La Vanguardia (Català-1ª edició)

...I després la independèn­cia

- A. B. Barcelona

A ‘Le Monde’ l’anomenen “el Puigdemont cors” i creu que veurà la separació

JEAN-GUY TALAMONI

FINS ARA PRESIDENT DE L’ASSEMBLEA CORSA, HA ESTAT

SEMPRE UN POLÍTIC INDEPENDEN­TISTA A ULTRANÇA

Si les ambicions nacionalis­tes de Simeoni acaben en l’autonomism­e, les de Talamoni van molt més enllà. President de Corsica Libera, a Le Monde ja l’anomenen “el Puigdemont cors”. El seu horitzó polític és clar: aconseguir la independèn­cia.

No és una batalla que estigui a l’ordre del dia, perquè creu que a l’illa li queda molt camí per recórrer, però pensa que el nacionalis­me té el temps al seu favor. Ha seguit molt de prop els processos independen­tistes de Catalunya i Escòcia i ara, amb 57 anys, creu que viurà per veure l’emancipaci­ó de Còrsega. No canta La

marsellesa, però s’aixeca, per respecte; va retirar la bandera tricolor del seu despatx i va parlar de França com “un país amic” abans de ser rebut pel llavors primer ministre Manuel Valls.

Fill d’una espanyola nascuda al Marroc, el número cinc de la coalició autonomist­a és també el president sortint de l’Assemblea corsa des del 2015. Llavors va realitzar la seva investidur­a en llengua corsa, una cosa mai vista, i va jurar el càrrec sobre un exemplar de 1758

de la Giustifica­zione della rivoluzion­e di Corsica, que recorda la revolta contra Gènova i que reivindica per als corsos el títol de “primera democràcia constituci­onal de la història”, al segle XVII, que avui reclamen.

La premsa francesa l’anomena l’independen­tista intel·lectual: ha dedicat molt de temps a la recuperaci­ó de la identitat corsa i ha fet tot el possible per convertir-se en una referència lingüístic­a, com escriure un diccionari d’expression­s el 2004. També fa classes a la universita­t, on, entre altres coses, explica la influència de la literatura en l’imaginari nacional.

Com el seu company de llistes, Talamoni va ser advocat i ràpidament es va especialit­zar en la defensa dels militants de la lluita armada independen­tista. No l’ha condemnat mai obertament, i una de les exigències que vol imposar a París perquè hi hagi una veritable solució política al conflicte és l’acostament dels presos polítics del FLNC. “Els presoners formen part integrant del problema cors i han de formar part de la solució. Demanem primer l’acostament de presos i després una llei d’amnistia”, acabava aquesta setmana. Durant l’esforç del primer ministre Lionel Jospin per començar un procés de pau, va ser el polític nacionalis­ta més proper al grup armat encarregat de dialogar amb París.

Per ell, la llista conjunta ha estat una ganga. El pes polític de Talamoni en la primera volta de les regionals del 2015 (7,7%) va ser significat­ivament inferior al del seu col·lega Simeoni (17,6%). Independen­tista des del bressol, ha acceptat que no hi ha prou majoria per votar la separació.

 ?? PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP ??
PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain