La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Charros’ contra nazis

Documental sobre l’oblidat exèrcit de mexicans que va voler fer front a Hitler

- Barcelona TERESA SESÉ MATRIA

Fernando Llanos (Ciutat de Mèxic, 1974), artista experiment­al amb una obra que bascula entre el dibuix, el vídeo, la robòtica, el ciberart i la performanc­e, va debutar en el llargmetra­tge el 2014 amb Matria, un documental sobre el seu avi amb què està recollint premis en nombrosos festivals. La pel·lícula permet recórrer la història recent de Mèxic a través de la figura de l’avi del director, Antolín Jiménez, editor, polític, maçó, que va lluitar al costat de Pancho Villa (va ajudar a dinamitar un tren a Chihuahua amb només 26 anys) i va ser amic del president Lázaro Cárdenas.

Amb tot, la seva gran gesta va consistir a organitzar, l’any 1942, un exèrcit de charros –màxim símbol de la mexicanita­t– disposats a defensar la pàtria davant d’una possible, tot i que improbable, invasió de l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. La Legió de Guerriller­s Mexicans, creada dos mesos després que Mèxic declarés la guerra a Hitler i els seus aliats de l’Eix, va arribar a reunir 100.000 homes a cavall, organitzat­s en grups de 250 al voltant de tot el país.

Matria també revela un secret familiar. Antolín Jiménez va mantenir dues famílies durant molts anys. La de Fernando Llanos va ser la de l’amant. El mateix director, amb la periodista especialit­zada en art Roberta Bosco, serà l’encarregat de presentar la projecció, que tindrà lloc al claustre Max Cahner d’Arts Santa Mònica. És una activitat oberta i gratuïta, però amb aforament limitat.

 ??  ?? ARTS SANTA MÒNICA. 19 HORES
ARTS SANTA MÒNICA. 19 HORES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain