La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer l’autonomia...

- ANNA BUJ Barcelona

GILLES SIMEONI

FILL DEL PATRIARCA DEL NACIONALIS­ME MODERN CORS, VA GUANYAR LES ELECCIONS REGIONALS DEL 2015 Amb un discurs moderat, és l’actiu polític més popular del nacionalis­me

Com a president sortint del Consell Executiu de Còrsega, la moderació autonomist­a de Gilles Simeoni l’ha convertit en l’actiu polític més popular del nacionalis­me cors.

Amb 50 anys encapçala la coalició nacionalis­ta Pè a Corsica (Per Còrsega), i és conegut per tres fites. La primera, per ser fill del seu pare, el patriarca de l’autonomism­e modern cors Edmond Simeoni, doctor de professió i polític de convicció. El 1975 va donar un dels cops crucials en la lluita contra el que ells considerav­en el colonialis­me gal amb l’ocupació violenta d’un celler regentat per un marroquí nacionalit­zat francès a Aleria. L’any següent va crear el moviment armat local, el Front d’Alliberame­nt Nacional de Còrsega (FLNC), com una prolongaci­ó d’aquella operació. L’anunci el juny del 2014 de l’adeu a les armes de l’organitzac­ió, després de deixar una reguera de 50 morts en quatre dècades de violència, ha contribuït a l’auge nacionalis­ta que va aconseguir per primera vegada el 2015 una victòria a les regionals. L’esperit polític de la família Simeoni no acaba aquí. L’actual president també és nebot de Max Simeoni, exeurodipu­tat i estrateg nacionalis­ta de l’illa.

“El seu estil és diferent del del seu pare, que patia potser d’un excés de radicalita­t. Ell té un to i una actitud menys variables, fet que li obre la porta al gran públic”, valorava a Le Figaro el politòleg cors André Fazi quan Gilles es va emportar el 35% dels vots en les últimes regionals.

El segon assumpte que el va fer créixer va ser la seva faceta com a lletrat de militants independen­tistes. Especialme­nt per haver estat l’advocat defensor de Yvan Colonna, amb condemna perpètua per haver dut a terme el crim més dolorós –i més visible– del grup armat. A Colonna se li atribueix l’assassinat a trets el 1998 del prefecte Claude Erignac, la més alta autoritat de l’Estat francès a Còrsega, que va commociona­r França i el Govern de Jacques Chirac.

El seu tercer punt a favor, sinó qualitat directa, és la seva capacitat d’unir gent molt diversa per assolir un mateix objectiu. El 2014 es tractava d’associar esquerrans i dretans per acabar amb la gestió municipal “clientelis­ta” d’Émile Zuccarelli al capdavant de la ciutat de Bastia. El 2015, l’objectiu era unir-se amb l’independen­tisme de Talamoni perquè el nacionalis­me tornés a regnar a l’illa. Ara, amb Pè a Corsica volen repetir una fórmula d’èxit i els ha convençut que l’únic objectiu a l’abast ara mateix és un estatut d’autonomia que els permeti autogovern­ar-se millor.

 ?? PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP ??
PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain