La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cesc Gay roda ‘Félix’, la seva primera sèrie de TV

Andorra posa el paisatge a un thriller romàntic protagonit­zat per l’argentí Leonardo Sbaraglia

- SALVADOR LLOPART

Cesc Gay roda Félix ,la seva primera sèrie de televisió amb responsabi­litat absoluta, com si fos un showrunner de Hollywood, i ho fa, a més, lluny dels platós habituals de Madrid i Barcelona.

La figura apersonada i amable del director català, que no rodava des de Truman (2015), reconeguda amb sis Gaudí i cinc Goya, es fon aquests dies sobre el paisatge pirinenc d’Andorra, amb les seves muntanyes i la neu...

“Neu, de vegades”, comenta el director, perdut en un paratge on la connexió telefònica és feble. “No en tenim tanta com esperàvem”. En aquell entorn és on Gay busca el to exòtic, a la seva manera. Amb l’exotisme fred i blanc que aporten l’aïllament i les muntanyes.

Félix és un dels projectes estrella de Movistar+ en el seu apartat de producció pròpia. Constarà de vuit capítols, de poc menys d’una hora cadascun. Quan s’estreni, d’aquí un any més o menys, serà per buscar una definició d’una cosa indefinibl­e, un thriller romàntic marcat per un aire de misteri i un punt de malenconia. Marcat pel suspens i l’humor.

“Explica la història d’un home descol·locat”, diu. Leonardo Sbaraglia és el protagonis­ta. L’actor argentí interpreta un escriptor i professor universita­ri perdut en si mateix, encisat per una dona envoltada de secrets i mentides.

Elegant i misteriosa, amb un aire oriental, la dona desapareix en circumstàn­cies estranyes. Només cal observar una mica la catalano-coreana Mi Hoa Lee, que encarna la dona misteriosa, per saber de què estem parlant. Hoa Lee, l’exòtica catalano-coreana que debuta com a actriu a les ordenis de Cesc Gay, té un somriure perenne i uns inescrutab­les tatuatges que li cobreixen bona part del cos. Sbaraglia, com Félix, s’entossudei­x a saber-ho tot d’ella. Amb ells dos comparteix­en protagonis­me en la sèrie, entre d’altres, els actors Pere Arquillué i Ginés García Millán.

Cesc Gay no vol revelar gaire cosa més. Només que el misteri està servit, i cal creure-se’l. El paisatge boscós i amenaçador en què roden aquests dies remet amb facilitat a Twink Peaks i, per tant, a David Lynch. El blanc de la neu, per la seva banda, fa pensar en Fargo i, per tant, en els germans Coen. Però sobre totes les influèncie­s que puguem imaginar es diria que sobrevola la figura grassa i suggeridor­a d’Alfred Hitchcock.

Cesc Gay és un director caracterit­zat per un cinema de proximitat i de sentiments, que s’encoratja en les distàncies curtes quan mira directamen­t al cor dels seus personatge­s. Li agraden les paradoxes quotidiane­s, tantes vegades insondable­s, de la vida urbana. Amb títols al seu historial com A la ciutat (2003),

Ficción (2006) i Una pistola a cada mà (2012). I tot i això, malgrat el seu currículum, tan allunyat de Hitchcock, es confessa un alumne incondicio­nal del mag del misteri. “Soc un fan seu encara que no s’ho cregui ningú”.

El rodatge transcorre aquests dies a Andorra, i allà seguirà durant un parell de mesos més. Andorra, amb aquesta i altres pro-

La sèrie, produïda per Movistar+, constarà de vuit capítols, de poc menys d’una hora cadascun

duccions semblants, s’està convertint en un plató privilegia­t. L’any passat va ser Nieve negra, dirigida per Martín Hodara. Film hispanoarg­entí que aquests dies es presenta al festival de Màlaga. Sbaraglia, a més, és un dels protagonis­tes juntament amb Ricardo Darín i Laia Costa. Ara l’argentí torna al petit país pirinenc amb aquesta sèrie, així que pràcticame­nt pot començar a demanar ja la nacionalit­at andorrana.

Félix serà la primera sèrie per a la televisió que dirigeix Cesc Gay, si descomptem la seva participac­ió fa anys a la catalana Jet

lag, en què assegura que va participar tangencial­ment. El compromís de Gay amb Félix és total, l’inspirador de tot. Fins i tot més, perquè ell n’ha escrit el guió, complet, i dirigirà tots els capítols. “No canvia res respecte a les meves pel·lícules anteriors. Treballo com sempre. Escric i dirigeixo. La diferència és que, en aquesta ocasió, el guió té 400 pàgines en lloc de les 120 habituals”, diu.

L’elecció de Sbaraglia com a protagonis­ta va ser un dels punts de partida. Des que van treballar junts a Una pistola a cada mà es van quedar amb ganes de repetir, i quan va sorgir la possibilit­at de rodar Félix, Cesc Gay va pensar en ell, per descomptat. “Encara que en realitat sabia que li estava donant una feinada”, diu el director, de broma. “El seu personatge és present en totes i cada una de les escenes i això vol dir molta feina”.

Aquesta sèrie, més que com a sèrie, Cesc Gay la defineix com si l’haguessin convidat a un gintònic, de tan feliç com es troba fent-la. “La gent de Movistar+ m’ha donat unes cotes de llibertat que no tenen res a envejar a la que tinc amb Marta Esteban [la seva productora habitual]”.

Sbaraglia encarna un escriptor obsessiona­t amb una dona exòtica que desapareix sense deixar rastre

 ??  ?? Cesc Gay, a l’esquerra, amb l’actor Leonardo Sbaraglia
Cesc Gay, a l’esquerra, amb l’actor Leonardo Sbaraglia
 ?? ©MOVISTAR+/VÍCTOR BELLO ??
©MOVISTAR+/VÍCTOR BELLO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain