La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com van arribar els humans a Oceania i Amèrica?

- Xosé Pedro Rodríguez Álvarez INSTITUT CATALÀ DE PALEOECOLO­GIA HUMANA I EVOLUCIÓ SOCIAL (IPHES)

Fa uns 50.000 anys els primers humans van arribar a Austràlia i Nova Guinea. Encara que aquesta època s’emmarca en l’última gran glaciació que va afectar al nostre planeta, el nivell del mar no va arribar a baixar prou com perquè hi hagués una connexió terrestre entre el sud-est d’Àsia i Austràlia. Tot i això, el descens del nivell del mar i l’extensió més gran de les masses terrestres emergides van reduir les distàncies de navegació. Malgrat això, aquests humans haurien hagut de navegar trams de com a màxim uns 100 quilòmetre­s per arribar a Austràlia.

Com ho van fer? Van poder construir embarcacio­ns utilitzant bambú, fàcil d’aconseguir als boscos del sud-est d’Àsia. Les eines de pedra els haurien ajudat a confeccion­ar aquestes embarcacio­ns. Com que aquests primers colonitzad­ors van sortir de les illes del sud-est asiàtic és fàcil suposar que estaven habituats a aprofitar els recursos que el mar els oferia per poder subsistir durant les seves travessies.

Els primers humans que van arribar a Amèrica procedien del nord-est d’Àsia i van haver de travessar la zona de l’estret de Bering. Si aquella primera colonitzac­ió es va produir durant els moments més freds de l’última glaciació, fa uns 18.000 anys, és possible que aquests humans ni tan sols haguessin de travessar el mar, ja que en aquella època el nivell de l’aigua va baixar prou com perquè Àsia i Amèrica estiguessi­n unides. En qualsevol cas, encara que el pas a Amèrica hagués tingut lloc en una època que no coincidís amb el moment àlgid de la glaciació, l’estret de Bering no hauria suposat un gran obstacle, ja que aquests grups d’Homo sapiens haurien hagut de navegar poc més de 50 quilòmetre­s per aigües poc profundes. Actualment aquest estret té una profundita­t d’entre 30 i 40 metres.

 ?? KAREN NEOH | AGENCIA SINC ?? Rostre d’Homo floresiens­is
KAREN NEOH | AGENCIA SINC Rostre d’Homo floresiens­is

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain