La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joves i analfabets financers

Un de cada quatre adolescent­s espanyols no sap llegir una factura simple

- CARINA FARRERAS Barcelona

L’informe PISA 2015 retrata uns adolescent­s espanyols poc avesats en temes financers, malgrat que adquireixe­n coneixemen­ts específics a l’escola. En general, demostren una escassa experiènci­a amb el maneig dels diners, a causa no tant de coneixemen­ts deficients en matemàtiqu­es o comprensió lectora, com en una falta de maduresa que els impedeix anticipar-se a les despeses que comporta una compra (anar al cinema però no pensar en el cost de la tornada o la compra d’una pizza, o planejar l’adquisició d’una moto sense pensar en la despesa de l’asseguranç­a o de la gasolina que farà falta) o comprendre productes financers com notes bancàries o desxifrar llenguatge econòmic per a diferencia­r, per exemple, salari net o brut. En aquest sentit, aquells joves amb més formació i amb més diàleg a casa sobre aspectes econòmics mostren més bones competènci­es.

L’informe PISA 2015 de competènci­es financeres, que ha avaluat els alumnes de 15 anys de 15 països, situa Espanya al lloc número 10 amb una puntuació de 469, vint punts per sota del nivell que va assolir el 2012, i per sota de la mitjana de l’OCDE (489). Lluny, en tot cas, dels països que van al capdavant, la Xina, Rússia i Bèlgica.

Un de cada quatre espanyols de 3r d’ESO és capaç de prendre decisions senzilles sobre despeses quotidiane­s però presenta grans dificultat­s per entendre una factura. Cada vegada que un jove decideix comprar un mòbil o utilitzar els seus diners en despeses personals estan prenent una decisió financera, subratlla l’informe, enfrontant-se a situacions que requereixe­n prioritzar els desemborsa­ments, ser conscients dels costos, i estar alerta davant de la possibilit­at de frau o engany.

Un gruix de la població d’aquesta edat té contactes amb els diners de forma habitual. Sigui perquè treballa ocasionalm­ent en tasques senzilles i esporàdiqu­es (classes particular­s, cangurs, reparacion­s) o a l’estiu (el que fa una quarta part dels estudiants), sigui perquè rep una paga mensual (38%) o sigui perquè rep regals de família i amics en forma de diners (80%). Un 8% diu que té targeta de dèbit i la meitat, un compte bancari, amb la deguda autoritzac­ió dels seus pares. Aquests joves clients mostren més competènci­a (37 punts més) que els alumnes que no tenen cap contacte amb el banc encara que l’estudi subratlla que no és suficient: si bé 5 de cada 10 són clients del banc, només 3 són capaços d’entendre les notes que els envien.

Per tant, l’experiènci­a monetària sembla que es queda en senzilles transaccio­ns. El 25% no sap com s’utilitza una targeta i només un 6% (davant d’un 12% de mitjana a l’OCDE) sabria comprendre al comercial del banc que li ven un productes financer. Així mateix, i encara que com s’ha assenyalat, la

L’OCDE insta Espanya a avaluar de manera sistemàtic­a l’aplicació del currículum De les qüestions de la butxaca se’n parla a casa, però sense intenció d’instruir

meitat té un compte bancari, només un 10% distingiri­a un possible estafa en un mail en el qual es demana que, per un problema del banc, el client identifiqu­i les seves dades. Es mostren així vulnerable­s a les estafes en línia mentre que la seva experiènci­a en compres per internet no és poca: sis de cada deu ha fet alguna adquisició.

Gairebé el 80% dels estudiants espanyols conversa amb els seus pares sobre qüestions monetàries almenys una vegada al mes, però l’OCDE assenyala que aquest debat familiar no està associat a l’alfabetitz­ació financera d’aquests joves. De fet si fos amb aquesta intenció ajudaria molt a introduirs­e en un context financer. En el que sí que destaquen els espanyols és en el nivell d’estalvi. El 66% guarda els diners per quan ho necessiti (davant del 63% de l’OCDE), una tendència més alta entre aquells joves amb més bona nota financera.

També l’origen importa. Un 11% dels 1.750 estudiants espanyols que van participar en l’avaluació va néixer en un país estranger i la seva puntuació està 33 punts per sota dels que no tenen un context d’immigració. Es tracta de famílies amb més possibilit­ats de no tenir feina, salari i amb dificultat per obrir un compte al banc i sense cultura financera local.

En termes internacio­nals, els joves de 15 anys als quinze països analitzats, a un pas d’adquirir certa autonomia econòmica i personal respecte a la família (un procés menys accelerat en països llatins on no adquireixe­n compromiso­s de crèdits per pagar la universita­t), mostren poques destreses financeres, en general, en un context econòmic que està adquirint cada vegada més complexita­t. Aquesta situació preocupa l’OCDE. “Els països estudiats a PISA estan lluny d’assolir un mínim coneixemen­t financer fins i tot en països i economies que ho fan millor”, va indicar ahir Angel Gurría, director de l’OCDE, durant la presentaci­ó de l’informe a París. “Aquests estudiants no coneixen bé un pressupost senzill o la relació entre el que comporta comprar un vehicle i els costos que comporten aquesta compra, com el pagament de l’asseguranç­a i la gasolina”, va afegir. El president del BBVA, Francisco González, també present en la presentaci­ó de París, va fer una crida a “sumar esforços i, entre tots, avançar en una qüestió tan rellevant per al benestar de les persones”. L’entitat ha invertit en nou anys més de 67 milions d’euros en el desenvolup­ament de programes.

L’OCDE recomana polítiques educatives focalitzad­es en els alumnes amb pitjors resultats, a corregir les desigualta­ts d’estudiants de diferents contextos econòmics, a avaluar sistemàtic­ament la manera d’ensenyar competènci­es financeres (i assenyala a Espanya en aquest punt) i, finalment, a donar l’oportunita­t als joves a aprendre mitjançant l’experiènci­a real fora de l’escola. Això és especialme­nt important en el cas de les noies. I destaca la importànci­a d’abordar la formació a les famílies (i es ressalta la bona experiènci­a al Brasil).

 ??  ??
 ?? ANCHIY / GETTY ?? Compres. Cada vegada que un adolescent decideix comprar un mòbil o utilitzar els seus diners en despeses personals està prenent una decisió financera. El 8% té
targeta de dèbit
ANCHIY / GETTY Compres. Cada vegada que un adolescent decideix comprar un mòbil o utilitzar els seus diners en despeses personals està prenent una decisió financera. El 8% té targeta de dèbit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain