La Vanguardia (Català-1ª edició)

El lector exposa

Valencians a Catalunya

-

Soc un valencià dels més de 61.000 que vivim a Catalunya. Aquesta setmana hem sabut que Vicent Sanchis, un altre valencià, serà el pròxim director de TV3. Sanchis representa la figura dels milers de valencians que hem hagut d’eixir de la nostra terra per progressar laboralmen­t. Segur que molts de vostès han coincidit amb algun company valencià a la carrera, a l’oficina o possibleme­nt és el mestre dels seus fills. I és que de vegades sembla que els valencians som una mena de plaga a Catalunya. No obstant això, la migració valenciana no és cosa d’ara.

Els valencians vam constituir el primer grup migratori en importànci­a a Catalunya fins als anys cinquanta del segle XX. Ara bé, què se’n sap, d’això? Gairebé res. La memòria de la migració valenciana a Catalunya s’ha anat esborrant amb el pas del temps. Doncs bé, al 1930 vivien tan sols a Barcelona 88.000 valencians, gairebé un 10% de la població total de la ciutat, i al conjunt del Principat sumaven 126.000 persones, molt per damunt del següent grup en importànci­a, els aragonesos. Avui, el nostre nombre ha baixat quasi a la meitat, cosa que no vol dir que el degoteig de persones cap ací haja parat en cap moment.

Vicent Sanchis és un d’aquests nous migrants. Alguns, coneguts com ell, la coreògrafa i ballarina Sol Picó, la regidora de l’Ajuntament Gala Pin o l’exfutbolis­ta Pichi Alonso; d’altres, desconegut­s com jo mateix. I què va ser dels que van vindre durant les primeres dècades del segle XX? A molts dels seus descendent­s ja els coneixen: Pasqual Maragall, Enric Millo, Joan Herrera, Empar Moliner, Quim Monzó, Montserrat Caballé... Però, i al seu voltant? Facen un exercici amb els amics i coneguts, pregunten quants d’ells tenen algun avi o rebesavi valencià. Se’n sorprendra­n.

KENNETH PITARCH CALERO

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain