La Vanguardia (Català-1ª edició)

La màquina invencible

AlphaGo, la intel·ligència artificial de Google, derrota Ke Jie, el millor jugador de go del món

- ALBERT MOLINS RENTER

De moment només s’ha jugat una partida de les tres en què està previst l’enfrontame­nt, però sembla que el resultat serà el de sempre. Dimarts passat AlphaGo, la intel·ligència artificial desenvolup­ada per l’empresa Deep Mind –propietat de Google– per jugar al go, va derrotar el xinès Ke Jie –el Kilian Jornet dels jugadors de go–, el jugador número u del món d’aquest joc asiàtic mil·lenari. Va ser una victòria per un marge estret, però la màquina va tornar a derrotar l’humà.

I tot plegat després que fa poc més d’un any AlphaGo fes una bona repassada a Lee Se-dol, el gran mestre sud-coreà i una autèntica llegenda del go, que va derrotar 4-1. En ocasió d’aquell enfrontame­nt, Ke Jie –un jove prodigi de 19 anys que es va fer profession­al quan en tenia 11– havia declarat que ell no seria mai vençut per un programa d’intel·ligència artificial. Però després de la derrota de dimarts, un Ke Jie completame­nt perplex pel que acabava de passar deia que li feia la sensació que el joc d’AlphaGo era “cada vegada més semblant al d’un rei del go. Realment brillant”. Potser va ser per la humiliació i l’orgull ferit d’haver d’empassar-se les seves pròpies paraules, però Ke Jie va jurar que no es tornaria a sotmetre a aquesta “experiènci­a horrible”.

I és que en aquest moment segurament el xinès és millor que Lee Se-dol, però també és cert que la versió d’AlphaGo a què s’enfronta Ke Jie és millor que la que va guanyar al sud-coreà. Més enllà de les millores tècniques, sobre les quals Deep Mind no ha volgut –de moment– donar detalls, fa un any que AlphaGo s’entrena. Sota el pseudònim de Magister et Master ha jugat d’incògnit un total de 51 partides en línia contra alguns dels millors jugadors del món, entre els quals hi havia Ke Jie, i de les quals n’ha guanyat 50. L’única que va perdre va ser perquè la connexió a

L’últim any aquest programa ha jugat 51 partides contra els millors contrincan­ts i només n’ha perdut una

internet va fallar. Aquest domini va aixecar les suspicàcie­s entre la comunitat de jugadors d’aquest joc, i el 4 de gener d’aquest any Demis Hassabis –el fundador de Deep Mind– revelava qui s’amagava al darrere de Magister et Master .

Aquest nou combat entre la màquina i l’humà té lloc a Whuezen en el marc de la cimera Future of Go, que es fa del 23 al 27 de maig al centre de convencion­s d’aquesta ciutat xinesa. A part de les dues pròximes partides entre Ke Jie i AlphaGo –dijous i dissabte–, aquesta màquina invencible també jugarà partides de go per parelles, en què haurà de col·laborar amb un jugador humà per provar de guanyar un altre jugador humà que també tindrà l’ajuda del programa d’intel·ligència artificial de Deep Mind.

El joc del go es considera un dels jocs mentals més complets i difícils que hi ha, i per tant tot un repte per a la intel·ligència artificial, ja que ofereix un nombre enorme d’opcions de moviments possibles, i són necessàrie­s, per moure-s’hi amb èxit, aptituds molt humanes, com la intuïció, l’instint i la capacitat d’aprendre.

Amb aquesta finalitat, AlphaGo utilitza dos conjunts de xarxes neuronals profundes que contenen milions de connexions similars a les neurones del cervell. En part, la màquina és autodidact­a. Després de la programaci­ó inicial, que bàsicament va consistir a introduir-li les regles del joc i la informació sobre unes 100.000 partides de go disponible­s a internet, els desenvolup­adors de Deep Mind van posar la criatura a jugar milions de partides contra ella mateixa, perquè aprengués dels seus errors.

 ?? WU HONG / EFE ?? Ke Jie en un moment de concentrac­ió de la partida contra AlphaGo de dimarts passat, que va acabar perdent
WU HONG / EFE Ke Jie en un moment de concentrac­ió de la partida contra AlphaGo de dimarts passat, que va acabar perdent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain