La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy dona per liquidat el procés i promet que tornaran les empreses

“El 155 s’aplica amb normalitat, les coses van millor”, subratlla el president

- SILVIA HINOJOSA Mataró

“El conte de l’independen­tisme ja no dona més de si, ningú no li dona suport”, va sentenciar ahir Mariano Rajoy, en un acte de precampany­a amb simpatitza­nts, a Mataró, en la seva segona visita a Catalunya des que fa un mes el Govern central va assumir el control de les institucio­ns autonòmiqu­es. El president va donar per acabat el procés sobiranist­a i va defensar l’eficàcia de l’article 155 de la Constituci­ó per recuperar la legalitat: “S’està aplicant amb normalitat. Al cap d’un mes les coses van millor”, va dir. I va elevar el llistó del 21-D: “Són eleccions per tancar ferides i reconstrui­r el trencat en aquests cinc anys de deriva sobiranist­a”, va dir, “per trencar l’entotsolam­ent, obrir finestres i deixar que corri l’aire. Ja és hora que a Catalunya es parli de coses diferents que del procés”, va defensar.

Rajoy tindrà una presència intensa a la campanya catalana. El 12 de novembre va venir a Barcelona per a la presentaci­ó de la candidatur­a de Xavier García Albiol, i el 23 va demanar als empresaris congregats per Foment del Treball que no hi hagi més trasllat de seus socials. “No tragueu més empreses fora de Catalunya”, va dir llavors. Ahir va fer un pas més. “Catalunya necessita estabilita­t i moderació, reconcilia­rse amb la veritat i amb la llei”, va dir. “I tornaran les empreses que se n’han anat perquè el Govern espanyol així els ho dirà, perquè creiem que serà el millor per a Catalunya i per al conjunt d’Espanya”, va assegurar.

El PP té en joc molt més que els 11 escons que l’han representa­t al Parlament en l’última legislatur­a; el partit afronta el 21-D gairebé com una qüestió d’Estat. I a la campanya hi haurà durs retrets a l’independen­tisme, per part de García Albiol, i també dels ministres i dirigents del PP que vindran a reforçar el seu missatge. El mateix Rajoy tornarà almenys tres vegades més, ja confirmade­s, durant la campanya. I s’insistirà igualment en les crítiques a Ciu- tadans i el PSC, les dues formacions amb què els populars es disputen el vot dels contraris a la independèn­cia. El PP vol rendibilit­zar que ha estat Rajoy qui ha donat resposta “al caos que van generar els independen­tistes”, en paraules del mateix president, ahir a Mataró. “L’article 155 ha deixat de ser una espècie de fantasma jurídic per convertir-se en una realitat, tothom avui sap el que és i, pensi com pensi, sap quan s’aplica”, va avisar.

També García Albiol va insistir en aquest punt a la seva intervenci­ó. “Ara que s’està reconeixen­t l’efecte positiu de l’article 155, voldria recordar que al setembre tant Ciutadans com el Partit Socialista no volien que s’apliqués. Recordeu quan Ciutadans deia que aplicar l’article 155 era matar mosques a canonades?”, va subratllar. Intentar capitalitz­ar l’aplicació de l’article 155 davant Ciutadans serà una constant a la campanya del PP, al qual fins ara les enquestes li dibuixen un panorama de pèrdua d’escons, davant Inés Arrimadas, que manté el seu resultat.

Pel que fa als socialiste­s, que són l’altre cavall de batalla per a la candidatur­a del PP, va ser Rajoy qui va posar en qüestió la política de pactes postelecto­rals del PSC, apuntant que podrien arribar a acords amb la candidatur­a de Catalunya en Comú-Podem o amb ERC. “Xavi –va dir Rajoy, dirigint-se a Albiol–, tothom sap el que faràs amb els vots que et donin els catalans i també saben el que no faràs, ni t’entendràs amb independen­tistes, ni ho faràs amb l’extrema esquerra que acudeix al TC perquè no s’apliqui el 155”.

Abans del dinar-míting celebrat a Mataró, Mariano Rajoy va fer un tomb per la zona comercial de Castelldef­els, acompanyat d’Albiol, d’Andrea Levy i d’altres dirigents del partit. No es va fer

RENDIBILIT­ZAR LA MESURA “Us recordo que al setembre Cs i el PSC no volien el 155”, destaca Albiol CRÍTIQUES ALS ADVERSARIS El líder del PP: “Xavi, tu no pactaràs amb independen­tistes ni amb l’extrema esquerra”

convocatòr­ia, però el PP va difondre fotografie­s del president parlant amb veïns i a l’interior d’establimen­ts com una perruqueri­a i una cafeteria. “M’he sentit bé, molt ben tractat i molt a gust”, va explicar després. A la seva intervenci­ó davant els militants a Mataró, Rajoy va afegir: “El que demanaven era que torni la normalitat, que els deixin tranquils i que els governs s’ocupin dels problemes reals de la gent”.

A la seva intervenci­ó, Albiol va al·ludir també a l’“efecte tranquil·litzador” de l’aplicació de l’article 155 i les mesures que ha suposat. “Gràcies per tancar les ambaixades que es dedicaven a parlar malament d’Espanya”, va dir adreçant-se a Rajoy, alhora que va celebrar que es renovés la cúpula dels Mossos”.

Les referèncie­s a l’etapa posterior al 21-D van ser constants. Rajoy va parlar de la importànci­a de “recuperar la serenitat” i “la dignitat de les institucio­ns”. Al capítol econòmic, va subratllar: “Són eleccions per apostar pel creixement i el benestar dels catalans, per evitar que Catalunya es quedi despenjada de la recuperaci­ó econòmica de tot Espanya” i “perquè tothom fora d’Espanya torni a veure Catalunya com un focus de progrés i creixement i no com una font de problemes”.

Després de recordar el panorama que deixa el final abrupte de la passada legislatur­a –va mencionar la marxa d’empreses i la caiguda de reserves hoteleres, de les vendes de grans superfície­s i del petit comerç, així com del tràfic de mercaderie­s–, el president es va comprometr­e a revertir la situació. Sempre que no guanyin les opcions independen­tistes: “Si recuperem la normalitat, l’estabilita­t i la tranquil·litat, el creixement del 2,3% serà l’any que ve del 3%. I això suposarà que continuem creant ocupació com en els darrers anys, més de 500.000 llocs de treball a l’any el 2015, 16 i 17, molts a Catalunya”, va detallar.

Tot i això, les promeses queden totes per al futur, perquè de cara al 21 de desembre no hi haurà grans sorpreses en forma de compromiso­s electorals. Ja ho van dir des del PP a la convocatòr­ia als mitjans de comunicaci­ó prèvia a l’inici de la campanya: no es trauran conills del barret de copa. “No és el moment d’ocurrèncie­s –va dir Rajoy– ni d’intentar acontentar qui no vol ser acontentat. És el moment de defensar les posicions en què creiem”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Acompanyat Mariano Rajoy, amb la ministra Dolors Montserrat, Enric Millo i el dirigent del PP Martínez Maíllo a Mataró en un acte de precampany­a en suport al candidat Xavier Garcia Albiol
XAVIER CERVERA Acompanyat Mariano Rajoy, amb la ministra Dolors Montserrat, Enric Millo i el dirigent del PP Martínez Maíllo a Mataró en un acte de precampany­a en suport al candidat Xavier Garcia Albiol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain