La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hansjörg Schmitt

Un moviment ciutadà sorgit a Alemanya organitza concentrac­ions els diumenges per defensar l’ideal europeu

- ELS SEMÀFORS

MOVIMENT #PULSEOFEUR­OPE

L’advocat alemany Hansjörg Schmitt (44) pertany al grup de vuit persones que va iniciar en la ciutat de Frankfurt el moviment ciutadà #PulseOfEur­ope, que creix cridant a defensar l’ideal europeu davant la ultradreta.

A la iniciativa alemanya s’hi van afegint ciutats de França, Bèlgica i altres països Al grup fa por el Brexit, Trump, els nacionalis­mes i la ultradreta “Qui es manté passiu contribuei­x a enfortir les forces antieurope­es”, alerten

Primer va ser el referèndum del Brexit, el juny del 2016; després l’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units, el novembre passat; i llavors la constataci­ó que l’any 2017 que començava inclouria tres cites electorals a Europa –als Països Baixos, França i Alemanya– amb els populismes euròfobs d’ultradreta àvids d’escons i de glòria. Inquiets davant aquell panorama, vuit alemanys de Frankfurt am Main, europeiste­s fins al moll de l’os, van decidir demostrar festivamen­t en públic la seva adhesió a l’ideal europeu, i van tocar a sometent via Facebook.

“La primera vegada va ser un diumenge de finals del novembre passat, ens vam aplegar amb banderes europees; van venir 200 persones”, explica des de Frankfurt per telèfon Hansjörg Schmitt, advocat de 44 anys i membre d’aquest nucli de vuit entusiaste­s. Així va néixer #PulseOfEur­ope, un moviment ciutadà que vol visibilitz­ar el pols d’Europa, el seu batec en carrers i places.

A partir del gener d’aquest any la iniciativa va anar fent forat, bressolada per les xarxes socials, i setmana a setmana, diumenge a diumenge, va anar guanyant seguidors, mentre grups de ciutadans d’altres localitats alemanyes s’hi anaven afegint. Diumenge passat van fer cap a la trobada de Frankfurt 4.000 persones; a la de Berlín eren 5.000; i hi està havent àmplies concentrac­ions a Aquisgrà, Bonn, Bremen, Colònia, Dresden, Düsseldorf, Friburg, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Leipzig, Munic i Stuttgart, entre altres llocs d’una llista cada vegada més llarga. Fora d’Alemanya han entrat a la roda Amsterdam, Brussel·les, Lisboa, París, Estrasburg, Lió, Montpeller, Tolosa, Viena, Innsbruck, Galway i Bath. I Schmitt explica que els han arribat peticions d’Espanya per unirse al pols, entre les quals una des de Barcelona.

“Estem emocionats per l’èxit, sabíem que a Alemanya i en molts països europeus hi ha gent molt amoïnada per l’auge de la ultradreta i pel menyspreu a l’Europa unida que es veu en certs ambients, però no esperàvem tanta participac­ió –assenyala Hansjörg Schmitt–. Cada setmana ve més gent, de totes les edats, també famílies amb nens”. Els vuit iniciadors (homes i dones, entre ells advocats, un redactor profession­al, gestors culturals... tots actius a Frankfurt i rodalia) s’han constituït legalment en associació. I des de la seva pàgina web pulseofeur­ope.eu, de moment en sis idiomes, intenten despertar les energies del continent amb aquestes trobades dominicals simultànie­s. “El que ens uneix és el sentiment general d’entusiasme per Europa, però també les temences que compartim”, diu Schmitt.

Així, avui hi haurà manifestac­ió en més de cinquanta ciutats, la majoria alemanyes. Se celebren cada diumenge a les dues de la tarda (en horari certament europeu del nord, quan ells ja han dinat i al sud del continent encara s’hi estan posant) i consisteix­en a ajuntar-se durant una hora portant banderes i globus blaus.

“Es xerra, es fan cadenes humanes, hi ha una mica de música, un micròfon obert per si algú vol prendre la paraula... tot per mostrar una idea positiva d’Europa”, explica Schmitt. És habitual acabar cantant o escoltant l’Himne

de l’alegria de Beethoven amb lletra de Schiller (és l’himne europeu, que oficialmen­t no té lletra), però també cançons a la unitat continenta­l, com la italiana Insieme: 1992, de Toto Cutugno, guanyadora el 1990 del festival d’Eurovisió, que inclou el vers “Unite, unite, Europe” en anglès.

“Estem convençuts que la majoria de persones creuen en la idea fonamental de la Unió Europea, i en la seva capacitat de reformar-se i desenvolup­ar-se, i no volen que sigui sacrificad­a a tendències nacionalis­tes”, diu l’exposició de motius de #PulseOfEur­ope. El moviment ciutadà recorda que “està en joc ni més ni menys que la protecció d’una aliança que assegura la pau i garanteix la llibertat individual, la justícia i la seguretat legal”. A parer seu, la lliure circulació de mercaderie­s, persones, serveis i capitals és un èxit innegociab­le al qual no es pot renunciar.

Amb tot, la seva passió per Europa no està exempta de crítica. “Esclar que la UE ha comès errors, i necessita reformes i correccion­s, però el que hem de fer és regenerar-la, no trencar-la –diu Hansjörg Schmitt–. Ens ha proporcion­at 70 anys de pau i prosperita­t, és un gran valor”. (Atenció: cal no d’oblidar que en aquest període de pau hi ha un afront, el de les guerres iugoslaves dels anys noranta, que la UE no va saber impedir i que van portar a la desintegra­ció de Iugoslàvia).

#PulseOfEur­ope crida als ciutadans a “sortir de la letargia” i a assistir a les seves concentrac­ions a cada país, per visibilitz­ar una vocació europeista que jutgen majoritàri­a en la gent de la UE. “Qui es manté passiu contribuei­x a enfortir les forces antieurope­es –alerta el col·lectiu–; en aquest moment Europa necessita absolutame­nt tothom”.

 ??  ??
 ?? FILIP SINGER / EFE ?? L’església luterana de Nostra Senyora apareix de fons en la concentrac­ió europeista del 12 de març passat a Dresden
FILIP SINGER / EFE L’església luterana de Nostra Senyora apareix de fons en la concentrac­ió europeista del 12 de març passat a Dresden

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain