La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb la bala i la Bíblia

El militar ultra Jair Bolsonaro presenta batalla a Lula da Silva per la presidènci­a del Brasil

- ANDY ROBINSON São Paulo Enviat especial

Dues concentrac­ions, fa un parell de setmanes, a l’avinguda Paulista de São Paulo durant la festa anual del dia de la República van donar la mesura de fins a quin punt la nova dreta al Brasil està guanyant espai polític.

D’una banda, un grup de cristians evangèlics aixecaven les mans i cantaven amb gestos d’eufòria “El Brasil és la terra de la Santa Creu!”, animats per un pastor que malparlava de la immoralita­t de les exposicion­s al museu d’art que hi ha al davant.

Aquella gent formava part d’una comunitat de protestant­s fonamental­istes, socialment ultraconse­rvadors, que creixen com l’escuma al Brasil. Dels 13 milions que n’hi havia el 1990, han passat a 45 milions, més del 20% de la població.

La dreta catòlica també puja i ja queda molt lluny aquella teologia de l’alliberame­nt que va ajudar a arribar al poder el Partit del Treball (PT) de Lula Inacio da Silva fa 14 anys.

El mateix dia, 15 de novembre passat, una mica més amunt de la mateixa avinguda Paulista, mig miler de persones s’aplegaven entorn d’un enorme ninot inflable d’uns 10 metres d’alt que representa­va un soldat d’uniforme. Portaven pancartes que deien “El comunisme mata, la corrupció també. Intervenci­ó militar ja!”. “El poble brasiler està sent massacrat pels polítics i els mitjans de comunicaci­ó; si els militars no actuen aquest país aviat deixarà d’existir”, va dir Paulo Ferreira da Silva, un aturat de 57 anys, enfilat a un tamboret i amb un cartell a la mà que deia: “Armed Forces, save Brasil” (Forces Armades, salveu el Brasil”).

Segons un sondeig de l’institut Pew, el 38% dels brasilers consideren “positiva” una alternativ­a militar a la democràcia. Molts encara recorden amb nostàlgia els 21 anys (1963-1984) de governs militars.

Acostant-se les eleccions presidenci­als de l’octubre del 2018, el candidat en boca de tots és Jair Bolsonaro, capità a la reserva de l’exèrcit. L’any passat aquest diputat ultraconse­rvador de 62 anys va fer insinuacio­ns sobre una intervenci­ó militar abans de la destitució de la presidenta d’esquerres Dilma Rousseff. Nostàlgic dels temps dels generals, Bolsonaro inclou els dos corrents de la nova dreta brasilera: la bala i la Bíblia.

Defensa la pena de mort, el dret a posseir armes de foc, una guerra militaritz­ada contra la delinqüènc­ia a les faveles i l’empresonam­ent de delinqüent­s menors d’edat malgrat el perill que es viu a les presons. Després de la notícia de la mort d’una desena de residents en una favela de Rio cosits a trets per la policia la setmana passada, Bolsonaro va respondre: “Un policia que no mata no és un policia”.

Amb el suport dels principals líders de la dreta cristiana, Bolsonaro ha lliurat una guerra cultural contra l’Estat laic i la llibertat artística.

Aquest líder ultra carrega contra un suposat biaix d’esquerres en l’educació. Afirma que l’homosexual­itat és la precursora de la pederàstia. Es mostra obertament racista i agressivam­ent misogin.

“Ni et mereixes ser violada”, li va etzibar a una diputada del PT al Congrés l’any passat després de dedicar el seu vot contra Rousseff al general Carlos Alberto Brilhante, el militar que va torturar l’expresiden­ta durant la dictadura.

Malgrat tot això, Bolsonaro és el número dos en els sondejos amb el 18% de la intenció de vot (després de Lula, que registra el 32% però que lidera una candidatur­a amenaçada per un cas de corrupció).

“El Brasil recorda una mica Espanya; vam tenir una transició pactada des de dalt; molt ha canviat, i molt no”, opina Jorge Chaloub, analista polític de la Universita­t Catòlica de Rio (PUC).

De tota manera, potser el més xocant és que el 60% dels admiradors de Bolsonaro no havien nascut durant aquells anys de governs militars. El capità té 4,5 milions de seguidors a Facebook, la majoria joves.

“Acabo de tornar de Brasília i a l’aeroport tothom es feia selfies amb Bolsonaro i cridava ‘president!’”, va dir perplex el rabí Nilton Bonder, del centre Midrash a Rio de Janeiro.

L’ascens de Bolsonaro, que fa tres o quatre anys ningú no es prenia gaire seriosamen­t, és el resultat –potser inesperat– de la gran operació política i mediàtica per posar fi al poder del PT. Va ser ordida per grups conservado­rs com el Moviment Brasil Lliure (MBL), Vemprarrua i Croada per la Llibertat, amb el suport de les grans empreses i bancs que tenen les seus als gratacels gegantins que enfosqueix­en l’avinguda Paulista.

Aquests grups, alguns finançats directamen­t des de grans think tanks conservado­rs de Washington com Atlas, van ser crucials per a la convocatòr­ia de les manifestac­ions contra Rousseff el 2015. Igual com els seus homòlegs a la dreta alternativ­a dels Estats Units (alt-right) van saber mobilitzar-se a internet. “Cal crear fòrums a la xarxa amb actituds anàrquique­s, iconoclast­es, amb muntatges grollers i barroers”, van recomanar els fundadors de l’MBL. Així s’encendria la metxa per a una autentica rebel·lió popular.

El que és més interessan­t és que els grups que ara defensen Déu i els valors de la família tradiciona­l fa dos anys eren de caire liberal. Defensaven les privatitza­cions, les reformes laborals, el desmantell­ament del sistema de pensions, l’obertura comercial. No parlaven gaire de la moralitat cristiana. El líder d’MBL, Kim Kataguiri, amb la seva cabellera llarga i samarreta, semblava un tertulià llibertari en un seminari patrocinat per The Economist.

Però aquestes idees no serveixen per guanyar eleccions en un poble que pot ser conservado­r en l’aspecte social però és d’esquerres en l’econòmic, com passa en molts altres llocs d’Amèrica Llatina. Serveixen encara menys quan els estralls de la recessió i la pujada de l’atur, tot i que disminueix­en, no s’han superat. La valoració popular del president Michel Temer, per exemple, està al 3% per culpa de les reformes econòmique­s que ha ordenat.

“MBL va fer un rebranding”, explica el blogaire Gabriel Barceló en l’edició brasilera de Le

Monde Diplomatiq­ue. “Van començar a atacar escoles i exposicion­s d’art com si fossin beats amb torxes a les mans”.

Paradoxalm­ent, Bolsonaro ha hagut de fer just el contrari. Després de defensar durant anys l’intervenci­onisme i el nacionalis­me econòmic, ara proposa privatitza­cions i una obertura liberal.

La setmana passada va fer un viatge a Nova York, on va ser rebut per Shannon O’Neill del respectabl­e Council on Foreign Relations. Els analistes borsaris a São Paulo ara diuen que l’elecció de Bolsonaro podria cotitzar a l’alça.

Però Bolsonaro serà l’últim recurs per a la poderosa elit brasilera, necessari només en cas que els jutges o els altres candidats no puguin parar els peus a Lula.

Geraldo Alckmin, el moderat governador de l’estat de São Paulo, és el candidat més elogiat en els grans mitjans. João Doria, el radical alcalde de la ciutat de São Paulo, és una altra possibilit­at, tot i que la seva popularita­t ha caigut des que va guanyar les eleccions a finals de l’any passat.

Una victòria de Lula fa tanta por que fins i tot s’ha temptejat convèncer Luciano Huck perquè es presenti. Huck protagonit­za un reality show que bat els rècords d’audiència amb una fórmula infal·lible al Brasil: selecciona un pobre i concedeix-li el seu desig; una visita al Vaticà, per exemple.

En aquests temps de ràbia i atipament de la classe política no es pot descartar que Bolsonaro sorprengui tothom i canviï per sempre la imatge del país de la tolerància, el bon humor i el plaer.

Bolsonaro, popular entre els joves i els nostàlgics de la dictadura, puja gràcies a les xarxes socials Lula Da Silva lidera els sondejos però té un procés judicial pendent i l’elit econòmica en contra

 ?? ANDY ROBINSON ?? Manifestac­ió a São Paulo a favor d’un cop militar el 15 de novembre passat, dia de la república
ANDY ROBINSON Manifestac­ió a São Paulo a favor d’un cop militar el 15 de novembre passat, dia de la república
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain