La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’IBI de l’Església i dels partits

- FE EN EL MÓN Daniel Arasa

La Comissió d’Hisenda i Funció Pública del Congrés dels Diputats va aprovar una proposició d’En Comú Podem avalada per Units Podem, PSOE, ERC i el PDeCat, i amb els vots en contra de PP i Ciutadans, en virtut de la qual es demanaria al Govern espanyol d’eliminar la casella de l’IRPF en la qual els contribuen­ts poden assignar el 0,7% a l’Església catòlica, i que aquesta i altres confession­s religioses paguin l’impost de béns immobles (IBI).

Són els ciutadans els qui lliurement assignen o no aquest percentatg­e de la seva declaració de la renda, igual com poden fer-ho per a activitats socials. És una fórmula discutible, però no seria sobrer que ses senyories s’assabentes­sin de com els ciutadans d’altres països contribuei­xen a les seves respective­s confession­s religioses. Per exemple, a Alemanya. Descobriri­en la ignorància que emana d’alguna declaració que veu en el 0,7% per a l’Església “privilegis heretats del franquisme”, un recurs dialèctic habitual d’incompeten­ts i demagogs per desacredit­ar qualsevol cosa sense haver de raonar. No saben que la inclusió d’aquesta casella en la declaració de la renda la va fer un govern socialista, precisamen­t per treure les assignacio­ns que abans, no ara, l’Estat feia a l’Església.

Els partits impulsors de la proposició afirmen que s’aplicaria a totes les confession­s religioses, però l’objectiu és l’Església catòlica. Hi ha molta experiènci­a acumulada per deduir contra qui van sempre els trets, a part de saber la propietat de la immensa majoria dels edificis religiosos d’Espanya. Hi ha antecedent­s recents. A la seva campanya electoral per a les eleccions de maig del 2014, el PSOE portava en el seu programa que les confession­s religioses paguin l’IBI d’aquelles propietats “que tinguin una finalitat d’ús industrial, residencia­l o lucratiu”. Està bé. Tenia el petit defecte que per aquest tipus d’instal·lacions ja paguen l’IBI. Una sentència del Tribunal Suprem de 4 d’abril del 2014, és a dir, de poc abans d’aquelles eleccions, advoca per l’exempció de l’IBI dels immobles propietat de l’Església “tret dels afectes a explotacio­ns econòmique­s”.

El nucli del debat no està, tot i això, en aspectes jurídics que poden embolicar els llecs, sinó en si l’Església i restants confession­s estan privilegia­des en el pagament de l’IBI respecte a altres institucio­ns o organismes.

Paguen l’IBI els partits polítics? No. En teoria ho haurien de fer, però pel fet de tenir un local adscrit a qualsevol fundació o societat sense ànim de lucre ja queden fora de l’obligació de pagament. D’altra banda, la llei de Mecenatge aprovada el 2002 inclou exempció en els tributs locals (comunicant-ho als municipis respectius) a les fundacions, associacio­ns declarades d’utilitat pública, oenagés de cooperació al desenvolup­ament, federacion­s esportives, el Comitè Olímpic Espanyol, les federacion­s i associacio­ns sense ànim lucratius, etcètera. Com va escriure en el seu moment un expert, “una llista que acaba incloent gairebé qualsevol organitzac­ió, des d’una oenagé fins a una fundació d’una gran empresa o partit polític”.

Paguen l’IBI els sindicats? Sobre els locals de la seva propietat els han de pagar. Però es dona el cas que la gairebé totalitat de les seves dependènci­es pertanyen al patrimoni de l’Estat, que els hi cedeix gratuïtame­nt. O sigui, que ni paguen lloguer pel local i qui paga l’IBI és el ministeri, no ells.

Per descomptat, tampoc no paguen els edificis que són propietat de l’Estat, de les comunitats autònomes o d’entitats locals afectes a la seguretat ciutadana, serveis educatius, penitencia­ris o de defensa nacional. Tampoc els béns comunals, els edificis diplomàtic­s o consulars, els terrenys ocupats per línies de ferrocarri­l i els edificis que hi estan enclavats, o els centres dedicats a l’ensenyamen­t si tenen concerts. Tampoc els edificis declarats monuments o jardins històrics. Sap el lector que immobles com els grans hotels de luxe Ritz i Palace de Madrid no paguen l’IBI?

No dubto de la unanimitat ciutadana en treure privilegis. Però a tots. Partits, sindicats i altres, a pagar l’IBI. Ells tenen una especial obligació d’exemplarit­at i transparèn­cia. Quan compleixin, tindran arguments per exigir-los a les institucio­ns religioses.

Quan partits, sindicats, oenagés, federacion­s esportives i fundacions paguin l’IBI el podran exigir a l’Església

 ?? PMRMAEYAER­T ?? Exempts. Propietats de l’Església com aquesta de Santa Maria de Valldeflor­s a Tremp no paguen IBI, però sí altres amb finalitats lucratives
PMRMAEYAER­T Exempts. Propietats de l’Església com aquesta de Santa Maria de Valldeflor­s a Tremp no paguen IBI, però sí altres amb finalitats lucratives
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain