La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lapsus càlami

- ARTURO SAN AGUSTÍN

Quina gent, quines coses, quantes emocions. La boca seca, molt seca del fiscal Pedro Horrach. La levitació gairebé carmelitan­a de l’advocat Miquel Roca. L’infantilis­me festiu d’alguns manifestan­ts. L’oportunism­e cada cop més descarat i groller de massa polítics. Els insults a Robert Masih, senador d’origen indi d’ERC, que va arribar a Espanya l’any 2005 i que ja és més català, independen­tista i republicà que el difunt jutge Santi Vidal i l’astut, però no prou, Oriol Junqueras. Quantes, quantes emocions. Per cert, el sobtat o gairebé immediat patriotism­e català d’alguns indis i pakistanes­os és encara més veloç que el d’alguns argentins i uruguaians.

O sigui, que trobar-me en una exposició o a la Diagonal amb l’economista Josep Maria Bricall o amb el cirurgià Ramon Espasa em reconforta. La seva presència sembla voler recordar-me que fins i tot en la política sempre hi ha hagut persones dignes. I, per descomptat, intel·ligents. Bricall i Espasa van ser consellers amb cartera del Govern presidit per Josep Tarradella­s, a qui sembla que aquest any la Generalita­t recordarà oficialmen­t. D’ell o, com a mínim, del seu retorn a Catalunya. L’organitzac­ió dels actes commemorat­ius del retorn de Tarradella­s a Catalunya serà responsabi­litat de Montserrat Catalan, que va ser 10 anys secretària de Tarradella­s i 35 responsabl­e de l’arxiu que guarda la seva memòria al monestir de Poblet. Sense aquesta dona intel·ligent, discreta, lleial i capaç, l’arxiu de Tarradella­s potser seria avui només un voluntari oblit molt ple de pols, és a dir, un reeixit i descarat afany a eliminar part de la història recent a Catalunya. Però Catalan, sempre ajudada per la Diputació de Barcelona, la seva gran aliada, ho va impedir.

Si parlo avui de Montserrat Catalan no és només perquè s’ho mereix sinó perquè fa uns dies vaig acompanyar una col·lega italiana a visitar el monestir de Poblet i, ja que hi érem, a gaudir dels calçots, una cosa que potser no entusiasma­ria sant Robert de Molesme, fundador del Cister, però que sí que va entusiasma­r la meva amiga. A Poblet, sempre que transito per la plaça de la Corona d’Aragó, acostumo a pensar en aquells biblioteca­ris que manaven als scriptoriu­ms i que sabien que el millor pergamí era el de pell de vedell de llet. Cap monjo copista no podia corregir el que ell considerav­a un error en el text que estava copiant. Únicament podia corregir els errors comesos per ell, els propis. Per això raspava amb molta cura l’error, el lapsus càlami, amb una fulla i hi aplicava una barreja de llet, calç i formatge.

Quan ens dirigíem als calçots la meva amiga italiana em va parlar de Poggio Bracciolin­i, secretari apostòlic de diversos papes i autor, entre altres llibres, d’Hypocrisia. El 1417 va començar a recuperar manuscrits antics en alguns monestirs, és a dir, que es va convertir en una mena de caçador de llibres. Stephen Greenblatt el va convertir en el protagonis­ta del seu extraordin­ari llibre El giro. Jo, a la meva amiga italiana, li vaig parlar dels possibles remordimen­ts d’un abat, que, com a home culte, sap fins i tot que a l’antiga teologia dogmàtica ara se l’anomena teologia sistemàtic­a, potser per dissimular. Tots som capaços de cometre algun lapsus càlami. Fins i tot un abat.

montserrat catalan “Sense aquesta dona lleial i capaç, l’arxiu de Tarradella­s seria un voluntari oblit”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Montserrat Catalan
MANÉ ESPINOSA Montserrat Catalan
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain