La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ultradreta alemanya busca vots aprofitant la davallada de Merkel

Milers de manifestan­ts protesten a Hannover contra el congrés de l’AfD

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El partit ultradretà Alternativ­a per a Alemanya (AfD), que en les eleccions generals del 24 de setembre passat va obtenir el 12,6% de vots i va aconseguir per primera vegada representa­ció parlamentà­ria a escala federal, ara pretén capitalitz­ar aquell èxit i consolidar-se aprofitant la debilitat de la cancellera democristi­ana en funcions, Angela Merkel, en plena lluita per forjar una coalició de govern.

Amb aquest objectiu principal, ahir l’AfD va obrir el seu congrés federal a Hannover, que clausurarà avui i que, com sol passar amb totes les seves reunions, va estar envoltat de manifestac­ions de protesta dels seus detractors, centrades a criticar la dura retòrica nacionalis­ta i antiimmigr­ació que esgrimeix el partit. “Volem recuperar la nostra pàtria”, deia el vídeo que es va projectar en l’obertura del congrés.

Com a primera tasca, els ultradreta­ns van elegir la seva cúpula dirigent per als propers dos anys, fins ara bicèfala, però que va quedar coixa després de marxar, l’endemà de les eleccions, la copresiden­ta i cara més visible, Frauke Petry, que es queixava que el partit incidia en una deriva massa ultranacio­nalista i reaccionàr­ia (l’AfD, convertida en tercera força parlamentà­ria, va aconseguir 94 escons al Bundestag, però al final en té 92, perquè Petry i un altre diputat no es van integrar al seu grup parlamenta­ri. Petry ha fundat amb el seu marit i correligio­nari un altre partit dretà, Els Blaus).

El fins ara copresiden­t, Jörg Meuthen, de 56 anys, un economista enemic de l’euro, usualment etiquetat com a dretà neoliberal, va ser reelegit després d’un discurs d’obertura en què va afirmar que l’AfD és l’únic partit d’Alemanya que defensa “polítiques patriòtiqu­es”. Per a la copresidèn­cia vacant va ser elegit Alexander Gauland, de 76 anys, cocap del grup parlamenta­ri de l’AfD al Bundestag i representa­nt de l’ala més dura dins del partit.

Alternativ­a per a Alemanya ara vol reivindica­r-se com a principal oposició a Merkel, que consideren culpable d’una situació que, al capdavall, és la que ells mateixos han explotat per pescar vots a les urnes: l’arribada a aquest país d’1,3 milions de refugiats des del 2015 a causa de la política d’asil aperturist­a de la cancellera democristi­ana.

L’AfD, fundada a inicis del 2013 com a formació nacionalis­ta aglutinant del vot euroescèpt­ic, va virar de discurs cap a la xenofòbia cavalcant sobre la crisi migratòria i va atreure així votants conservado­rs disgustats. Actualment ocupa escons en 14 dels 16 parlaments regionals. Segons els sondejos, en els comicis del setembre va arrabassar un milió de vots a la CDU, el partit de Merkel, i al seu soci socialcris­tià bavarès, la CSU. El copresiden­t Jörg Meuthen es va delectar davant els intents negociador­s de Merkel –el primer amb els liberals i els verds, que va fracassar, i el d’ara amb els socialdemò­crates, que se li resisteixe­n– perquè considera que afavoreixe­n l’AfD. “Ens porten més partidaris”, va concloure.

Fora del congrés es mastegava el rebuig. Ahir a Hannover van desfilar contra l’AfD manifestan­ts en dues convocatòr­ies: uns 5.000 al migdia, i 6.000 més a la tarda, segons xifres policials. Al matí hi va haver aldarulls, en els quals dos agents van resultar ferits, i un manifestan­t es va trencar una cama quan s’encadenava a un piló i va ser apartat per la policia.

Les forces de seguretat calculen que en aquests dos dies a la capital de Baixa Saxònia s’hauran aplegat contra la ultradreta 8.500 manifestan­ts.

Precisamen­t per això ahir el congrés va començar amb retard, perquè alguns dels 600 delegats no aconseguie­n accedir al recinte firal on se celebrava. La policia va utilitzar canons d’aigua per dispersar joves que els bloquejave­n l’entrada.

Una copresidèn­cia del partit, vacant després de marxar-ne Frauke Petry, ha anat al ‘dur’ Alexander Gauland

 ?? UNFILIP SINGER / EFE ?? Una manifestan­t crida a frenar l’avanç de l’AfD en una marxa contra aquest partit ahir a Hannover
UNFILIP SINGER / EFE Una manifestan­t crida a frenar l’avanç de l’AfD en una marxa contra aquest partit ahir a Hannover

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain