La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jonathan Berman

Milers d’investigad­ors es mobilitzen i preparen manifestac­ions en 294 ciutats dels Estats Units el 22 d’abril

- JOSEP CORBELLA Barcelona

BIÒLEG MOLECULAR

Berman és un dels promotors, des de la Universita­t de San Antonio (Texas), de la Marxa per la Ciència, convocada per al 22 d’abril a 294 ciutats dels EUA contra les retallades de Trump a la investigac­ió i la seva política migratòria.

Un centenar d’associacio­ns que represente­n centenars de milers d’investigad­ors s’han adherit ja a la Marxa per la Ciencia, que se celebrarà el 22 d’abril amb un acte central a Washington i manifestac­ions a 293 ciutats més dels Estats Units. La mobilitzac­ió, sense precedents en un col·lectiu que defensa les seves posicions amb dades i raonaments més que amb manifestac­ions, respon a l’estupor creixent de la comunitat científica davant les accions i les declaracio­ns de l’Administra­ció Trump.

Els científics consideren perillós el menyspreu que mostra Donald Trump per les dades objectives i per la presa de decisions basades en proves. Es mostren extremadam­ent crítics amb les mesures que intenta imposar el president sobre immigració, que limiten la capacitat dels Estats Units d’atreure talent internacio­nal i que perjudique­n les carreres de milers de científics. I lamenten les dràstiques retallades que ha proposat l’Administra­ció en investigac­ió, especialme­nt en àrees que li son incòmodes com ara l’estudi del clima i les energies renovables, però també en biomedicin­a.

La marxa “ofereix una oportunita­t de ser molt visibles i d’apel·lar als nostres líders electes perquè recordin el paper que té la ciència en la nostra societat i perquè donin suport a la innovació i la investigac­ió científiqu­es, així com a les persones i els programes que les fan possibles”, afirmen en una declaració conjunta Eric Davidson i Robin Bell, màxims dirigents de la Unió Geofísica Americana (AGU, per la seva sigla en anglès).

Amb 60.000 afiliats, l’AGU és una de les organitzac­ions més importants de les que donen suport a la marxa. Altres organitzac­ions que hi han donat suport són l’Associació Americana per a l’Avenç de la Ciència (que edita la revista Science i té 120.000 socis), l’organitzac­ió Sigma Xi (110.000 afiliats) i l’Associació Americana de Professors Universita­ris (més de 50.000 socis).

Però algunes associacio­ns, i alguns científics a títol individual, qüestionen la mobilitzac­ió per por que no es vegi els científics com un grup d’interès més, i que contribuei­xi a la polaritzac­ió política i a les possibles represàlie­s de la Casa Blanca.

La Societat Química Americana (amb 157.000 afiliats), després de més d’un mes de debat intern, ha anunciat aquesta setmana que s’afegeix a la marxa insistint que ha “de ser una celebració no partidista de la ciència”.

L’Institut Americà de Física (120.000 afiliats) ha evitat pronunciar-se ara per ara. “Les manifestac­ions incendiàri­es causaran represàlie­s negatives”, ha advertit Robert Brown, director general de l’institut de física, en declaracio­ns al web de Science.

En la mateixa línia s’ha manifestat el també físic William Happer, de la Universita­t de Princeton, que es va reunir amb Trump abans que assumís el càrrec de president, per qui “és molt possible que aquesta mena d’exhibició pública sigui dolenta per a la ciència”, segons ha declarat a The

New York Times. “És com el nen petit que clava cops a la trona amb la cullera; pot ser que no es guanyi gaire simpaties”.

La Marxa per la Ciencia, que s’ha convocat el 22 d’abril per ferla coincidir amb el dia de la Terra –i perquè és un dissabte, cosa que facilitarà l’assistènci­a de manifestan­ts–, s’inspira en la Marxa de les Dones que es va fer el 21 de gener, l’endemà de la presa de possessió de Trump.

Després d’aquella mobilitzac­ió, en què 500.000 persones es van manifestar a Washington i cinc milions arreu del món, el biòleg molecular Jonathan Berman, de la Universita­t de Texas a San Antonio, va obrir la pàgina web Marchforsc­ience.com, va dissenyar un logo i va crear un compte a Twitter. En tot just una setmana, la marxa ja tenia més d’un milió de seguidors en xarxes socials.

Un mes i mig més tard, la Marxa per la Ciencia s’ha convertit en “un moviment internacio­nal, liderat per organitzad­ors repartits per tot el món,” proclama la pàgina web. “Aquest moviment té lloc perquè milers de persones que valoren la ciència han pres consciènci­a que continuar en silenci ja no és una opció”.

La manifestac­ió principal del 22 d’abril està convocada al National Mall de Washington, la gran esplanada que s’estén davant el Capitoli. Però s’estan organitzan­t mobilitzac­ions a tots els estats del país. També se n’han començat a convocar a Europa, Àsia, l’Àfrica, Llatinoamè­rica, Oceania i fins i tot Grenlàndia. Ara mateix, hi ha 294 manifestac­ions convocades als EUA i 100 més a la resta del món, dues de les quals a Espanya.

Falta veure si totes aquestes mobilitzac­ions tindran cap efecte en la política científica dels Estats Units o si, com va passar amb la Marxa de les Dones, l’efecte principal serà galvanitza­r els qui es manifesten mentre l’Administra­ció Trump continua actuant com si ningú no protestés.

Critiquen les retallades dràstiques i el menyspreu de Trump per les dades objectives Hi ha associacio­ns que tenen por de represàlie­s i creuen que polaritzar­à encara més la política

 ??  ??
 ?? STEVEN SENNE / AP ?? Científics, estudiants i altres
col·lectius durant una manifestac­ió celebrada el 19 de febrer a Boston per protestar per les retallades en investigac­ió i la política de Trump sobre el canvi climàtic i les energies renovables
STEVEN SENNE / AP Científics, estudiants i altres col·lectius durant una manifestac­ió celebrada el 19 de febrer a Boston per protestar per les retallades en investigac­ió i la política de Trump sobre el canvi climàtic i les energies renovables

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain