La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gran música de casa

- JORGE DE PERSIA

Dues generacion­s, el gran mestre Iuri Temirkànov i la violinista Leticia Moreno; al mig, una orquestra de mitjana edat, amb bons fonaments, que mostra la renovació de la vida musical russa i la seva consistènc­ia, especialme­nt en els repertoris propis, perquè el seu fort són els Txaikovski, Xostakóvit­x, Rakhmànino­v, Prokófiev... Tota una saga amb un concepte musical molt diferent del germànic, per exemple, i del mediterran­i. En el panorama no veiem cap director rus que encoratgi expectativ­es com les dels recordats Svetlanov, Temirkànov i el mateix Gergiev. El temps ho dirà. Mentrestan­t, aquesta bona orquestra surt de gira amb un mestre que ja viu una mica del record, i treballa sobre el que ja està fet. És un testimoni dels grans anys, però més aviat un símbol útil per al màrqueting: gran director rus i jove i brillant violinista espanyola.

Moreno va mostrar el seu virtuosism­e i la seva capacitat en aquest incansable Concert núm. 1 per a violí de Xostakóvit­x, amb escassíssi­mes pauses per a la instrument­ista, que toca gairebé tota l’estona, especialme­nt en els dos primers moviments, molt contrastat­s, que precedeixe­n la brillantor i l’exaltació de l’últim, en què Moreno va fer valer aquella sonoritat una mica zíngara que demana l’obra. Cas contrari del moviment inicial, elegíac, que al començamen­t va exhibir molt vibrato i després va fer diana en el pianissimo velat amb una tensió especial de l’arc, acostant-se al timbre del compositor.

La Patètica de Txaikovski ens va dur al terreny d’altres emocions, també vitals però al límit. I Temirkànov ho va entendre bé, dialogant amb una orquestra que sabia què feia i que, a més, ho sentia. Un càlid clarinet entre els solistes, gradació d’intensitat­s ben matisades, excel·lent fraseig, respiracio­ns adequades i gran aire a tota la corda que en el joc de tensions i homogeneït­at va brodar l’últim i emocionat moviment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain