La Vanguardia (Català-1ª edició)

El G-20, sense consens per assolir una visió comuna del comerç global

- Agències BADEN BADEN (ALEMANYA)

La presidènci­a alemanya del G-20 va admetre ahir que a la cimera de ministres de Finances que aquest organisme ha celebrat a la localitat balneària alemanya no s’ha aconseguit un acord sobre el futur de les relacions comercials, encara que sí que s’ha subratllat el significat del comerç internacio­nal. “Hem estat d’acord en la importànci­a del comerç internacio­nal, encara que no hem arribat a un consens sobre el futur de les relacions comercials”, va dir ahir el president del Bundesbank, Jens Weidmann, en la conferènci­a de premsa final.

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va indicar que per al comunicat final s’havia arribat a certes formulacio­ns que, encara que no són gaire concretes, mostren el compromís comú amb un comerç just. “Hem arribat a formulacio­ns amb les quals no s’avança gaire, però que mostren el nostre compromís amb un comerç just i pel que fa a la manipulaci­ó dels tipus de canvi”, va explicar Schäuble.

Schäuble va ser tremendame­nt sincer quan va assenyalar que, a segons quines trobades, no es pot demanar gaire d’alguns dels socis” i va recordar que el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, no havia viatjat a Alemanya amb un mandat per acceptar certes formulacio­ns en matèria comercial.

De fet, era difícil obtenir una declaració comuna del G-20 contra el proteccion­isme, si es considera l’actual posició de l’administra­ció dels Estats Units en aquesta matèria. Per això el comunicat final és, en aquest aspecte, molt més suau que el redactat el 2016. Segons el comunicat, els països “treballen en enfortir la contribuci­ó del comerç” a les seves economies. “No és veritat que no estiguem d’acord en matèria de comerç –va dir secament Schäuble–. És clar que no estem a favor del proteccion­isme. Però això significa una cosa per a uns i una altra per a altres”.

Malgrat el pragmatism­e del ministre alemany de Finances, el cert és que Donald Trump ha arribat a la Casa Blanca amb la consigna d’“America First, i que la primera materialit­zació d’aquesta política ha estat treure els Estats Units de l’acord transpacíf­ic amb el Japó i altres economies de la zona. També ha iniciat el procés de renegociac­ió del Nafta, el tractat de lliure comerç que manté amb Mèxic i el Canadà. Durant la reunió es va instar obertament als participan­ts a rellançar l’activitat de l’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain