La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com vendre-li el procés “a l’Encarni”

Un manual distribuït des de l’ANC dona pautes per convèncer indecisos

- ÀLEX TORT Barcelona

Perquè el nostre interlocut­or ens escolti, l’hem d’escoltar i no posar-nos nerviosos si diu: –¿Usted es uno de esos de la independen­cia? Yo soy español y esto es España.

–Uy, me ha pillado, jeje. Sí, pero sobre todo ¡un ciudadano que quiere vivir mejor!

(...) Los Pujol son lo peor de lo peor.

–Sí señor. Un chorizo. Y el Rey y el Rato. ¡Todos a la cárcel! ¿No cree que podemos aprovechar que hacemos una nueva república para ser mucho más duros con la corrupción?”.

Aquest és un fragment d’unes instruccio­ns i d’un diàleg tipus recollits en un catàleg de converses recurrents que s’està distribuin­t des de l’ANC. L’Assemblea Nacional Catalana, en el marc de la campanya “Fem futur”, ja fa temps que ha endegat sessions de formació per a voluntaris per convèncer al carrer mitjançant la paraula indecisos, votants del PSC i dels comuns perquè es decantin per la independèn­cia. Com ja va informar aquest diari s’hi aprenen, entre d’altres, Tècniques de seducció per fer la república catalana més atractiva .I per desenvolup­ar aquest curset de formació, què hi pot haver millor que un inventari de converses recurrents a mà.

Aquesta llista de recursos dialèctics va ser elaborada per un col·laborador extern de l’ANC. Des de l’entitat asseguren a aquest diari que el document no és oficial, tot i que reconeixen la possibilit­at que alguns coordinado­rs territoria­ls n’estiguin fent ús. Tanmateix, segons ha pogut saber

La Vanguardia , no tan sols els caps de les assemblees locals l’estan distribuin­t, sinó que des de la mateixa direcció, el secretaria­t nacional de l’entitat –i concretame­nt des de l’equip de formació de la campanya–, s’està enviant aquesta llista de converses imaginades, però instructiv­es.

Així, els alumnes disposen d’un text de 23 pàgines, dividides en 15 continguts. Els títols d’aquests apartats fan referència a les dificultat­s que es poden trobar al carrer. S’hi fa una exposició inicial d’arguments, per passar a exemplific­ar-los, amb converses que podrien trobar-se els voluntaris al carrer i que haurien de servir per orientar-los.

Per exemple, sobre si Catalunya estaria fora de la Unió Europea en cas d’independèn­cia, es justifica que els tractats de la UE “no expliciten enlloc” que un país que s’independit­zi d’un Estat membre ha de demanar l’admissió de nou.Tot seguit, els exemples dialèctics, com ara un de reda

ferit a la moneda:

–¡Nos quedaremos sin el euro y yo no quiero que me paguen en

Puigdemont­s!

–¿Sabe que los países independie­ntes pueden usar la moneda que quieran? Andorra y Montenegro usan el euro y no están en la UE. Aquí también seguiremos con el euro, no se preocupe.

També s’aborda el futur de la llengua castellana:

–¿Sabe que Junqueras, Puigdemont y los principale­s partidos independen­tistas quieren que el castellano sea cooficial? ¡Y también un 72% de los catalanes!

–Vais diciendo que será oficial, pero luego haréis lo que queráis y nos obligaréis a hablar en catalán...

–(...)Mire, yo soy catalanoha­blante, pero para que usted pue- hablar en castellano, yo maaaaatooo­o! (...) La suerte que ha tenido Catalunya con la gente venida de toda España, que la ha hechomás fuerte y más alegre. ¡Si Catalunya es tierra de acogida y siempre lo ha sido! ¡Venga, anímese! ¡Participe!

Un dels temes que l’ANC vol abordar és el de les pensions. Segons consta al document, estan assegurade­s després d’una eventual independèn­cia, fins al punt que per exemplific­ar-ho, s’anima al voluntari a usar el següent argument per tal de demostrar convicció: “Miri, si es queda sense cobrar la pensió, l’hi pagaré jo! Agafi el meu número de telèfon! Ho dic de veritat!”.

Ara bé, uns dels aspectes més curiosos és el de la població migrada. “Andalusos: hauran de marxar de Catalunya?” és el títol d’un dels apartats del text que reben els voluntaris. S’argumenta que “legalment són catalans els nacionals espanyols que viuen a Catalunya”:

–¡Cómo voy a querer la independèn­cia, yo, que soy andaluza, que los catalanes son muy suyos y nos obligarían a marcharnos!

–Pero mujer, ¿por qué cree que va a tener que irse?¿Quién le ha dicho tal cosa?

–Me lo dijeron unos chicos que repartían folletos naranjas [en referència a Ciutadans].

–No, mujer, eso no lo diga ni en broma. (...) Si catalanes lo somos todos y no hay nadie que ponga en duda que todo el mundo que viva aquí va a poder quedarse y pedir la nacionalid­ad catalana si la quiere.

Igualment,s’apel·la a les possibles similituds d’alguns altres països que han assolit amb èxit processos de segregació. D’aquesta manera, es busca convèncer els estrangers i fer-los comprendre el procés català:

–Pero vosotros, ¿por qué queréis la independen­cia?

–¿Puedo preguntarl­e de qué país es usted originario?

–Soy de Brasil/Argentina/ Marruecos/Rumanía.

–¿Y por qué os independiz­asteis vosotros de Portugal/España/Francia/Rusia?

–Bueno, porque queríamos libertad.

–Pues nosotros también. Queremos libertad y poder hacer una república donde vivir mejor todos, los nacidos aquí y los que hayan venido de fuera.

Evidentmen­t, també es tracta el futur econòmic. Al catàleg s’exposen arguments diversos, des de dades objectives, fins a l’esment dels economiste­s Joseph Stiglitz i Gary Becker:

–A mi ja m’agradaria la independèn­cia, però no ens farà anar malament de calés?

–Jo no hi entenc gaire, però dos premis Nobel d’Economia han dit que ens en sortirem molt bé.

I com a darrer exemple, la legalitat o no del referèndum. La idea principal és que els voluntaris de l’ANC han de fer veure a la persona indecisa que “no tot el que és just és legal”, com en el cas d’una consulta unilateral.

 ?? PAU BARRENA / BLOOMBERG ?? Formació. Segons fonts de l’ANC, les sessions per formar voluntaris per convèncer indecisos estan tenint “un cert èxit”. Al cartell, una d’aquestes sessions, de quatre hores de durada, que es fa avui mateix a Vic
PAU BARRENA / BLOOMBERG Formació. Segons fonts de l’ANC, les sessions per formar voluntaris per convèncer indecisos estan tenint “un cert èxit”. Al cartell, una d’aquestes sessions, de quatre hores de durada, que es fa avui mateix a Vic
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain