La Vanguardia (Català-1ª edició)

LA DIPLOMÀCIA DEL FUTBOL

Enmig d’una nova guerra freda, i afectada per l’escàndol del dopatge, Rússia té, el 2018, una ocasió per demostrar que es pot comptar amb ella

- GONZALO ARAGONÉS

Immersa en greus tensions geopolítiq­ues, Rússia té en el Mundial 2018 una oportunita­t per mostrar la seva respectabi­litat.

Mentre es va posant la gorra d’hivern res no indica, encara, que l’estadi olímpic Lujnikí estigui a punt de ser part important de la història del futbol l’any que ve. Ni un cartell. Els nous accessos construïts per tal d’adaptar-se a les normes de la FIFA es troben en un carrer desert per on només hi passa, de tant en tant, algun obrer que va a la feina i que, enmig de la nevada, ni tan sols es para a mirar el solitari quiosc d’hamburgues­es i frankfurts on la propietàri­a, a falta d’una altra activitat, passa l’estona encaterina­ntse amb el telèfon mòbil.

Quan queden sis mesos perquè comenci la competició, el sorteig de la fase de grups d’aquest primer de desembre ha portat l’emoció del futbol a altres llocs, com el centre de Moscou o els aeroports internacio­nals, on s’han col·locat vistosos estands perquè surtin bé a les fotos amb el cartell oficial del Mundial: homenatge a Lev Iaixin, la mítica Aranya Negra.

Ara bé, no podem deixar-nos enganyar pels primers flocs de l’hivern a Moscou. L’aficionat rus du la processó per dins. “Per a la gent corrent és complicat disposar de possibilit­ats financeres per veure un campionat del món a Europa, i encara menys a l’Àfrica o Amèrica. Per això per a nosaltres serà una gran festa”, assegura per telèfon Ígor Novitski, de Krasnodar, on administra el web Greenmile.ru, fòrum d’aficionats del FC Kuban Krasnodar, de la segona categoria del futbol rus.

No són només els aficionats els qui esperen aquest Mundial amb esperança. Des que, l’any 2010, el Govern rus va guanyar-se el dret a ser la seu de la Copa Mundial 2018, han passat massa coses. Enmig d’una altra guerra freda, Rússia torna a estar enfrontada als seus antics enemics, amb Ucraïna i Síria com a principals escenaris de tensió.

La Copa del Món de futbol, que ha costat uns 9.600 milions d’euros, pot ser una oportunita­t per redimir-se d’aquests anys difícils, per demostrar que amb Rússia s’hi pot comptar. “El nostre país espera amb impaciènci­a la Copa del Món i té la intenció de mantenir-la al més alt nivell perquè els principals futboliste­s puguin posar en pràctica el seu millor futbol”, va afirmar el president de Rússia, Vladímir Putin, divendres mentre presentava la cerimònia del sorteig.

“Sens dubte, celebrar la Copa del Món és beneficiós per a Rússia”, admet a La Vanguardia el portaveu del partit opositor liberal PARNAS, Danil Zúbov, “però en la situació internacio­nal actual és poc probable que Rússia pugui obtenir dividends. Només cal recordar els Jocs d’hivern a Sotxi. El seu èxit va ser immediatam­ent esborrat amb l’annexió de Crimea i l’inici de l’agressió a Ucraïna”.

Els Jocs de Sotxi (febrer del 2014) van acabar encara més arruïnats amb les acusacions de l’exdirector del laboratori antidopatg­e rus, Grigori Ródtxenkov, que va fugir de Rússia i va acusar l’FSB d’encobrir positius d’esportiste­s russos. L’Agència Antidopatg­e (WADA, per les seves sigles en anglès) exigeix a Moscou que reconegui les conclusion­s de la comissió independen­t McLaren, que afirma que entre el 2011 i el 2015 hi va haver un programa de dopatge estatal a Rússia. “Sí, el sistema va fallar, però a Rússia no hi ha hagut i no hi haurà mai cap programa per dissimular el dopatge. El director del laboratori i els lladres al seu voltant no constituei­xen un programa estatal”, va assegurar divendres el vice-primer ministre rus, Vitali Mutkó, durant una roda de premsa convocada, en principi, per parlar del Mundial.

Aquesta setmana el COI ha anul·lat els resultats de cinc atletes russos a Sotxi ’14 i Rússia ha perdut el primer lloc al medaller. A més, el 5 de desembre el Comitè Olímpic Internacio­nal ha de decidir si exclou Rússia dels Jocs d’hivern del 2018 a Pyeongchan­g (Corea del Sud). El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va reaccionar dient que els seus esportiste­s continuara­n sent herois. Hi pot haver redempció, sense penediment?

Un dels aspectes positius de celebrar un gran esdevenime­nt esportiu és el que quedarà després. “A les ciutats on es disputarà el Mundial es milloraran significat­ivament les infraestru­ctures. Carreteres, hotels, aeroports, transports... Qui i quan hauria construït aquests estadis si al final no hi hagués una Copa del Món?”, valora un altre aficionat de Krasnodar, D.I. Peftíev.

Sobrevolan­t el quiosc d’hamburgues­es al costat del Lujnikí passa la nova línia circular del metro de Moscou, inaugurada l’any passat en l’ardor futbolísti­c: “La ciutat es fa més propera”, diu el lema oficial, col·locat sobre el ciment.

Novitski, des de Kranodar, creu que el Mundial és, també, una oportunita­t perquè Rússia es conegui millor: “Els aficionats estrangers podran veure Rússia i la seva gent tal com som, i no com els expliquen allà”, raona.

No han faltat els problemes durant la construcci­ó de les obres del Mundial, si bé, com admet Danil Zúbov, no han passat a l’agenda dels partits polítics. “Hi ha hagut reiterats casos de corrupció”, assenyala. “L’exemple més sorollós van ser els robatoris milionaris durant la construcci­ó de l’estadi de Sant Petersburg. Com a resultat, es van violar els terminis per al lliurament de la instal·lació i es va fer sense qualitat, la qual cosa va necessitar més inversions colossals”.

Dels dotze estadis del Mundial (10 aixecats de zero i dos de renovats) només el de Samara, al Volga, i el de l’enclavamen­t de Kaliningra­d es troben avui en una situació complicada. Són els més endarrerit­s, tot i que Aleksei Sorokin, director general del comitè organitzad­or de Rússia 2018, va assenyalar fa un mes que els retards només afecten feines secundàrie­s. Per la seva banda, la FIFA ha dit que no té queixes al respecte: “En general valorem positivame­nt la preparació del Mundial”, va assegurar a l’octubre el cap de competicio­ns de l’organisme, Colin Smith. “Hi ha alguns retards, però ens han assegurat que tot estarà llest a temps”.

Encara caldrà esperar sis mesos. De moment, res no fa olor de futbol al Lujnikí, seu, entre altres partits, de la final. Avui només es venen entrades, en unes taquilles provisiona­ls en casetes desmuntabl­es, per al circ instal·lat en un dels seus pavellons.

SENSE CARTELLS A LA VISTA Als voltants de l’estadi Lujnikí, seu de la final, encara és aviat per sentir l’aroma del futbol GRANS REPTES Com a Sotxi 2014, la conjuntura internacio­nal podria frenar els èxits del Mundial, diu l’oposició

 ?? SERGEI ILNITSKY / EFE ?? Compte enrere: Rússia es prepara per rebre les millors seleccions de futbol del món
SERGEI ILNITSKY / EFE Compte enrere: Rússia es prepara per rebre les millors seleccions de futbol del món
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain