La Vanguardia (Català-1ª edició)

Prosegur, Neinor i Gestamp aprofiten el moment

Amb la finestra oberta de bat a bat, tres empreses surten a borsa

- Barcelona

Tot i que a anys llum de Wall Street, la borsa espanyola també viu un bon moment. L’Ibex 35 ha consolidat per fi els 10.000 punts –va tancar el passat divendres amb 10.245,8– i acumula una revaloritz­ació de gairebé el 9% des de principis d’any; està entre les millors borses d’Europa. Està prohibit parlar d’eufòria a causa dels nombrosos elements incerts en la política i en l’economia tant a Europa com en altres latituds. Però com diuen alguns inversors: “La finestra està oberta de bat a bat, i això vol dir que cal aprofitar-ho”. Divendres passat, va començar a cotitzar Prosegur Cash, filial del grup de seguretat especialit­zada en la gestió d’efectiu, i es va anotar una revaloritz­ació del 7,5%. El mateix dia, la immobiliàr­ia Neinor va cobrir en només unes hores l’oferta pública de venda i subscripci­ó d’accions prèvia a la seva sortida a borsa, prevista per al pròxim 29 de març.

A aquestes dues operacions s’afegirà ben aviat la del grup basc Gestamp, conglomera­t d’empreses que podria estar valorat en 4.000 milions d’euros. Serà la sortida a borsa de l’any a Europa quan col·loqui un terç del seu capital d’aquí a unes setmanes. Si les tres operacions culminen amb l’èxit esperat en aquests moments, és previsible que altres companyies que estan esperant el seu moment es decideixin a fer el pas.

A més de la borsa, les compravend­es d’empreses i les operacions de finançamen­t per invertir o reestructu­rar el deute estan a l’ordre del dia, gairebé com en els millors temps. “Els inversors internacio­nals es mostren positius amb les empreses espanyoles, volen fer més i més coses i creuen que aquí hi ha bons projectes i un bon clima per invertir”, afirma Fernando Bernad, soci del bufet Cuatrecasa­s a Madrid. “D’altra banda, les incerteses externes que podien resultar més perjudicia­ls per a la confiança no s’han concretat”, afegeix. Aquesta setmana, per exemple, la derrota electoral del partit antieurope­u holandès ha contribuït a mantenir la calma.

“Els inversors internacio­nals estan comprant carteres de deute, estan convençuts que el forat ha quedat definitiva­ment enrere i se’ls veu còmodes treballant aquí”, apunta Marcel Enrich, soci de Baker McKenzie a Barcelona. Continuarà aquest bon clima o tornarà el fred? “Fa l’efecte que això durarà, els mercats estan molt bé i no hi ha res que ens faci ser pessimiste­s, així que hem de continuar per aquest camí”. Miguel Montero, soci de KPMG, apunta a una altra clau: el preu del diner. “Mentre sigui tan barat, més que als Estats Units, i hi hagi tantes possibilit­ats de finançamen­t al mercat, hi haurà bones oportunita­ts. A més –postil·la–, l’entorn dona tranquil·litat als inversors”.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Christian Gut Revoredo, conseller delegat de Prosegur Cash, divendres passat durant la sortida a borsa de la firma
BALLESTERO­S / EFE Christian Gut Revoredo, conseller delegat de Prosegur Cash, divendres passat durant la sortida a borsa de la firma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain