La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxSí vol avançar l’inici del curs polític al 15 d’agost

La coalició pretén guanyar marge per preparar la desconnexi­ó

- ÀLEX TORT Barcelona

Junts pel Sí va per feina. A la seva ja anunciada pretensió de modificar el reglament del Parlament perquè un grup parlamenta­ri pugui sol·licitar l’aprovació de les lleis per lectura única –fins ara només ho pot fer el Govern–, ahir hi va afegir la proposta d’habilitar la segona quinzena d’agost al Parlament.

Així, actualment el reglament estableix que la Cambra catalana es reuneix anualment en dos períodes ordinaris de sessions, que van de l’1 de setembre al 31 de desembre, i del 15 de gener al 31 de juliol. Amb el canvi, Junts pel Sí pretén que a partir del 15 d’agost es puguin tramitar iniciative­s parlamentà­ries i afrontar possibles endarrerim­ents en l’aprovació de la llei de transitori­etat jurídica i complir amb la promesa de Carles Puigdemont de fer el referèndum a finals de setembre.

De fet, el període de sessions també pot modificar-se si així ho acorda la Mesa del Parlament, però per exemple, per convocar un ple caldria reunir la diputació permanent i la junta de portaveus. En canvi, habilitant la segona quinzena d’agost s’agiliten els procedimen­ts i no són necessàrie­s aquestes trobades, ja que els plens els pot convocar llavors la presidenta del Parlament o prèvia sol·licitud de dos grups parlamenta­ris o d’una cinquena part dels diputats.

Malgrat aquesta mesura proposada per la coalició liderada pel PDECat i ERC, cal tenir en compte que l’aprovació en un sol dia de la llei de transitori­etat jurídica no és possible, atès que un cop registrada al Parlament, tramitada per la Mesa amb la petició expressa de lectura única i publicada al butlletí oficial del Parlament, els grups tenen dos dies per sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàri­es, i aquest disposaria de set dies més per respondre’ls. Per tant, a Junts pel Sí no descarten altres opcions, com ara l’alteració de l’ordre del dia del ple, com va passar la setmana passada per demanar que s’acusés CDC pel cas del Palau de la Música.

Entre les altres esmenes que ha presentat la coalició, destaca també la petició que per la investidur­a del president de la Generalita­t, mocions de censura i qüestions de confiança siguin sempre públiques per crida. Actualment es pot optar per fer-la secreta o per crida.

A banda de JxSí, també va registrar esmenes Catalunya Sí que es Pot. Els comuns han proposat que el debat d’una iniciativa legislativ­a en lectura única es faci “sense perjudici del dret dels grups a presentar esmenes al text de la proposta o projecte de llei presentat”, en deu dies.

Igualment va presentar esmenes Ciutadans, bona part d’aquestes encaminade­s a impedir la tramitació per lectura única. La formació taronja nega aquesta possibilit­at per iniciative­s que facin referència a la reforma de l’Estatut, del reglament del Parlament o el règim electoral, entre d’altres.

Per la seva part, la CUP va presentar una iniciativa per apartar cautelarme­nt durant tres mesos els diputats investigat­s per corrupció.

D’altra banda, Junts pel Sí i la CUP es van aliar per evitar que el diputat Lluís Llach comparegui a la comissió d’afers nstitucion­als del Parlament per unes declaracio­ns que va fer sobre quina seria la situació dels funcionari­s després d’una eventual independèn­cia de Catalunya. La petició la va formalitza­r Ciutadans, però només va ser secundada pel PP a Catalunya. El PSC i Catalunya Sí que es Pot es van abstenir.

Llach va afirmar en actes organitzat­s per Òmnium Cultural i l’ANC que els funcionari­s que no compleixin la llei de transitori­etat jurídica “seran sancionats”.

Els independen­tistes s’alien per impedir que Llach comparegui per les seves declaracio­ns sobre els funcionari­s

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN / ARXIU ?? Marta Rovira i Jordi Turull (JxSí) en un ple parlamenta­ri recent
BERNAT VILARÓ / ACN / ARXIU Marta Rovira i Jordi Turull (JxSí) en un ple parlamenta­ri recent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain