La Vanguardia (Català-1ª edició)

Loiola, estació amb ve baixa

-

Al març hi ha prevista la inauguraci­ó de la nova estació de Loiola, part de la línia LasarteHen­daia, als afores de Sant Sebastià. Avui aquest ferrocarri­l de rodalies, anomenat el Talp pels diversos túnels que travessava, és una espècie de metro donostiarr­a. Aquest to més urbà s’aprecia clarament en la resolució formal de la nova Loiola.

La intenció inicial del client era eliminar el terraplè de sis metres sobre el qual s’erigien la vella estació i les vies, perquè dividia en dos un barri en expansió i generava espais degradats. Els arquitecte­s van decidir anar més enllà d’una infraestru­ctura bàsica, i van construir una estació que integrés viaducte i edifici, cosa que dota el barri d’espais de relació a cobert.

Firmen l’obra Estudio Lamela i Vaumm. Aquest últim despatx va guanyar projecció amb l’obertura de la seu del Basque Culinary Center, un edifici amb una forma que evoca una pila de plats. Aquesta inquietud formal també és visible a Loiola, de configurac­ió potent i essencial. L’estació dibuixa al cos central una ve baixa amb els braços estesos. Del vèrtex d’aquesta ve baixa, a peu de carrer, en surten dues escales d’accés a les andanes. Subratllar­em que en la geometria d’aquesta escala hi ha una clau important del projecte, ja que invertint el gest habitual de l’arc i transforma­nt-lo en una ve baixa es dona lleugeresa i vol al conjunt.

El concepte d’integració domina aquesta obra, que resol en un volum l’estació i la infraestru­ctura viària, recorrent a l’eixamplame­nt gradual del tauler de les vies a mesura que s’acosta al baixador. Aquesta secció progressiv­a s’accentua amb un recobrimen­t de xapa perforada que dona cos a l’estació, tot i que també desdibuixa el gest estructura­l de la ve baixa abans d’entrar en el carenat. Tot i així, res no disminueix la contundènc­ia de la idea inicial d’aquesta obra d’esperit actual que relleva la vella estació.

 ?? VAUMM ?? Vista parcial de les obres, en la fase final, de l’estació de Loiola
VAUMM Vista parcial de les obres, en la fase final, de l’estació de Loiola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain