La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sobre la neteja del darrere

- Quim Monzó

La setmana que ve, algunes zones del Barcelonès nord encetaran una campanya perquè la gent deixi de llençar al vàter les tovallolet­es humides amb que es neteja el cul. La iniciativa la promou Aigües de Barcelona, que es troba sovint amb grans taps d’aquest producte que embussen canonades d’edificis, el claveguera­m i les depuradore­s, en aquest cas la del Besòs. En anglès, una llengua àgil a l’hora de crear paraules noves, en diuen flatbergs. Quan hi ha pluges torrencial­s, les tovallolet­es, en forma de flatberg o no, van directamen­t al mar. L’any passat hi va haver una campanya similar que afectava els municipis que aboquen les aigües residuals a la depuradora del Baix Llobregat. La iniciativa devia tenir èxit, si ara la repeteixen en aquesta altra zona de l’àrea metropolit­ana.

L’estratègia consisteix a repartir vint mil papereres que la gent haurà de posar al costat de la tassa del vàter. Quan s’eixugui el cul amb el paper higiènic habitual pot llençar-lo a la tassa sense cap problema. Però si se l’eixuga amb tovallolet­es humides, han d’anar a la paperera, que després s’haurà de buidar al contenidor gris. El fet xocant és que les capses

on venen expliciten que poden anar directamen­t al vàter. Jo en compro al supermerca­t Dia – “paper higiènic humit amb camamilla i àloe vera”– i el pictograma que hi apareix ho indica clarament. Potser que parlin amb les empreses que en fabriquen perquè deixin de posar-lo. Stricto sensu, tot pot anar a la tassa: pintes, llaunes de cervesa... Una altra cosa són les conseqüènc­ies que això provoqui.

Les tovallolet­es humides es van començar a fer servir per netejar el cul dels bebès. Les va inventar els anys cinquanta un senyor anomenat Arthur Julius. I com que funcionave­n per als bebès, els adults van decidir utilitzar-les també. Rose George, autora de The big necessity: the unmentiona­ble world of human waste, va confessar un dia: “Em desconcert­a bastant que milions de persones passegin pel món amb els seus anus bruts i es pensin que els duen nets. El paper higiènic mou la merda però no l’elimina”. A més, eixugar-se amb paper higiènic pot provocar fissures anals i hemorroide­s, i infeccions al tracte urinari si, com fa la majoria de gent, ens eixuguem de darrere cap endavant i així empenyem els bacteris de l’anus a la zona genital. L’alternativ­a, doncs, és fer servir tovallolet­es humides. O el bidet. Però n’hi ha molts que no tenen bidet a casa i tampoc no n’hi ha als llocs de feina. A l’última redacció que he trepitjat –la de RAC1– no hi ha bidets per procedir a una neteja total. L’espai és minso i no hi cabrien. Suposo que als vàters d’homes aviat hi posaran una paperera com la que ja hi ha als de dones, per llençar-hi les compreses i els tampons. Atès que continuarà havent-hi portarrotl­los, ¿reapareixe­rà algun dia el debat sobre l’orientació: el paper higiènic ha de penjar per damunt o per sota del rotllo, a tocar de la paret? Quins temps aquells que es van convertir en polèmica permanent a la secció de Cartes dels Lectors de La Vanguardia.

Guerra a mort contra les tovallolet­es humides: embussen les canonades dels edificis i el claveguera­m

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain