La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei dels estibadors es tramitarà per via urgent

Foment no confia que Brussel·les perdoni la multa acumulada

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

El Govern central desenvolup­arà el reial decret llei dels estibadors, validat al Congrés el 18 de maig passat, com més aviat millor i escurçant els terminis d’aprovació per, d’aquesta manera, provar d’arxivar el conflicte desencaden­at en aquest sector portuari arran de la seva reforma. Per això, tramitarà el reglament mitjançant un reial decret per la via d’urgència, segons va manifestar ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, acceptant la petició que van fer en aquest sentit els sindicats i la patronal. Amb aquest procedimen­t, el text podrà tirar endavant en tres o quatre mesos. El tràmit normal podria requerir fins a un any per rebre la llum verda definitiva.

L’aprovació d’aquesta nova norma concretarà mesures relacionad­es amb l’activitat laboral dels estibadors, les més delicades en aquest conflicte, que es van deixar fora del reial decret llei i que són, principalm­ent, les que va recollir el mediador en el conflicte, Marcos Peña, president del Consell Econòmic i Social (CES), en la seva proposta del 30 de març. En aquest text, que els sindicats van rebutjar i la patronal va acceptar amb condicions, es van plantejar actuacions encaminade­s a la millora de la productivi­tat, el mantenimen­t de l’ocupació mitjançant la subrogació dels treballado­rs actuals al nou sistema de contractac­ió i els ajuts públics per a la reconversi­ó del sector, que podrien ser de fins a 120 milions d’euros, segons càlculs del Ministeri de Foment. També està previst incloure-hi aspectes relacionat­s amb les pràctiques per a l’entrada en la professió.

L’aprovació d’aquest reial decret de desenvolup­ament reglamenta­ri és independen­t dels acords que podrien assolir els sindicats i la patronal per la via de la negociació col·lectiva que ampliïn el que disposa la norma, van subratllar ahir fonts del ministeri que dirigeix De la Serna. Aquesta taula laboral continua oberta. Hi ha prevista una nova reunió l’1 de juny.

Dilluns passat les dues parts van firmar un preacord, que la majoritàri­a Coordinado­ra Estatal de Treballado­rs del Mar (CETM) ja ha ratificat, però que encara està pendent que Anesco, que representa les empreses, hi doni el vistiplau. Aquesta entitat va refredar ahir les expectativ­es d’un pacte ràpid l’endemà que fonts empresaria­ls el veiessin possible, al recordar que dijous vinent “començarà un complex procés fins que, com és voluntat de l’associació, es puguin assolir acords”. De tota manera, va reiterar la seva “àmplia voluntat de diàleg” per poder tancar el conflicte.

El que no està gens clar és que l’Executiu central pugui evitar la multa acumulada, que ascendeix a 24 milions d’euros, per no complir la sentència del Tribunal de Justícia de la UE de desembre del 2014 que instava a liberalitz­ar la contractac­ió en el sector dels estibadors. “No soc optimista”, va dir ahir De la Serna sobre aquest assumpte. En canvi, amb el nou decret vigent, no hi haurà més sancions. Brussel·les ja ho ha anunciat al considerar que la reforma acabada d’aprovar dona compliment al mandat judicial comunitari. Foment esperava una nova sentència que hagués suposat 134.000 euros més cada dia.

La patronal refreda les possibilit­ats d’un acord ràpid amb els sindicats i augura un procés “complex”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain