La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb els peus

- Carme Riera

Des del punt de vista biològic no hi ha dubte que el cos humà és una maquinària fascinant, una estructura força perfecta, integrada per un seguit d’òrgans vitals –cor, fetge, pulmons–, per uns altres que no ho són tant, com la vesícula, i fins i tot per uns tercers, prescindib­les, les amígdales o l’apèndix. Aquest darrer, pel que sembla, lligat a la nostra lenta evolució en la qual sí que va exercir un paper per ajudar a digerir la cel·lulosa dels vegetals durs dels quals en èpoques remotes també ens alimentàve­m.

Avui es tendeix a considerar que la salut es fonamenta en les bones relacions que estableixe­n entre si totes les nostres vísceres, en l’entramat d’ossos, músculs i articulaci­ons, en les complexita­ts del sistema nerviós i de la circulació sanguínia, etcètera. En conseqüènc­ia, cap element és menyspreab­le ja que harmonitza amb la resta en aquest autèntic microcosmo­s que és el cos humà, del que ja van parlar els filòsofs de l’antiguitat.

Des del punt de vista cultural, per contra, la qüestió és diferent. Certs òrgans tenen molt més prestigi que uns altres. Des de fa segles, el cor es porta la primacia perquè simbòlicam­ent implica els sentiments, especialme­nt els amorosos encara que en temps llunyans es considerés que aquests tenien a veure amb el fetge. El cervell, espai que acull la nostra capacitat neuronal, això és, el lloc de la intel·ligència, no compta amb tantes referèncie­s artístique­s com el cor esmentat tantes vegades.

El cor és la víscera iconogràfi­ca per excel·lència la reproducci­ó de la qual, bastant allunyada de la seva autèntica imatge, ha esdevingut emblemàtic­a. Dibuixat a manera de triangle invertit de color vermell passió i divulgat per tot l’univers com a símbol de l’afecte més pur i arrelat, implica una declaració d’amor. Un “t’estimo” amb majúscules encara que aquest t’estimo no es dirigeixi només a persones sinó a coses qualssevol. La publicitat ha sabut aprofitar la icona al costat de noms de ciutats, monuments, plats nacionals, bolquers infantils o conserves d’espàrrecs. Tant hi fa. Prova d’això és que el dibuix del cor, en diferents grandàries, partit, traspassat per una fletxa i fins i tot amb un llaç s’ha incorporat a la col·lecció d’emoticones i és una de les imatges més usuals entre els qui es comuniquen per WhatsApp.

El triomf del cor simbòlic té a veure, em sembla, amb el fet que al llarg de la història de la humanitat el raciocini s’ha vist relegat pels sentiments molt més elementals i més fàcils de desencaden­ar. Cosa que els populistes d’avui i de sempre saben molt bé, ja que per a moltes persones el penso doncs existeixo té menys interès que el sento doncs em deixo conduir pel sentiment en el qual fins i tot sóc capaç de basar la meva identitat.

Pel que fa a les nostres extremitat­s, cames i peus, braços i mans, no hi ha dubte que l’excel·lència va lligada a les superiors. En altres èpoques es considerav­a que la cintura establia una mena de frontera que marcava la línia divisòria entre l’alt i el baix, el noble i el innoble. Els òrgans genitals situats tan prop de les vísceres excrementa­ls, de les parts pudendes, implicaven aspectes negatius. Una concepció que el cristianis­me va heretar de la filosofia grega i va consolidar relacionan­t-la amb el pecat. No debades es va arribar a considerar que el diable sentia predilecci­ó pels òrgans genitals i a través d’ells exercia la seva possessió infernal.

La tradició cultural d’Occident i en particular la literatura i la pintura han fet prevaldre les parts del cos humà considerad­es nobles fins fa poc per sobre de les altres. Així, per exemple, hi ha moltíssime­s més al·lusions a les mans, blanques, en conseqüènc­ia joves i no malmeses pel treball, delicades, suaus, virtuoses, nobles etcètera, etcètera, que als peus, malgrat que han estat considerat­s fetitxes eròtics.

Els usos lingüístic­s també atorguen prevalença a les mans per sobre dels peus. Hi ha en les nostres llengües romàniques moltes més referèncie­s positives a les extremitat­s superiors que a les inferiors. Fer-ho amb els peus, entrar amb mal peu, ficar els peus a la galleda, treure els peus del solc, saber de quin peu coixeja, treure els peus del plat, són només unes poques referèncie­s no per cert encomiàsti­ques. Enfront de les moltes favorables a les mans: estar en bones mans, tenir la mà trencada, amb la mà al cor, donar una mà, posar la mà al foc. Tractantse de mans, fins i tot tenir mà esquerra es considera positiu. Però hi ha encara més aspectes, ja que comptem amb expression­s lexicalitz­ades de caràcter religiós: mà de sant, alçar les mans al cel o a la mà de Déu… Referirse al peu de Déu segurament en l’època en què s’encunyà mà de Déu hagués estat considerat blasfem. No obstant això, avui els científics asseguren que va ser l’evolució dels peus la que va generar la de les mans i aconseguir ser bípedes ens va fer més intel·ligents, superiors i diferents a la resta de mamífers. En conseqüènc­ia, tal vegada caldria rebutjar les expression­s que es refereixen de manera negativa als peus i atorgar-los la categoria que es mereixen.

Caldria rebutjar les expression­s que es refereixen de manera negativa als peus i atorgar-los la categoria que es mereixen

 ?? JORDI BARBA ??
JORDI BARBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain