La Vanguardia (Català-1ª edició)

Set morts i toc de queda en una Hondures molt dividida

El president Hernández encapçala el recompte, però encara no hi ha vencedor

- TEGUCIGALP­A Redacció i agències

La vida no té gaire valor, a Hondures, el país més violent del món, però els set morts i més de vint ferits que hi va haver ahir i divendres podrien decidir el futur polític del país.

Mentre el Tribunal Suprem Electoral es resisteix a proclamar un vencedor de les eleccions presidenci­als celebrades diumenge passat, l’oposició ha mobilitzat les seves bases i ha convocat per avui concentrac­ions en totes la localitats del país.

L’Aliança d’Oposició a la Dictadura, que lidera Salvador Nasralla, acusa el Govern del president Juan Orlando Hernández de frau electoral.

Amb més del 94% dels vots escrutats, Hernández lidera el recompte amb 1,33 milions de vots, mentre que Nasralla en té 1,28. Aquesta polaritzac­ió alimenta els xocs violents. Per evitar-los, l’Executiu ha establert el toc de queda entre les sis de la tarda i les sis del matí. Alhora, tant l’exèrcit com la policia tenen poders especials per mantenir l’ordre. Això implica que als hondurenys els han retallat les garanties constituci­onals i que totes les autoritats locals han quedat sota control de les forces armades i la policia.

Aquestes mesures, tanmateix, no han impedit ni les concentrac­ions de protesta ni els saquejos ni els morts. San Pedro Sula, Tegucigalp­a i La Ceiba han vist els pitjors enfrontame­nts i pillatges. Més d’un centenar de persones han estat detingudes i entre els morts hi ha un adolescent de 14 anys i una jove de 19. Aquesta noia va ser tirotejada per dos homes des d’un vehicle. Els testimonis asseguren que eren policies. La policia, però, no només no reconeix aquest atac sinó que es nega a facilitar dades sobre el nombre de víctimes.

L’ambient recorda molt el que va precedir el cop del 2009, quan va ser destituït el president Manuel Zelaya. Llavors Zelaya havia convocat una Assemblea Nacional Constituen­t i es disposava a modificar la Carta Magna per restar poder a l’elit política i econòmica.

Hondures és un dels països més pobres d’Amèrica. Està dominat per la corrupció i el narcotràfi­c.

El Tribunal Suprem Electoral va admetre divendres que hi havia hagut diverses irregulari­tats que afectaven el 6% dels vots, sufragis que va proposar de tornar a comptar a mà. Per fer-ho va convidar els dos candidats a designar intervento­rs per supervisar el recompte. L’oposició, tanmateix, es nega a participar­hi mentre el tribunal no admeti que hi ha moltes més irregulari­tats i que, per tant, molts més vots han de ser recomptats.

Nasralla, una de les cares més famoses d’Hondures gràcies a la seva preeminènc­ia a la televisió, té el suport de Zelaya. Els dos líders de l’esquerra han denunciat que els saquejos i la violència política els ha provocat Hernández mateix per justificar el toc de queda i la militaritz­ació del país.

L’oposició denuncia frau i convoca manifestac­ions per avui a totes les localitats del país

 ?? ORLANDO SIERRA / AFP ?? El Che inspira la resistènci­a d’aquesta opositora hondurenya a Tegucigalp­a
ORLANDO SIERRA / AFP El Che inspira la resistènci­a d’aquesta opositora hondurenya a Tegucigalp­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain