La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tinc la camisa negra

La lluita pel fanalet vermell del Tour de França pot ser tan aferrissad­a com la disputa pel mallot groc

- Rodez. Enviat especial

Roger Chaussabel va ser l’últim classifica­t del Tour del 1956. El ciclista marsellès, potser sense pretendre-ho, va fer fortuna amb una sentència sobre la seva pobra actuació: “No soc ni un bon rodador, ni un bon escalador, ni un bon velocista. Soc un ciclista complet”. Pot semblar un estirabot, però per acabar l’últim del Tour, del Giro o de la Vuelta, de vegades calen unes qualitats especials.

Popularmen­t s’anomena fanalet vermell al darrer classifica­t d’una cursa ciclista. Es podria pensar que es tracta d’un corredor de poca vàlua, però en realitat els últims acostumen a ser ciclistes d’equip, molt sacrificat­s, que es buiden pel seu cap de files i després es prenen amb calma la resta de l’etapa, per recuperar forces. O directamen­t de corredors que han tingut un accident o una malaltia i ja fan prou continuant i acabant les etapes. Ser l’últim sol ser sinònim de coratge i perseveran­ça, i el públic ho premia.

Per aquest motiu, en més d’una ocasió els organitzad­ors han volgut distingir el darrer classifica­t. Així ho va fer el Giro d’Itàlia, quan l’any 1946 va empescar-se el mallot negre per destacar l’últim de la taula. El problema va aparèixer quan els ciclistes sense aspiracion­s hi van veure una mina d’or. Anar l’últim tenia premi econòmic (primer al mateix Giro i més tard en forma de contractes de critèriums), aportava notorietat i molta popularita­t. I van sorgir autèntics especialis­tes a perdre temps. Un dels més famosos va ser Luigi Malabrocca, tot un artista. Era capaç de qualsevol cosa per quedar endarrerit. S’amagava en bars, graners o cellers i prenia una cervesa per perdre temps. Fins i tot, explicava el periodista Marco Pastonesi, una vegada es va amagar en una mena de dipòsit fins que un granger el va sorprendre. “Què hi fas aquí?”, li va demanar. “Jo? Faig el Giro d’Itàlia!”, va respondre davant la perplexita­t d’aquell home.

Perquè acabar l’últim és tot un art, sobre tot quan hi ha més d’un interessat a aconseguir-ho. El Giro va eliminar la maglia nera l’any 1951, però, en canvi, el Tour de França va viure una crisi important a finals dels setanta, quan l’austríac Gerhard Schönbache­r i el francès Philippe Tesnière van mantenir un duel digne de les persecucio­ns entre el Coiot i el Correcamin­s per veure qui ho feia pitjor. Es marcaven mútuament, i si un s’aturava per pixar, l’altre l’esperava. Tesnière ja havia estat fanalet vermell, sense competidor, l’any 1978. Al Tour següent tots dos van mantenir una competició apassionan­t.

El moment clau de la seva peculiar batalla va arribar a la darrera contrarell­otge, que era fonamental per als seus interessos. A Dijon, en 48,8km, es va imposar Bernard Hinault mentre Schönbache­r perdia una bestiesa, gairebé tretze minuts. Però Tesnière encara va millorar la marca: 14m39s pitjor que el bretó. Llàsti- ma que en va fer un gra massa i en el càlcul dels jutges per determinar el fora de control va quedar eliminat. Schönbache­r era el nou rei i per celebrar-ho, a l’arribada a París, es va despenjar lleugerame­nt per entrar l’últim entre les ovacions dels espectador­s. A uns cent metres del final va baixar de la bicicleta, va entrar caminant i fins i tot es va agenollar per fer un petó a la línia blanca. Quina exhibició publicitàr­ia més impression­ant!

Un any més tard, al Tour de França qui més qui menys esperava amb candeletes la repetició del combat: Tesnière-Schönbache­r, segona part. I tanta va ser la popularita­t de la lluita que el sempre rigorós Tour de França va decidir que ja n’hi havia prou de la broma. Això s’ha d’acabar!, bramaven als despatxos. I van modificar el reglament per incloure una nova norma: a partir de la catorzena etapa, l’últim de la general quedava expulsat de la cursa. Cada dia un al carrer. Ara sí que el repte era majúscul. I es va imposar Schönbache­r, fanalet vermell també del Tour de 1980, escapolint-se amb elegància de les eliminacio­ns i col·locant-se a l’últim lloc en el moment clau per arribar a París com a vencedor de la seva cursa particular.

Schönbache­r només va disputar un Tour més, però en un equip diferent, on li van exigir que dediqués els seus esforços a accions més esportives. Tesnière va morir de càncer amb 32 anys, pocs dies després que Jacques Anquetil. El seu rival austríac es va dedicar a organitzar curses de bicicleta de muntanya, com la Crocodile Trophy a Austràlia, i fins i tot va entrar al llibre Guinness dels rècords mantenint-se dalt d’un cotxe amb uns esquís i a 220 quilòmetre­s per hora.

LA POPULARITA­T DE L’ÚLTIM A finals dels quaranta el Giro d’Itàlia va inventar-se la ‘maglia nera’ per distingir el darrer classifica­t

L’EMPRENYADA DEL TOUR Als anys setanta van voler impedir que es lluités pel darrer lloc: feien fora el fanalet vermell cada dia

 ?? DPA / GETTY ??
DPA / GETTY
 ?? NATHALIE MAGNIEZ / AFP ?? Els especialis­tes. A l’esquerra, Bernard Hinault, guanyador, i Gerhard Schönbache­r, amb el fanalet vermell, al Tour de 1979. A dalt, el belga Wim Vansevenan­t en una imatge del Tour 2008, quan va acabar últim per tercer any consecutiu
NATHALIE MAGNIEZ / AFP Els especialis­tes. A l’esquerra, Bernard Hinault, guanyador, i Gerhard Schönbache­r, amb el fanalet vermell, al Tour de 1979. A dalt, el belga Wim Vansevenan­t en una imatge del Tour 2008, quan va acabar últim per tercer any consecutiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain