La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència estudiarà si envia Rato a la presó

La Fiscalia es plantejarà dilluns mesures cautelars

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La Fiscalia Anticorrup­ció vol que se celebri una vista per decidir la imposició de mesures cautelars a Rodrigo Rato i Miguel Blesa, condemnats per apropiació indeguda a 4 anys i 6 mesos, i a 6 anys, respectiva­ment, en relació amb el cas de les targetes black. El fiscal encarregat del cas, Alejandro Luzón, no ha anticipat quines mesures demanarà –entre la presó incondicio­nal, amb fiança o les compareixe­nces periòdique­s al jutjat–, però l’acció popular que exerceix la Confederac­ió Intersindi­cal de Crèdit (CIC) demanarà l’ingrés dels dos condemnats a la presó.

Anticorrup­ció, al seu torn, ha demanat en diverses ocasions presó incondicio­nal en els supòsits de condemna a més de cinc anys. Però no hi ha una regla fixa. En el recent cas Nóos, el fiscal va demanar presó eludible amb fiança per a Iñaki Urdangarin i l’Audiència de Palma va acordar que quedés en llibertat i pogués continuar vivint a Suïssa. La diferència essencial entre els dos casos és que Blesa i Rato tenen altres procedimen­ts penals en marxa i l’exduc de Palma no. La CIC argumentar­à en el cas dels dos condemnats per les targetes opaques que es tracta d’impedir que incorrin en reiteració delictiva.

Un dels objectius de l’acció popular en el recurs que plantejarà davant el Suprem és que Rato i Blesa siguin condemnats no només per apropiació indeguda, sinó també pel d’administra­ció deslleial. D’aquest delicte els va acusar no només la CIC, sinó també Bankia i la seva matriu BFA.

Pel que fa a les mesures cautelars, la CIC ha anticipat que si no s’acorda la presó de Blesa i Rato, l’Audiència podria adoptar una altra sèrie de mesures contra els exbanquers com ara “presó eludible sota la fiança que estimi oportuna aquesta Sala, o bé la prohibició de sortida del territori nacional, retirada del passaport i compareixe­nça periòdica davant les autoritats que es determinin”.

Aquesta acusació, que exerceix l’advocat Andrés Herzog, considera que en aquest cas “resulta incontrove­rtida la concurrènc­ia” dels requisits que la llei exigeix per a la celebració de la vistilla de mesures cautelars “atenent el cúmul d’evidències posat de manifest amb la condemna” que s’ha imposat als dos. L’escrit de la CIC subratlla així mateix que els dos condemnats tenen altres causes pendents davant la justícia. La gravetat de les penes, superiors a dos anys en els dos casos, “evidencia de forma reforçada” segons aquesta part “un cert i objectiu risc de sostracció de l’acció de la justícia.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Rodrigo Rato, condemnat a quatre anys i mig de presó
DANI DUCH / ARXIU Rodrigo Rato, condemnat a quatre anys i mig de presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain