La Vanguardia (Català-1ª edició)

Uns taxistes bolquen un cotxe de Cabify a Barcelona

Aquesta agressió, que no és la primera que es produeix les últimes setmanes, mostra la tensió creixent entre tots dos col·lectius

- LUIS BENVENUTY

Una guerra s’està gestant a les calçades de Barcelona. La matinada passada un grup presumible­ment de taxistes va bolcar al carrer Tuset un cotxe de lloguer amb conductor que oferia els seus serveis a través de l’aplicació de dispositiu­s mòbils Cabify. El xofer d’aquest vehicle va gravar tot el que va passar. En aquells moments nombrosos taxis van bloquejar el trànsit del vial. També van fer malbé un segon cotxe que treballa per a aquesta mateixa aplicació.

Fonts de la Guàrdia Urbana van detallar que tres persones ja s’han identifica­t, que els fets van tenir lloc cap a les 4.20 hores i que els agents estan analitzant les imatges registrade­s a fi d’identifica­r una desena de sospitosos més. Poc després fonts d’Élite, l’agrupació de taxistes més important de Barcelona i l’àrea metropolit­ana, van lamentar el que havia passat. Però no gaire. Els taxistes denuncien que aquests dies ells també pateixen agressions dels seus nous competidor­s, que divendres els van tirar pedres des d’un pont proper a l’aeroport, que un conductor va veure com li rebentaven la lluna amb un tirador. A les xarxes socials alguns taxistes ja estan organitzan­t col·lectes per pagar despeses judicials. Durant la celebració del Mobile World Congress també hi va haver diversos enfrontame­nts. “Els fets del carrer Tuset –asseguren– són conseqüènc­ia de la impotència, de veure com el sector ho pot perdre tot per la passivitat administra­tiva cap a certes empreses”.

Dijous passat el sector va protagonit­zar una aturada de dotze hores a Barcelona. El seguiment va ser altíssim. No hi va haver manera de trobar un taxi a l’aeroport del Prat, a l’estació de Sants, a la plaça Catalunya... Els taxistes van protestar així contra el creixement de les llicències de vehicles de lloguer amb conductor, també conegudes com a VTC. Una sèrie de buits legals d’àmbit estatal han propiciat que els últims anys aquest tipus de llicències s’hagin duplicat a Catalunya. Ara en sumen prop de 900. Però els taxistes temen, i amb raó, que en un termini d’ aproximada­ment un any n’entri en funcioname­nt unes 3.000 més. Gràcies a les noves tecnologie­s aquests vehicles podran prestar serveis semblants als dels dels taxistes d’una manera legal. Els taxistes exigeixen a les administra­cions que ho impedeixin. Entenen que aquesta liberalitz­ació suposaria una important minva del servei i, a més, el final de la seva professió. Asseguren que ha començat una guerra per la supervivèn­cia.

En uns quants anys la presència de cotxes de lloguer amb xofer s’ha duplicat a Barcelona

 ?? LA VANGUARDIA. ?? Agents de la Guàrdia Urbana van identifica­r tres dels presumptes autors dels fets
LA VANGUARDIA. Agents de la Guàrdia Urbana van identifica­r tres dels presumptes autors dels fets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain