La Vanguardia (Català-1ª edició)

Competènci­a critica el pagament a la indústria per la interrompi­bilitat

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Nova controvèrs­ia entre la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) i el Ministeri d’Energia, que capitaneja Álvaro Nadal. L’organisme que dirigeix José María Marín Quemada va emetre ahir un dur informe en el qual es critica el mecanisme d’interrompi­bilitat. Es tracta d’un sistema de pagaments a la gran indústria per la seva disponibil­itat a desconnect­ar-se de la xarxa elèctrica en moments d’emergència o alta demanda.

L’informe recull que en els tres últims anys s’ha pagat a companyies com Arcelor Mittal, Alcoa, Acerinox, Ferroatlán­tica, Ercros, Ence, Cemex o Holcim, entre moltes altres, un total de 1.536 milions ( 508 el 2015, 503 el 2016 i 525 aquest últim any). Aquest import l’han desemborsa­t els consumidor­s a través de la factura de la llum. Algunes d’aquestes companyies han amenaçat de deslocalit­zar si no reben aquesta retribució. El tema és que aquestes grans corporacio­ns reben els diners encara que en moltes ocasions no se’ls obliga a desvincula­rse del sistema, sinó que es compromete­n a fer-ho en cas de necessitat.

Per això el Ministeri d’Energia està a punt de modificar la norma a través d’una ordre ministeria­l per incloure més criteris econòmics o reduir el temps de preavís. Competènci­a proposa que es justifiqui l’existència d’aquesta eina, destaca la complexita­t de les subhastes per adjudicar a les companyies que es beneficien d’aquesta retribució i censura que afavoreix la gran indústria.

A més, recorda que la Unió Europea investiga si la interrompi­bilitat es podria considerar ajuda estatal. Competènci­a proposa que la revisió del mecanisme s’abordi amb un enfocament més global i s’obri a empreses de fora d’Espanya per evitar distorsion­s en la competènci­a.

De fet, aquesta fórmula es va dissenyar als anys vuitanta per les contínues apagades, però els últims anys no s’ha recorregut i tot i això les empreses beneficiàr­ies continuen cobrant i acudint a les subhastes per resultar adjudicatà­ries.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain