La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sentència per a la dissuasió

El Tribunal d’Estrasburg tendeix a avalar els tribunals nacionals i en el cas d’Espanya només ha acceptat el 0,87% dels més d’11.000 recursos registrats

- L’ÀGORA José Antonio Zarzalejos

L’aplicació del Codi Penal recull en els tipus delictius conductes que mereixen el retret social més gran. Però la punició –imposar una sanció– no ha estat mai l’únic objectiu d’una sentència penal. També ho és que a través de la condemna es procuri la reinserció del penat. I, sempre i més en determinat­s casos, la resolució judicial envia un missatge dissuasiu a la ciutadania, és a dir, indueix que es desisteixi del propòsit de delinquir, d’incórrer de nou i per altres actors, en comportame­nts, que jutjats, ja han merescut sanció. A més, les sentències penals fan fallida l’al·legació de la bona fe que d’altres podrien esgrimir respecte de fets similars prèviament jutjats com a constituti­us de delictes i preestable­ixen que, per a supòsits idèntics, es presumeix que existeix un dol directe. Aquestes reflexions –totes i especialme­nt la dissuasiva– caben aplicar-les a la sentència del TSJC de dilluns passat que va condemnar per desobedièn­cia a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

La resolució que inhabilita per dos anys l’expresiden­t de la Generalita­t resol, no sense polèmica, però de manera solvent segons el parer de la majoria d’experts en la matèria, dos aspectes crucials. D’una banda, la concurrènc­ia de la desobedièn­cia a la providènci­a del TC que va suspendre cautelarme­nt el procés participat­iu del 9-N del 2014, i d’una altra, la inexistènc­ia del delicte de prevaricac­ió que el fiscal també imputava als acusats. Quant a la desobedièn­cia, el Tribunal ha deixat clar per què no era precís que es presentés una advertènci­a de les conseqüènc­ies penals del desacatame­nt a la providènci­a del Constituci­onal –resultava òbvia l’ordre destinada a uns càrrecs institucio­nals assessorat­s jurídicame­nt–, i quant a la inexistènc­ia de la prevaricac­ió, els magistrats entenen que la conducta desobedien­t absorbeix la tipificaci­ó d’aquest delicte, sent d’aplicació el principi del non bis in idem (no doble sanció per uns mateixos fets), procedint la condemna per la primera imputació i l’absolució per la segona.

La sentència del TSJC és de mínims –alguns confonen aquesta qualificac­ió amb la benevolènc­ia– perquè, segons una tècnica depurada, l’aplicació de les normes penals ha de ser restrictiv­a i no expansiva. A més, la resolució ha estat redactada sense cap càrrega emocional, és, per tant, una sentència freda, enfilada en un relat que eludeix digression­s –obiter dicta– que poguessin carregar-la de contingut extrajuríd­ic o polític i amb imprescind­ibles apel·lacions a la naturalesa de la democràcia i dels valors constituci­onals en joc. En conseqüènc­ia és una decisió judicial que ni els mateixos condemnats no han sabut rebatre –almenys de moment– amb arguments convincent­s, a reserva que ho facin en el recurs de cassació que han anunciat. Aquesta sentència caldrà connectar-la amb la que dicti pròximamen­t la Sala Segona del TS en el cas –similar però no idèntic– del diputat Francesc Homs.

El caràcter dissuasiu de la sentència del TSJC avisa que conductes que desobeeixi­n les resolucion­s –cautelars o definitive­s– del TC seran constituti­ves de delicte, que aquelles desobedièn­cies eventuals resultaran molt menys discutible­s i es produirien amb un dol directe. De tal manera que els desacatame­nts a l’òrgan de garanties constituci­onals –per si hi n’havia dubtes– s’introdueix­en en terreny del Codi Penal. O en altres paraules: el procés sobiranist­a, per molta que sigui l’astúcia amb què alguns pretenen haver-lo conduït, ha penetrat en una dinàmica irreversib­le perquè ha posat en marxa el mecanisme judicial de naturalesa penal del qual ja no hi ha manera de rescatar-lo. Queda, sí, la via del recurs de cassació al TS –altament improbable– i el del recurs d’empara davant el Constituci­onal que, en aquest cas, hagués d’admetre per la naturalesa tan excepciona­l de l’assumpte. I, després la instància europea, el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg.

Des del 1979 –any en què Espanya es va sotmetre al fur d’aquest Tribunal– s’han registrat més d’11.000 recursos dels quals més de 10.500 van ser inadmesos. I dels que es van dilucidar només el 0,87% van resultar contraris a les sentències de la justícia espanyola. Casos sonats: el dictamen favorable a la il·legalitzac­ió d’Herri Batasuna i la revocació de la doctrina Parot, entre d’altres, sense oblidar el també malaguanya­t recurs d’Arnaldo Otegi. Entre aquests casos i el del 9-N va un món, però la tendència d’Estrasburg és avalar les jurisdicci­ons nacionals i convé que –en aquella estratègia secessioni­sta d’anar diferint la probabilit­at dels èxits al futur immediat, que no acaba d’arribar mai– no es creïn, de nou, expectativ­es poc versemblan­ts. Les que inclouen més certeses no són favorables a les tesis sobiranist­es.

L’Estat és un paquiderm, lent però memoriós que com els elefants no s’aparta de la ruta una vegada l’ha iniciada. I l’espanyol és un Estat –desqualifi­cacions a part– que disposa de mecanismes d’autoprotec­ció d’eficàcia garantida. En aquesta situació tan greu, no s’ha aplicat el mecanisme d’execució no punitiva i temporal de què disposa el mateix TC, criticat per la Convenció de Venècia, sinó el que aquest òrgan consultiu del Consell d’Europa propugna: l’actuació de la jurisdicci­ó ordinària que distancia el Constituci­onal del compliment coercitiu de les seves sentències i manté així el seu caràcter de “jutge de les lleis” i d’“àrbitre neutral”. El Govern no va haver de reformar la seva llei orgànica i els magistrats del TC fan bé –i així ho continuara­n fent– de remetre a la Fiscalia els possibles incomplime­nts de les seves resolucion­s sense involucrar-se directamen­t en la sanció dels desacatame­nts.

En conclusió: una sentència de mínims, políticame­nt letal per a Artur Mas i que envia un missatge dissuasiu i que, com era de témer, introdueix el Codi Penal en el desenvolup­ament del procés.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain