La Vanguardia (Català-1ª edició)

Missió o servei

La política té més de gestió i de servei a tota la societat que no pas de missió de part, d’apostolat o de tripijoc

- Llàtzer Moix

Es diu Política, però s’hauria de dir Tribunals. Vet aquí una frase que els companys de Política de La Vanguardia repeteixen aquests dies referint-se al nom de la seva secció. La repeteixen perquè a les pàgines de Política s’amunteguen notícies sobre els processos del cas Nóos o de les targetes black, sobre la trama Gürtel, la del 3%, el cas Palau, el Pretòria, els inhabilita­ts del 9-N i d’altres. Va dir Bismarck que la política no és una ciència, sinó un art. Però, davant un repertori judicial com l’apuntat, es diria que té més de picaresca que de ciència, i poc o gens d’art, malgrat que en fa falta molt per exercir-la com cal; és a dir, a favor del bé comú.

Aquests i altres casos no ens agafen per sorpresa, perquè venen de lluny. Però la seva profusió desconcert­a. La corrupció afecta tots els partits que tenen o van tenir poder. Ha danyat de manera constant el PP (casos Naseiro, Bárcenas, operació Púnica, etcètera), ha desacredit­at el PSOE (cas Filesa, cas dels ERO d’Andalusia, etcètera) i ha maculat CDC (començant pels negocis dels fills de Jordi Pujol i continuant fins a la troca embullada del 3%, etcètera). Des de la transició, la justícia ha vist uns dos mil casos vinculats a institucio­ns estatals, autonòmiqu­es, provincial­s o locals.

Encara que hi ha ovelles negres –també n’hi ha blanques– en tots els ramats, els imputats d’aquestes causes solen respondre a les acusacions amb mitges veritats i evasives o assenyalan­t les faltes del rival amb la vana esperança que tapin les seves. Aquest costum reiterat propicia meritoris rècords de desvergony­iment polític, mentre incrementa la fatiga dels ciutadans i fa minvar la seva confiança en el sistema. És sabut que els qui s’aferren a una bandera sempre troben disculpa per a les malifetes dels seus. Per això, en lloc de creure’ls, potser és millor provar d’esbrinar i analitzar aquí els motius que els impulsen, primer, a equivocar-se i, després, a justificar-se.

Si ens cenyim als casos més recents trobarem, almenys, tres patrons de conducta per anar organitzan­t una taxonomia: el dels que creuen que, atesa la seva posició, tot els està permès; el dels descamisat­s que senten enveja, emergeixen a cops de colze des de nivells inferiors i s’abalancen sobre un tros del pastís. I, per últim, el dels que estan convençuts que tot s’hi val per la pàtria, ja sigui ficar la mà a la caixa, burlar-se de la llei o instal·lar-se en el desacatame­nt.

Al primer grup pertanyeri­en condemnats com ara Iñaki Urdangarin, Miguel Blesa o Rodrigo Rato. És a dir, individus que pel simple fet d’habitar entre les classes altes creuen que el món els pertany. Aquesta mena de convicció està mancada de fonament. Els que la tenen i la posen en pràctica s’exposen a rebre càstigs severs. Perquè aquells que per formació, mitjans i oportunita­ts haurien de ser persones de conducta irreprotxa­ble no poden comportar-se, en cap cas, com a egoistes, avantatgis­tes i penques.

Al segon grup pertanyeri­en subjectes com Francisco Correa o El Bigotes, que potser enlluernat­s pels abusos dels privilegia­ts, opten per grimpar, infiltrar-se per les esquerdes del sistema i contribuir a la seva voladura ètica, aquesta vegada des de la base. Són nouvinguts, arribistes, individus que van emigrar a la capital per buscar-se la vida, acaben arreplegan­t el que poden i són fins i tot convidats als saraus de l’elit.

Al tercer grup pertanyeri­en els que se salten les normes polítiques i econòmique­s que regeixen la convivènci­a embolcalla­ntse en una bandera, i proclamant-se al servei d’una missió suposadame­nt prioritàri­a. Salvant totes les distàncies, això és el mateix que feien Elwood Blues (Dan Akroyd) i Jake Blues (John Belushi) a la pel·lícula The Blues Brothers, quan el primer va a buscar el segon a la sortida de la presó i el convenç per reunir la seva banda musical, anar de gira, guanyar diners i donar-lo a un orfenat. “No ens atraparan. Estem en una missió de Déu”, li diu l’il·luminat Elwood a Jake mentre corren en el seu cotxe perseguits per una patrulla de la policia.

A Catalunya coneixem bé aquesta via d’accés als tribunals, cavalcant missions divines o patriòtiqu­es. Els independen­tistes creuen que estan en una missió que els permet astúcies, faltes o delictes. De vegades, com en el cas Palau, a risc de podrir totes les pomes reunides al mateix cistell: constructo­res, pares de la pàtria i pispes de tota la vida. De vegades, desatenent les lleis i mostrant arrogància davant els jutges, com ha fet Francesc Homs. De vegades, congelant el país en un fotograma, com si el procés independen­tista fos l’única cosa rellevant en la vida dels catalans. (Tanco els ulls i veig Mas i Homs, amb vestit negre, corbata, barret i ulleres de sol, en un cotxe a tota pastilla, com Elwood i Jake).

Els líders independen­tistes farien bé de recordar, si la doctrina que enterbolei­x la seva sensatesa encara no l’ha anul·lat, que la política té més de gestió i servei a tota la societat que no pas de missió partidista, d’apostolat o de caldo de cultiu del tripijoc.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain