimen­t per a una obra que toca la fibra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain