La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interpreta­r-te a tu mateix

- Víctor-M. Amela

"LA VOZ KIDS”. Disposo d’un termòmetre particular per detectar l’acceptació popular d’un programa de televisió, un teleindica­dor infal·lible. Es tracta d’una trucada telefònica del meu senyor pare (87 anys), que fa així: “Que bonic, quina meravella, tots els programes de la tele haurien de ser així”. Em va trucar ahir per dir-me això mateix de La Voz kids (Telecinco, divendres nit): “Quins nens tan fantàstics, que bonics, que bé que ho fan: tots els programes de la tele haurien de ser així”. I la cosa va a missa: no falla, mitja Espanya que veu la tele està enlluernad­a amb La voz kids, amb els seus nens canors, els seus pares que salten i ploren, els seus jurats que s’emocionen i se’ls disputen amb enginyoses magarrufes. La meva mare i el meu pare, que viuen sols, veuen plegats La Voz kids, però ho veurien també el gos, el canari i els peixos de l’aquari (si en tinguessin). Coincideix­en amb més de tres milions de persones a entretenir-se i entendrir-se amb aquest concurs de veus infantils que sap combinar les dosis exactes de tendrisme, talent i xou, que emociona des de la candidesa dels xavals i l’astúcia dels editors per posar-los en escena fins a l’entrega del jurat (Bisbal, Orozco, Rosario) en les seves afables disputes. És una pirotècnia emocional que ens fa oblidar que potser als nens no els fa cap favor tanta visibilita­t: està tot tan bé muntat que em convenço que no hi ha cap màcula en l’espectacle, que tot juga a favor de la felicitat de tots, dels pares als nens, passant pels teleespect­adors. És un èxit molt estrany a la tele, on sabem que tot és mentida.

La Voz kids aconseguei­x que sentim que potser tot va bé, és a dir, que el món és senzill i digne, que la tele és bonica i veritable. I fins i tot aconseguei­x que els jurats –artistes de masses– vegin afavorida les seves figures, que empatitzem amb Bisbal (“és increïble”), que oblidem el gat de Rosario i vulguem convidar a sopar Antonio Orozco. Fins i tot Bisbal reivindica el seu segon cognom català –Ferré–, Orozco fa valer ser de Barcelona i Rosario xampurreja en català per seduir la jove Mònica, que amb el seu cant fa més pels catalans que Mas i els altres. Així sigui tot, si així ens sembla veient La Voz kids .Amimateix, que abans m’incomodave­n i esgarrifav­en (em feien “grima”, del nòrdic grimmr, rabiós) els programes amb nens, ara admeto que La Voz kids em guanya, i potser és només perquè em faig més gran i acabem tots assemblant­nos als nostres pares.

A ‘EL CRAC’. Ens hem assegut el meu col·lega David Broc i jo a les butaques del teatre en què Joel Joan estrena com a actor l’obra que interpreta a El crac (TV3). Com a director de la sèrie, Joel Joan ens ha demanat que siguem nosaltres mateixos, amb dret a frase (guionitzad­a) a l’hora de criticar-lo com a actor a la ficció. Fer-ho bé a la televisió consisteix a saber interpreta­r-te a tu mateix, sempre ho he dit... Ara, després de fer-me repetir diverses preses (a mi: vaig constatar que l’amic Broc és millor actor que jo), no sé com haurà quedat la cosa, demà veuré el resultat: confio que l’art de l’equip d’El crac salvi els mobles.

L’espectacle està tan ben muntat que fins i tot el món sembla senzill, i la tele, bonica i veritable

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain