La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont avisa Rajoy que és el “moment imprescind­ible” de dialogar

El president recalca a Maza l’“error” de judicialit­zar el procés polític català

- JOSEP GISBERT Barcelona

“Creiem que ha arribat el moment imprescind­ible perquè els dos governs es puguin asseure a la taula a dialogar” per pactar la celebració d’un referèndum a Catalunya que permeti decidir sobre el seu futur polític. Aquest és l’argument principal que esgrimeix Carles Puigdemont a la carta a Mariano Rajoy per formalitza­r l’obertura de negociacio­ns a fi d’acordar els termes i condicions de la consulta i que finalment li va remetre ahir, després de l’acord en aquest sentit adoptat pel Govern català en la reunió de dimarts.

La missiva concreta la reiterada i “màxima voluntat” expressada pel Govern de la Generalita­t –en la conferènci­a de dilluns a Madrid, per exemple– de “buscar una solució política pactada i acordada que doni resposta a la demanda de la ciutadania de Catalunya de poder decidir sobre el seu futur” i recorda que el mateix Govern espanyol –sense anar més lluny el seu president en l’últim discurs d’investidur­a– “ha reconegut que la qüestió catalana és un afer d’Estat que requereix la màxima atenció”. Dues actituds que, segons el president de la Generalita­t, justifique­n plenament que és el “moment imprescind­ible” per asseure’s a dialogar, que és el missatge que, entre avís i constataci­ó, envia al president del Govern espanyol.

La carta, d’extrema cortesia i en la qual Carles Puigdemont tracta Mariano Rajoy de vostè, té data d’ahir i es va fer pública després que el president de la Generalita­t rebés al palau de la plaça de Sant Jaume el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, de visita oficial a Barcelona. Una trobada en què també van participar el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i que les dues parts van situar en el marc de les relacions institucio­nals, però que va donar lloc a una imatge que no deixa de ser significat­iva en un moment d’extrema judicialit­zació de la vida política catalana i en què la Fiscalia té precisamen­t un protagonis­me destacat.

De fet, Carles Puigdemont no es va abstenir de retreure aquesta situació i va remarcar a José Manuel Maza l’“error” que entén que representa aplicar la via judicial a un procés polític com el català. “És una via equivocada judicialit­zar una qüestió de naturalesa política i, per tant, insistir en la via judicial és sens dubte un error”, va subratllar després d’una reunió que es va allargar durant hora i mitja Carles Mundó, que va explicar que, “de la mateixa manera que això ho diem en públic, ho diem també quan podem compartir-ho amb el fiscal general de l’Estat”. La Fiscalia, per la seva banda, va evitar les declara- cions i va emetre un comunicat en el qual posa en relleu que, “atès el caràcter institucio­nal de la visita, no es va considerar oportú tractar aquells temes que es troben judicialit­zats” i que, de tota manera, José Manuel Maza va recordar al president de la Generalita­t l’“obligació de la Fiscalia de complir les funcions que la llei li encomana”.

La qüestió judicial, en tot cas, no forma part de la missiva de Puigdemont al president del Govern espanyol, que acompanya de l’acord pres pel Govern català per sol·licitar formalment l’inici de negociacio­ns sobre la consulta i de la moció aprovada la setmana passada pel ple del Parlament, amb els vots de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, en la qual es reitera “la voluntat de celebrar aquest referèndum de manera pactada” i “d’acord amb els termes que estableix la Comissió de Venècia”. I el president de la Generalita­t conclou la carta amb un desig: “Quedem en espera de la seva resposta per començar aquest diàleg tan aviat com sigui possible”.

A partir d’aquí, l’esperança del Govern català seria poder disposar d’una resposta afirmativa de Rajoy a fi de posar en marxa una taula de diàleg “com més aviat millor”. Però, en canvi, és conscient que la realitat és molt diferent, i el que en aquest context voldria és que almenys la contestaci­ó del president del Govern espanyol tingués també caràcter formal i fos igualment per escrit, perquè constés negre sobre blanc el rebuig de la negociació i quedés clar qui vol i qui no vol la celebració d’un referèndum acordat.

El mateix Puigdemont, en relació amb aquest aspecte, va assegurar en una entrevista a 8tv que “si la resposta és negativa, serà una gran decepció”, però serà també l’evidència que la possibilit­at de la via pactada queda definitiva­ment liquidada i, per tant, el Govern català no hi insistirà més. “Haurà estat la nostra última oferta”, va remarcar el president de la Generalita­t, que va dir que esperava la resposta de Rajoy a la seva carta en un termini prudencial de “quinze dies o tres setmanes”.

El cap del Govern espera la resposta a la carta per negociar el referèndum d’aquí dues o tres setmanes

 ?? DAVID AIROB ?? Visita institucio­nal. Carles Puigdemont va rebre ahir el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, en una trobada institucio­nal que no va ser obstacle perquè el president de la Generalita­t considerés un “error” la judicialit­zació del procés...
DAVID AIROB Visita institucio­nal. Carles Puigdemont va rebre ahir el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, en una trobada institucio­nal que no va ser obstacle perquè el president de la Generalita­t considerés un “error” la judicialit­zació del procés...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain