La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Russos, xinesos i coreans ens estan fent fora de la terra”

Edat? Els meus anys? Generacion­s! Som ja set generacion­s de Delbeck fent vi: això és tradició i, quan la comparteix tot un poble, es converteix en cultura. Vaig néixer a la Rive Droite, Saint-Émilion, Bordeus. Com es fa per millorar una vinya? Doncs cal t

- LLUÍS AMIGUET

Quina és la millor fórmula de brindis que recorda? La que inclou el so del vi. Jo l’acosto a l’orella i li faig un copet amb el dit...Així...Clin!, a la copa per poder apreciar-lo.

I el seu millor brindis? La goteta de Château Ausone del 1970 que li vaig posar a la meva filla als llavis tres dies després de néixer.

Emocionant. Va ser un encreuamen­t màgic de generacion­s i èpoques. La meva filla, que ja en té 30, s’ha casat amb un gran viticultor i estem treballant junts. Nosaltres passem: la cultura roman.

De quan ve la seva? Ja som sis generacion­s de vignerons de la Rive Droite, Saint-Émilion. La meva família va treballar per als de Montesquie­u, el filòsof il·lustrat, que al château tenia vinyes magnífique­s.

No va pensar mai a fer una altra cosa?

Sí, de jove vaig ser una mica terrorista...

...! Vaig estudiar Agronomia i fins i tot vaig arribar a pensar de no fer-me viticultor.

També és una professió digna. Sens dubte, però no seria tan feliç com soc ara. Vaig poder rectificar just a temps i vaig tenir la sort d’entrar com a aprenent a Château Belair.

Un altre celler mític. Allí vaig aprendre durant quatre anys fins que un dia el director va morir. I la senyora Helyett Dubois-Challon, que havia enviudat i heretat Belair i part d’Ausone, em va cridar al despatx...

Quants anys tenia, vostè? Vint-i-dos! Em va preguntar si em veia capaç de convertir-me en el regisseur, el viticultor en cap d’aquells crus classés: Château Ausone i Château Belair... als vint anys!

Suposo que vostè va fer un pas endavant. Al contrari, li vaig dir que jo no estava preparat. I ella va contestar que per això m’escollia a mi, perquè sabia que li contestari­a això, però també estava segura que sí que ho estava.

I va funcionar? Durant 33 anys vam tenir una magnífica relació i els nostres vins també se’n van beneficiar. Tant que, quan va morir el 2003, em va deixar com a hereu de tot...

Enhorabona!

...Pero no només a mi; també a l’Estat francès.

...? L’impost de successió a França m’obligava a pagar el... 60%! del valor de la finca.

La veritat és que... quin paio!

Vaig demanar un crèdit a la banca per poder seguir Ben fet. endavant i vaig començar a pagar-lo. Avuianys no per n’estic tornar-lo,tan segur. però... Vaig Aghh! lluitar No duranthi havia sis maneraEls interessos­de sobreviure.ens ofegaven.I vaig haver de vendre.

Em Sis van anys arribar potser ofertesera poc multimilio­nàriestemp­s. de xinesos, de viticultor­scoreans i russos. francesos, Vaig vendreels Moueix,a una que famíliaja

eren Doncs amos ambde Petrus, Belair Magdelaine­i Ausone, repòquer.i Trotanoy. Els però homesles vinyes compren, continuen venen,i la treballens­eva culturai moren, amb ells.al compradorN­o vaig vendreque més per s’acostavala xifra mésa la alta, meva però manera sí d’entendre el vi i el món.

Què va fer després? Deprimir-me. Molt. Em van haver d’ingressar en un sanatori durant uns mesos.

Ho sento. No ho senti. Vaig tornar a les vinyes. Vaig comprar amb la meva filla una finca petitona de 40 hectàrees de Saint-Émilion, pomerol i bordeus. I ella es va casar amb el copropieta­ri de Château Angelus, Mathieu de Boir.

Felicitats! I va arribar el meu net Simon, la setena generació, el futur. Avui fem el Château Tour du Pas Saint-Georges-Saint Émilion. La meva filla és millor que jo amb els números.

Les xifres de la viticultur­a a Bordeus ja són astronòmiq­ues. Perquè les grans multinacio­nals, les companyies d’asseguranc­es i la banca necessiten invertir sumes ingents per diversific­ar els riscos i paguen preus desraonats per les vinyes...

És la globalitza­ció. I així disparen valors cadastrals i, en conseqüènc­ia, els impostos. I els petits viticultor­s ja no podem pagar l’impost de succession­s. Ens fan fora els milionaris xinesos, russos i coreans.

Poden acabar fent d’empleats experts. Però el món hi perd. Per apostar per un vi a llarg termini has de sentir-te propietari i treballar per als fills i els nets. Això és tradició que esdevé cultura quan la comparteix tota una societat.

Com es consolida aquesta cultura? Res de modes ni revolucion­s. Res de batzegades, això s’aconseguei­x pas a pas: amb un conjunt de canvis que, a la llarga, són l’evolució.

No hi ha cap moda bona? Les modes van i venen, però no fan progressar: la del crític Parker, l’oxidació, la bota, l’extracció... L’última és el vin nature. Però el vi és cultura, no natura: la vinya salvatge només creix per procrear, no per donar bons vins.

L’home va fer la vinya a la seva mida. Som adaptació; fa 20 anys jo ja buscava vinyes velles a Bordeus per adaptar-nos a l’escalfamen­t global: carmeneres, petits verdots, certs malbecs... Ara aporten acidesa i compensen els excessos del merlot... Equilibri!: aquesta és l’estrella que ens guia cap al futur, encara que totes les altres coses canviïn.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? VÍCTOR-M. AMELA
IMA SANCHÍS
LLUÍS AMIGUET ??
VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain