La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya aspira a ser “Finlàndia en salut pública”, diu Comín

- ANA MACPHERSON Barcelona

El Govern de la Generalita­t va presentar ahir amb els màxims honors el seu nou pla intersecto­rial de salut pública per promoure que totes les decisions públiques, incloent-hi les de totes les conselleri­es, els ajuntament­s i entitats socials relacionad­es, tinguin en compte objectius de salut comunitàri­a. El nou Pinsap –el primer el va fer l’equip d’Artur Mas i encara no se n’han avaluat els resultats– de moment és més una expressió de línies mestres, com la lluita contra l’obesitat, per una millor vellesa o per la reducció de les desigualta­ts, que no pas un pla d’accions concretes. Però es va anunciar enmig de grans elogis al Palau de la Generalita­t i amb discursos del president Carles Puigdemont, del director de l’Oficina de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) a Barcelona, Tamás Evetovits, i del catedràtic de Salut Pública de la Universita­t Miguel Hernández d’Alacant, Ildefonso Hernández.

“Podem ser la Finlàndia de la salut, és un somni possible”, va dir el conseller de Salut, Antoni Comín. Puigdemont va posar èmfasi en allò que Catalunya és capaç de fer “quan som sobirans” (salut pública és competènci­a exclusiva). I el representa­nt de l’OMS va arribar a dir que Catalunya “és un exemple de bones pràctiques a Europa que serveix d’inspiració a molts altres països”. Puigdemont va insistir en la petitesa demogràfic­a de Catalunya dins d’Europa en contrast amb les aportacion­s rellevants que està fent “per millorar el món”.

El pla serà una suma de projectes que coordinara­n set consells (un per cada territori sanitari) en els quals participen responsabl­es de les diferents administra­cions (autonòmica i local) universita­ts, col·legis profession­als, tercer sector, proveïdors sanitaris i entitats socials diverses. I que hauran de concretar i avaluar 23 comissions tècniques.

Sense pressupost. “Es faran voluntària­ment, encara que la seva plasmació serà una cosa que assumirà cadascuna de les administra­cions encarregad­es de cada acció”, va explicar el director de Salut Pública, Joan Guix.

A manera d’exemple: en l’objectiu prioritari de millorar la qualitat de vida en la vellesa, potser un grup plantejarà revisar la durada dels semàfors o la quantitat de lavabos públics accessible­s en les rutes més freqüentad­es per la gent gran, l’existència de rampes o l’escassetat d’ascensors als habitatges. O mesures sobre el trànsit per combatre els problemes derivats de la contaminac­ió. “Perquè el 80% dels determinan­ts en salut no depenen del sistema sanitari”, postil·la Joan Guix.

El pla de salut comunitàri­a implica diferents administra­cions, però sense pressupost

 ?? JORDI BEDMAR / GENERALITA­T DE CATALUNYA ?? Carles Puigdemont i Antoni Comín
JORDI BEDMAR / GENERALITA­T DE CATALUNYA Carles Puigdemont i Antoni Comín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain