La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iceta defensa la seva proposta fiscal i Rivera l’acusa de copiar el nacionalis­me

“No demanem res que no demanem per a altres”, afirma el candidat

-

El candidat del PSC a la presidènci­a de la Generalita­t, Miquel Iceta, va proclamar ahir que els ciutadans que vulguin un finançamen­t millor per a Catalunya “han vist reduïdes les seves opcions”, atès que, segons va sostenir, en aquests moments crucials per al futur el seu partit s’ha convertit en l’únic que vol aconseguir-ho.

Iceta, que ahir va inaugurar, al costat de l’expresiden­t José Montilla, la III Convenció Federalist­a organitzad­a per la Fundació Campalans i la Fundació Friedrich Ebert Stiftung, va justificar les seves paraules indicant que “està clar que amb Ciutadans i el PP no millorarà el finançamen­t de Catalunya” i que “els independen­tistes han decidit renunciar-hi”.

El dirigent socialista reaccionav­a així al rebuig que ha suscitat en les altres forces polítiques la seva proposta, basada a desenvolup­ar la previsió de l’Estatut, de dotar Catalunya d’una hisenda consorciad­a amb l’Estat capaç de recaptar i gestionar tots els impostos, defensar el principi d’ordinalita­t –perquè la solidarita­t interterri­torial no deixi en pitjors condicions la comunitat autònoma que contribuei­x respecte a la que rep–, a més de demanar la condonació de part del deute de la Generalita­t.

“No demanem res que no demanem per a altres”, va afirmar Iceta, que va subratllar que, en qualsevol cas, els socialiste­s catalans sempre pensen en “les millors solucions vistes des d’una perspectiv­a federal per a tothom”.

L’aspirant a liderar el Govern va recordar que el seu pla fiscal ja el va plantejar fa dos anys, però que llavors “no va interessar a ningú”. També va insistir que les seves idees en matèria de finançamen­t les comparteix­en altres dirigents socialiste­s, com el valencià Ximo Puig, però va lamentar que si les verbalitza ell, aleshores s’interpreta que “hi ha una cosa estranya”. Tot i així, es va permetre fer broma davant els periodiste­s: “La recepta és Iceta”.

En aquest sentit, el líder del PSC va demanar a la resta dels espanyols que facin un esforç per “distingir la deriva independen­tista de la voluntat dels federalist­es d’oferir lleialtat”, la qual cosa no impedeix exigir el que es considera “just”. El seu missatge és clar: “Que ningú no vegi fantasmes”. I va reiterar la seva defensa del federalism­e com la fórmula propícia per resoldre “alguns problemes bàsics de governança”. En el cas d’Espanya, el líder socialista català va destacar la necessitat d’adaptar el Senat “a una cultura federal”.

El primer secretari del PSC va lamentar que a Espanya encara es vegi el federalism­e com un risc per a la unitat de l’Estat. “Al revés, federalism­e és unió i llibertat, una sense l’altra no és possible”, va manifestar.

En cas que aconseguei­xi la victòria a les urnes el proper 21 de desembre, el líder socialista pensa ser un president de la Generalita­t “compromès amb la transforma­ció federal d’Espanya”, al mateix temps que oferirà “lleialtat, però sense ser menys exigent que altres”. Segons Iceta, l’estratègia del PSC donarà uns resultats millors que els que han aconseguit “els que han fet trampes o han volgut obtenir avantatges d’una situació política endimoniad­a”.

El presidenci­able del PSC va fer un rotund elogi del federalism­e com a fórmula per organitzar la convivènci­a “des del respecte i la llibertat del ciutadà” i el va definir com un model que “requereix compromís, acord, diàleg i pacte”. Segons ell, Catalunya ha de passar ja de l’“embolic, l’enrenou i el soroll” a començar a resoldre una situació que ha dividit la societat i ha perjudicat l’economia i la imatge del país.

El líder socialista defensa que el federalism­e “ofereix lleialtat” sense renunciar a exigir el que és “just”

 ?? JÚLIA PÉREZ / ACN ?? El líder del PSC, Miquel Iceta, amb el president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, ahir a Barcelona
JÚLIA PÉREZ / ACN El líder del PSC, Miquel Iceta, amb el president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain