La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llocs ineludible­s al país del fred

-

ESTÀTUA D’ALEXANDRE II HÈLSINKI

A la plaça del Senat, al bell mig del centre de Hèlsinki, s’erigeix l’estàtua d’Alexandre II, el tsar que va governar l’imperi rus entre el 1855 i el 1881. Encara avui, els finesos reconeixen el paper que el tsar va tenir en el naixement de la nació. Va ser Alexandre que va permetre el restablime­nt de la Dieta, el cos legislatiu de Finlàndia, a més d’altres reformes que van ampliar encara més l’autonomia del territori i van preparar el camí cap a la independèn­cia. Avui, el monument en el seu honor, just davant de la catedral, continua sent un dels principals atractius de la capital.

ILLES ÅLAND

Situat a l’extrem sud-occidental, aquest arxipèlag de més de 6.500 illes és un vestigi dels gairebé sis segles en què Finlàndia va pertànyer al Regne de Suècia. Avui és una província autònoma, amb el seu propi sistema d’impostos, la seva bandera, segells postals i una única llengua oficial: el suec. Poblada per unes 30.000 persones, la majoria dels habitants parlen el suec. Són descendent­s de l’elit sueca que antigament dominava el país, aquesta comunitat és minoritàri­a i inclou només el 5 per cent de la població total. A més a més de les illles Åland, es concentren a la costa oest del país i a Hèlsinki.

TURKU

Turku, en finès, o Åbo, en suec, és la ciutat més antiga de Finlàndia. Es va fundar al segle XIII, quan el bisbat, que aleshores encara era catòlic, va ser traslladat a aquesta localitat. Durant el regnat de Suècia, des del segle XIII fins al 1809, va ser la capital i el centre de la vida política, eclesiàsti­ca i cultural. El bisbe d’aquesta ciutat Mikael Agricola, va ser, el 1554, el primer a fer servir el finès com a llengua escrita per traduir la Bíblia a la seva llengua nativa. En aquella època, Finlàndia ja havia adoptat la reforma luterana. Entre les seves joies, destaca el gran castell medieval.

LA REGIÓ DELS LLACS

Finlàndia és un país que no es comprèn sense la seva naturalesa. Forma part de la identitat. Paisatges blancs, boscos interminab­les, milers d’illes i llacs defineixen aquest país. Una de les millors destinacio­ns per fer-se una idea és la regió dels llacs, una extensió enorme d’arbres i turons que s’intercalen amb les límpides aigües. El gran Sibelius, un dels símbols de la nació, es va inspirar en la pau i quietud d’aquests paratges per compondre algunes de les seves obres mestres, com el famós poema simfònic Finlàndia o la suite Karelia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain