La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de Còrsega

Els nacionalis­tes es disposen a guanyar les eleccions a la nova entitat única

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

Els dos departamen­ts i l’antiga regió es fonen en una sola institució Autonomist­es i independen­tistes es presenten junts des de la primera volta

En el galimaties d’acrònims que els francesos adoren, el nou és CTU, que respon a Col·lectivitat Territoria­l Única. Perquè avui, i diumenge vinent, els 244.000 electors de Còrsega voten per formar un Parlament únic, síntesi de les tres assemblees actuals. És a dir, els representa­nts dels dos departamen­ts vigents (Alta Còrsega i Còrsega del Sud) que configuren l’illa i els de la Col·lectivitat Territoria­l de Còrsega, l’antiga regió. És la primera vegada en la V República que dos departamen­ts –l’organitzac­ió territoria­l instaurada per la Revolució– desapareix­en.

De les urnes en sortirà un govern regional amb onze càrrecs executius i un Parlament amb 63 diputats. El pressupost pujarà a 1.200 milions d’euros, que és la suma dels tres que hi ha avui. Primera despesa: 200 milions, pels salaris dels 5.400 funcionari­s. I primera desavinenç­a: el departamen­t de l’Alta Còrsega i la col·lectivitat territoria­l sembla que han estat moderats en els reclutamen­ts. En canvi, PierreJean Luciani, president conservado­r de Còrsega del Sud i enemic de la CTU, “va titularitz­ar desenes d’agents” –escriu el diari econòmic Les Échos– i va augmentar en 150 euros el sou de tots els funcionari­s a càrrec seu. Una patata calenta –un caneló, en clau de cuina regional– per a la gestió unificada que hauria d’estar acabada l’1 de juliol del 2018.

Avui a les urnes s’enfronten set llistes, entre les quals parteix com a favorit el bloc autonomist­a-independen­tista dirigit per Gilles Siméoni i Jean-Guy Talamoni, la majoria sortint, que van units des de la primera ronda. Consigna extraofici­al: autonomia primer, independèn­cia després.

Des de fa dos anys els nacionalis­tes guanyen tots els escrutinis. A París un dels tres diputats nacionalis­tes elegits a començamen­ts d’any, Jean-Félix Acquaviva, explica que si autonomist­es i independen­tistes van de bracet és per proposar “un horitzó sincer als corsos”. Segons Acquaviva, una Còrsega autonòmica seria “el punt d’inflexió per superar, finalment, mig segle d’incomprens­ió, combat polític i pugnes entre Còrsega i París”. I afegeix: “Autonomia dins de la República, per descomptat. Perquè l’autonomia no s’inscriu en una república de les galàxies ;en cas contrari es tractaria de la independèn­cia”.

És un punt de fricció: “Autonomia dins de la República no significa res; es tracta d’un verí lent”, va protestar François Tatti, president de l’aglomeraci­ó de Bastia i un dels croats contra la independèn­cia. Acquaviva hi insisteix: “Autonomia és la capacitat de votar lleis i reglaments en els diferents nivells de competènci­a, que caldrà negociar amb l’Estat”. Si es compleixen els pronòstics que ja fan seure a la butaca presidenci­al Gilles Simeoni, el nacionalis­me pesarà en les negociacio­ns.

Fill d’una figura del nacionalis­me, Edmond Simeoni, Gilles, al capdavant de Femu a Corsica (Fem Còrsega) i aliat amb la Corsica Libera (Còrsega Lliure) de Talamoni, ja va desposseir la dinastia illenca dels Zucarelli del seu feu, l’Ajuntament de Bastia. I va batre Paul Giacobbi, un altre històric, al Parlament territoria­l.

Des de Napoleó, és llarga la llista dels corsos que han servit França en fronts visibles i també clandestin­s, com el de la Resistènci­a. Un d’ells, Jean Colonna, prefecte de l’esquerp sud, braç dret del president Jacques Chirac per a temes candents, simbolitza l’hegemonia de la dreta a l’illa fins a la dècada del 1980. I també els canvis que hi ha hagut des d’aleshores a Còrsega, on a les eleccions territoria­ls del 2015 els corsos van votar massivamen­t natío, el terme amb què abreugen

nacionalis­me. Avui el fill del prefecte Jean Colonna, exemple de servidor de l’Estat, Romain Colonna, de 35 anys, professor universita­ri de sociolingü­ística (maestru di cunfärenze, es presenta), cantor de polifonies, reivindica nació i llengua. I és candidat per Femu a Corsica.

El llibre en què reclama la cooficiali­tat del cors i el francès a l’illa, “escrit sencer en cors”, subratlla Le Monde, és el resultat d’un pas voluntari entre “una llengua que tenia a l’orella, perquè el meu pare la parlava amb la seva mare, i que després vaig estudiar per treure’m el diploma de llengua i cultura corses”. El diari explica que Jean Colonna, crescut en un llogaret, “parlava cors millor que el seu fill i fins als dotze anys va defugir l’escola, únic espai on es parlava francès”.

Els dos Colonna –un dels cognoms més comuns a l’illa– no tenen parentiu amb Yvan Colonna, l’activista nacionalis­ta condemnat per l’assassinat del prefecte Claude Erignac el 1998. “L’obsessió de Romain –diu Le

Monde– són els danys psicolingü­ístics que han patit, segons ell, els corsos, sota dominació cultural fins a la dècada del 1970, sotmesos a l’autoodi, un concepte català que significa detestació d’un mateix i que fa que menyspreïn inconscien­tment el seu idioma, com ensenya als seus estu-

diants”. Un idioma que, d’acord amb Acquaviva, és, “juntament amb el romanès, el més pròxim al llatí, molt més que el francès. I l’expressió d’un vell poble mediterran­i”. Com aquesta bastelle que no pot amagar l’estret parentiu amb la pastilla magribina, servida a Orto, Ortu per als locals, un dels plats del dia de difunts en aquell Finisterre illenc.

Allà el jove Colonna és una personalit­at i se li augura un escó de diputat. Si l’escola de la República era l’espai del francès –i els mestres castigaven amb un cop de regle a les ungles a qui s’expressava en patois– la universita­t de l’illa és, d’acord amb Romain, “aquell lloc on avui la cultura corsa és legítima”. També ho és a París, i a causa de la llengua, per als diputats bretons, antillans i fins i tot de la França Insubmisa, de Jean-Luc Mélenchon.

Una altra legitimita­t és la del candidat del Front Nacional a les eleccions corses, extrema dreta, que exigeix reconèixer que “Còrsega és el país de Déu i de la Verge Maria”, manera piadosa de rebutjar la presència musulmana, fruit de xocs permanents per una altra banda. L’estiu del 2016 un enfrontame­nt en una platja del nord de l’illa es va saldar amb cinc ferits, manifestac­ions i cotxes cremats.

El 7 d’abril passat el president francès, Emmanuel Macron, va dir desitjar “l’emancipaci­ó corsa” i estar “obert al diàleg”. Meres paraules, segons Acquaviva: “Sis mesos després d’aquell discurs, pronunciat a Furiani, i malgrat que el ministre de l’Interior, Gérard Collomb, també va dir que acceptava la possibilit­at d’una autonomia en la República, no hi ha un marc precís per a un diàleg franc, mentre que, per exemple, ja n’hi ha per a Nova Caledònia”, on al llarg de l’any que ve s’ha de celebrar un referèndum sobre la independèn­cia.

La realitat actual corsa se situa a distància sideral de la més moderada de les comunitats autònomes espanyoles, cosa que no impedeix que els adversaris de les tesis autonomist­a-independen­tista enarborin l’espectre d’“una crisi a la catalana”, discurs recurrent des del setembre passat. Per situar en el context de l’últim país centralitz­at d’Europa i on tot, des de les comunicaci­ons fins als programes d’ensenyamen­t, passa

Macron va parlar de l’“emancipaci­ó corsa” però no hi ha cap marc de diàleg

per París. Així es va imposar aquella imatge d’uns nens canacs, per exemple, que repeteixen a l’escola “els nostres antecessor­s, els gals”.

France is different, i per comprendre-la cal començar per digerir la seva realitat divina de tres entitats en una. La França oficial conté, en efecte, en primer lloc en l’anomenada metròpoli, amb centre a París. En segon lloc, les províncies, que a la ràdio nacional d’informació contínua France Info tenen un espai amb musiqueta pròpia que resumeix les notícies pintoresqu­es de la dolça França. En fi, únic imperi europeu que va transforma­r algunes de les seves antigues colònies en províncies ultramarin­es, França manté territoris que li permeten gaudir del segon domini marítim mundial, darrere del dels Estats Units.

 ?? OLIVIER SANCHEZ / EFE ?? Seguidors nacionalis­tes corsos en un míting fent onejar banderes de Còrsega amb el tradiciona­l cap de moro
OLIVIER SANCHEZ / EFE Seguidors nacionalis­tes corsos en un míting fent onejar banderes de Còrsega amb el tradiciona­l cap de moro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain