La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’algoritme accelera Hoy Voy

La xarxa, amb 14 autoescole­s, factura 4,7 milions i inicia l’expansió fora de Catalunya

- MAR GALTÉS Barcelona

Parlem molt de com la intel·ligència artificial i els algoritmes transforma­ran els negocis, però poques vegades sabem exactament què significa. Hoy Voy, la cadena d’autoescole­s creada a Barcelona el 2012, explica que, gràcies a la gestió de la informació i a l’automatitz­ació de processos, l’índex d’ocupació dels 66 cotxes que té entre les seves 14 autoescole­s va ser del 99% el mes de gener (ofereixen classes de dilluns a divendres de 6 del matí a mitjanit, i també dissabtes).

“La clau de tot el negoci és el coeficient d’ocupació dels cotxes”, diu el cofundador Carlos Durán. És un índex propi que elaboren a partir de múltiples indicadors: el preu variable de les classes, l’ocupació prevista de les pràctiques a 60 dies vista, el ritme de compra anticipada de classes (ara, a Barcelona, ja estan venudes el 80% de les classes per al març); la mitjana de classes necessàrie­s per aprovar... “Amb aquest coeficient podem detectar la necessitat d’afegir o treure oferta de classes pràctiques, i modular els preus com fan les aerolínies, fins a tres vegades al dia. El 85% de la nostra facturació ve de les classes pràctiques: els professors cobren salari fix, per tant hem d’omplir totes les classes”, explica Durán. Igualment, amb aquest indicador, el mateix sistema informàtic, a partir d’algoritmes, pren decisions i envia alertes als mòbils dels alumnes: “Si una classe preveiem que no es vendrà, baixa de preu, i s’avisa l’alumne que té l’anterior o la posterior, per si vol fer sessió doble”.

Hoy Voy va néixer a començamen­ts del 2012 a Barcelona amb dos vehicles del model Mini Countryman, que s’han convertit en senyal d’identitat de l’empresa. Carlos Durán, que havia muntat altres negocis, i Jordi López, que venia del sector d’autoescole­s, van invertir 60.000 euros i un crèdit Enisa de 50.000 per arrencar aquest nou concepte. Mantenen l’escola de Via Augusta com l’única pròpia, i totes les altres són franquície­s: en tenen 13 d’obertes en ciutats catalanes, i 7 més en procés. “Ara volem obrir fora de Catalunya, començant per les Balears, Aragó, València o el País Basc”.

La masterfran­quícia té una estructura de 32 persones entre fixos i consultors, “aquest any arribarem al break even”. Cada autoescola és una unitat de negoci independen­t, “rendible a partir dels 3 cotxes en funcioname­nt”, asseguren. La cadena va facturar 2,28 milions el 2015 (sense incloure IVA ni taxes); el 2016 van ser 4,7 milions, i aquest 2017 espera arribar a 8 milions.

“Amb la gestió de dades aconseguim una ocupació dels cotxes del 99%, que és la clau del negoci”

 ?? DAVID AIROB ?? Socis. Jordi López i Carlos Durán van fundar l’autoescola el 2012, i ara tenen una xarxa de 14 centres i 7 més que estan en
procés
DAVID AIROB Socis. Jordi López i Carlos Durán van fundar l’autoescola el 2012, i ara tenen una xarxa de 14 centres i 7 més que estan en procés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain