La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan es fa fosc

- Ramon Aymerich

Per què fracassen els països? Segons els economiste­s Daron Acemoglu i James Robinson, que van escriure un llibre amb aquest títol, no fracassen per raons culturals o geogràfiqu­es. Fracassen perquè no saben crear un teixit institucio­nal inclusiu. És a dir, institucio­ns que siguin capaces de crear un camp de joc en el qual la majoria de la població pugui desplegar el seu talent. Quan les institucio­ns no actuen així, quan actuen en benefici de determinad­es elits, la prosperita­t es panseix. A la pràctica, unes institucio­ns inclusives faciliten l’estabilita­t, que afavoreix l’economia. Fa que les expectativ­es de vida de les persones siguin més previsible­s. I promou una actuació més empàtica del poder (això que en diuen soft power) a l’hora de resoldre els conflictes.

Fa uns dies, a entrada de fosc, van anar al domicili de dos jutges. D’un d’ells només se’n van endur l’ordinador amb informació. Perquè quedés clar a què hi anaven. Van muntar també una associació per querellar-se contra el fiscal per qüestions relacionad­es amb la família. “La teva filla”... “la teva dona”... Fins que al final, Manuel López Bernal, responsabl­e de la Fiscalia de Múrcia, va ser destituït després de cridar a declarar de manera immediata el president de la comunitat autònoma, Pedro Antonio Sánchez, per un cas de corrupció. Se’n va anar amb una frase: “Al final, la gent deixarà d’investigar la corrupció”.

Això de Múrcia posa els pèls de punta. I passa en paral·lel a nomenament­s, per part del fiscal general de l’Estat, en places clau i que han estat denunciats per les associacio­ns de jutges progressis­tes pel seu biaix polític. La mateixa setmana en què es crea una comissió d’investigac­ió al Congrés que catalitzar­à sobre el Banc d’Espanya tot el cúmul de despropòsi­ts de les finances dels últims quinze anys. La mateixa setmana en què l’Estat es querella contra la Mesa del Parlament de Catalunya per desobedièn­cia i prevaricac­ió. Però salva l’únic membre que no és independen­tista. Perquè malgrat haver votat el mateix que la resta, “va actuar en la creença errònia” que feia el correcte. Sublim.

Si aquí apareix la querella contra la Mesa del Parlament de Catalunya, és perquè el que ha passat els últims anys a Catalunya té a veure amb tot això. L’onada independen­tista es desencaden­a el 2010, quan el Constituci­onal desarma la major part de l’Estatut de Catalunya. I malgrat el vernís identitari que se li vulgui posar, l’alimenta la constataci­ó que el potencial d’una metròpoli com Barcelona no es pot desplegar tal com s’està estructura­nt l’Estat. No és tan diferent de l’auge del moviment quebequès. Neix en la dècada dels seixanta, en plena crisi d’expectativ­es de la seva economia i es replega a mitjan dels 2000, quan el Canadà troba per al Quebec un encaix millor.

Aquest és l’avantatge de tenir un Estat en el qual les institucio­ns treballen per a tothom.

Per què prosperen els països?; perquè tenen institucio­ns que treballen per a tothom

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain