La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com reconstrui­r l’autogovern

- SANTIAGO MUÑOZ MACHADO

El 23 de gener vinent es compliran 40 anys de la constituci­ó de la comissió mixta de Transferèn­cia de Funcions, Activitats i Serveis de l’Estat a la Generalita­t de Catalunya. Va començar a treballar, per tant, gairebé un any abans que s’aprovés la Constituci­ó. Sense més cobertura normativa que la continguda en el breu reial decret llei del 1977 de restablime­nt de la Generalita­t.

Com que no s’havia dictat cap norma específica que precisés més el procedimen­t i mètode a què s’hauria d’atenir, els seus membres van decidir recuperar el procedimen­t que, per a les mateixes finalitats de les transferèn­cies, s’havia utilitzat durant la II República: la comissió arribava a acords que eren posteriorm­ent formalitza­ts mitjançant reials decrets del Govern.

Recordo l’efemèride perquè crec que ho mereix i perquè, en aquests moments difícils, ofereix un exemple de composició política i jurídica digne de ser tingut en compte. Amb tan pocs materials inicials es va començar a construir una llarga etapa de pau i progrés gestionats des de posicions d’autogovern desconegud­es (com a mínim per la varietat d’interessos que inclou i les dotacions econòmique­s disponible­s) en qualsevol altra etapa de la història de Catalunya.

L’estabilita­t del model d’autogovern ha quedat trencada al canviar-se la ideologia en què es basava per una altra, efímera i no generalitz­ada, en la qual sobresurte­n el dret a decidir, la independèn­cia de Catalunya i la instauraci­ó de la República catalana.

Però els programes de secessió i els seus magres avenços pràctics s’han estavellat contra la realitat que existeix l’Estat espanyol, del qual forma part el territori català, amb una Constituci­ó vigent que no permet ni la independèn­cia ni l’apel·lació al poble perquè decideixi si la considera convenient. Resulta sorprenent que en el procés no s’hagi tingut més present aquesta circumstàn­cia i, sobretot, que no es recordés que l’Estat disposa de prou força com per sufocar els intents il·legítims de trencar la legalitat constituci­onal. I, a més, que es menyspreés el fet que, en aquestes polítiques de conservaci­ó de l’Estat, hi ha una ferma comunitat d’interessos amb la Unió Europea.

Després de les eleccions del 21-D sembla segur que entrarem en un període de treva. No és concebible que s’intenti repetir el procés, per més que, per rehabilita­r-lo, s’afirmi ara que el fracàs dels programes independen­tistes s’ha produït perquè es tractava d’un simple simulacre o d’un assaig general amb tot, però sense pretension­s de realitzaci­ó final.

És hora de prendre’s Catalunya seriosamen­t per part dels partits nacionalis­tes catalans i de tots els altres. Per a la qual cosa, en primer lloc, resulta imprescind­ible recuperar el llenguatge i la cultura constituci­onal. Tornar a donar el seu significat genuí i exacte a moltes paraules i locucions que s’han corromput: Constituci­ó, Estatut, legalitat, democràcia, llibertat, dret a decidir, secessió, independèn­cia, sentència del TC 31/2010, pacte... I després, estudiar (sí, estudiar, no improvisar) solucions, activar la imaginació en la direcció correcta (aspirar a l’impossible només val per a les revolucion­s romàntique­s que no van pretendre mai arribar enlloc) i disposar-se al diàleg lleial. Hi ha marge per a tot això? Naturalmen­t que sí. L’Estatut és una peça normativa molt versàtil el règim peculiar del qual el van inventar els polítics de Catalunya el 1931, abans que s’aprovés la Constituci­ó d’aquell any. Estaria bé treballar sobre aquell bon instrument, que de tant ha servit, i perfeccion­ar-lo; pensin fins i tot a canviar-li el nom els qui s’hagin avorrit d’utilitzar-lo. En l’actualitat ha deixat de ser, en mala hora, una eina d’utilitat per a alguns dirigents polítics o per als mentors intel·lectuals de l’itinerari cap a la nova era. Ningú no ha explicat per què. Potser perquè va ser revisat pel Tribunal Constituci­onal després que el poble català l’aprovés en referèndum? Però el contratemp­s és suficient per a la condemna eterna del model o més aviat convida a idear fórmules que impedeixin que torni a passar? O és perquè els estatuts se sotmeten a deliberaci­ó i esmena a les Corts Generals i això es considera una ingerència inacceptab­le en la fundació de l’autogovern? Però és aquest un dogma constituci­onal indiscutib­le i no revisable?

El concurs d’idees que necessita Catalunya ha de començar per treballar en la norma per la qual aquest territori ha de regir-se. Si no hi ha independèn­cia, que no n’hi haurà, Catalunya haurà de tornar a pensar quines són les seves institucio­ns d’autogovern, com es denominen i quines tasques assumeixen; haurà de fixar les seves competènci­es; determinar els drets que reconeix i empara; especifica­r les fórmules que utilitzarà per relacionar-se amb l’Estat, i, finalment, establir les garanties d’estabilita­t i permanènci­a del seu autogovern. Decidir, sobretot, si val el que hi ha o en què cal canviar-ho.

Tot plegat, una vegada acordat, es pot formalitza­r en una llei de Catalunya. Val més tramitar-la com una modificaci­ó de l’Estatut, si es vol conservar aquest nom. I apel·lar al dret a decidir dels catalans, al seu dret d’autodeterm­inació sobre com governarse, perquè puguin acordar-ne l’aprovació o no en referèndum. Simultània­ment podrien negociar-se alteracion­s en la naturalesa d’aquella nova norma, perquè no es pogués canviar sense comptar amb la voluntat de Catalunya. I tot això, sens dubte, dins del marc de la Constituci­ó, que també està reclamant ajustos en la regulació que conté el seu Títol VIII, concernent al sistema d’autonomies territoria­ls.

És imprescind­ible canviar el que estableix la Constituci­ó del 1978 sobre com s’aprova i modifica la norma que el seu article 147 denomina “institucio­nal bàsica” de les comunitats autònomes, per reforçar l’exclusiva disposició sobre ella per part del Parlament territoria­l que l’aprova. També urgeix modificar radicalmen­t el sistema de repartimen­t de competènci­es, actualment molt complex i font de conflictes continus, per instaurar una altra fórmula: que l’Estat fixi les seves competènci­es a la Constituci­ó i els territoris autònoms ho facin respecte de les seves als estatuts o normes institucio­nals bàsiques.

En fi, no som avui, ni estarem en els propers anys, en temps d’independèn­cies, sinó, com diu un document titulat Idees per a una reforma de la Constituci­ó que he presentat fa uns dies juntament amb nou col·legues més, cinc d’ells d’universita­ts catalanes, en “temps de reformes”. La vida en l’anomia, fora de la legalitat, que s’ha enquistat a Catalunya, només genera frustracio­ns, desesperan­ça, conflictes, repressió i pobresa. Un poble creatiu, com el català, hauria d’aspirar a reinventar-se sense demolir els pilars sobre els quals assenta la convivènci­a.

Va inventar Catalunya les bases del seu autogovern el 1931 i ho va tornar a fer el 1977-78. En els dos casos les seves iniciative­s van tenir acollida posterior a la Constituci­ó. És impossible tornar a intentar-ho?

S. MUÑOZ MACHADO, catedràtic de Dret Administra­tiu i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Espanyola i de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques

Si no hi ha independèn­cia, que no n’hi haurà, Catalunya haurà de pensar si val el que hi ha ara o en què cal canviar-ho

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain