La Vanguardia (Català-1ª edició)

Centenari crucial

El Barça té pressa per tornar a l’origen al Calderón en la jornada 100 de Luis Enrique

- CARLES RUIPÉREZ

Tot va començar el 24 d’agost del 2014. I no va ser fàcil malgrat el 3-0. Ni tan sols el primer dia no va ser senzill. Luis Enrique va guanyar en la seva estrena a la Lliga contra l’Elx al Camp Nou. Però va costar d’obrir el marcador (Messi) i l’equip va jugar tota la segona part amb un home menys per la vermella directa a Mascherano en el 44. Llavors encara no existia el trident. Suárez arrossegav­a la sanció per la mossegada a Chiellini i Neymar es recuperava de la seva lesió a la columna del Mundial. Però es va veure un equip implicat i competitiu fins al punt que no va fer mai la sensació que a la gespa eren 10 contra 11. Demà al Calderón el tècnic asturià complirà 100 partits de Lliga –entre totes les competicio­ns en té 162– i vol que es vegi un equip semblant al del seu primer dia: sòlid i lluitador, amb urpes i toc, combinatiu i letal. És urgent que el Barcelona torni als seus orígens si es vol reenganxar a la Lliga en una jornada on els tres aspirants juguen a domicili.

Es tracta d’un centenari crucial per a Luis Enrique i el seu projecte. A més a més, el fet de no haver renovat encara el seu contracte, que venç en quatre mesos, afegeix transitori­etat i misteri sobre el seu futur.

El tercer any hauria de ser el que millor futbol practiqués l’equip, sobretot si compta amb la millor plantilla (Lucho dixit). Tot i això, la realitat és que el Barça no ha trobat mai la regularita­t en el joc ni una ratxa llarga de bons resultats. El campionat entra a la fase decisiva –queden 15 partits– i és el moment de mostrar una convicció en la idea que els va portar a l’èxit.

L’asturià ha guanyat dues Lligues seguides i vol la tercera consecutiv­a, una fita que només van aconseguir per al Barcelona Johan Cruyff (va fer pòquer) i Pep Guardiola. Amb 74 victòries a la banqueta ja ha superat de dues Louis van Gaal, que també ha deixat enrere en gols marcats. Els números (només 11 derrotes) l’avalen però, com ja li va passar després d’Anoeta el 2015 i amb l’eliminació de la Champions el 2016, el tècnic està en una situació límit. En les dues anteriors, amb tot en contra, va provocar la reacció perfecta. La primera el va portar al triplet de Berlín. La segona va desembocar en un doblet. És el que pretén ara amb la reunió de mitja hora amb els jugadors de dijous.

Curiosamen­t, l’enlairamen­t el gener del 2015 va ser amb una victòria contra l’Atlètic (3-1). La icònica imatge de Messi, Neymar i Luis Suárez celebrant un gol –en van marcar un cada un– és d’aquell dia. En canvi, en el recent duel coper entre blaugrana i matalasser­s, el Barça només va poder ser superior l’Atlètic en la primera part del Manzanares dels 180 minuts.

Els deures que Luis Enrique ha posat és que cal ser intel·ligent per aprofitar els espais a l’esquena de la defensa amb la seva davantera, però amb control de pilota per no separar massa les línies. Estar junts i compromeso­s afavorirà la pressió alta i la recuperaci­ó de pilotes en camp contrari, cosa que farà que Busquets i Iniesta puguin portar el ritme i donar més velocitat, alhora que no permetrà que els de Simeone agafin aire. Perquè l’esforç i la iniciativa és una cosa que l’equip de Luis Enrique sempre havia tingut.

Un altre dels aspectes que, per als tècnics, seria clau recuperar és la seguretat defensiva. Si per alguna cosa ha destacat el Barça de Lucho és pel seu domini de les àrees, de les dues, la rival i la pròpia. El 2014, el Barça, amb Bravo, no va encaixar cap gol en les seves vuit primeres jornades. I en més de la meitat (51) dels 99 matxs de campionat disputats l’equip va ser capaç de deixar la porteria a zero. En canvi, aquest curs la defensa s’ha tornat més vulnerable. Fora de casa només ha aconseguit que els locals no marquessin a San Mamés, El Molinón, El Sadar, Ipurua i Mendizorro­za. Aconseguir-ho contra l’Atlètic seria la confirmaci­ó que Ter Stegen s’ha entonat com va demostrar contra l’Alabès, el Leganés i fins i tot a París, on encara va evitar un escarment més gran. Luis Enrique vol reendollar l’equip perquè el seu centenari sigui d’inflexió.

ELS DEURES El tècnic demana d’utilitzar el cap per córrer i aprofitar els espais sense perdre el control ni la iniciativa 74 VICTÒRIES I 11 DERROTES Els números avalen l’entrenador, que torna a viure un moment límit i busca un punt d’inflexió

 ?? FCB ?? Neymar salta per fer un control acrobàtic durant l’entrenamen­t d’ahir, passat per aigua
FCB Neymar salta per fer un control acrobàtic durant l’entrenamen­t d’ahir, passat per aigua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain