La Vanguardia (Català-1ª edició)

Càlculs per a després del 21-D

ERC té clar que governarà, Puigdemont confia a retornar al càrrec i posar així en perill l’Estat espanyol, el bloc constituci­onal somia amb apartar el sobiranism­e i els comuns temen que se’ls sotmetrà a una gran pressió.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Encara no ha començat la campanya i tots els partits ja estudien escenaris per a després del 21-D. Esquerra té clar que governarà, Carles Puigdemont confia que la seva tirada com a president a l’autoexili el retornarà al càrrec i posarà en perill l’Estat espanyol i els constituci­onalistes esperen que un augment de la participac­ió propiciï un gir que enterri el sobiranism­e. Aquests són, avui dia, els càlculs dels protagonis­tes d’aquestes eleccions transcende­ntals:

Esquerra acaricia el poder. ERC és la força amb més possibilit­ats d’obtenir la presidènci­a de la Generalita­t, però sense prou majoria. Si el seu resultat supera els 40 diputats, més o menys, pot intentar una etapa en solitari i geometria variable de pactes segons si prioritza l’agenda sobiranist­a o la social. Els republican­s calculen que si Junts per Catalunya, la llista de Puigdemont, supera els 20 escons, hi haurà molta pressió entre l’independen­tisme perquè se’ls incorpori al Govern amb algunes conselleri­es. ERC espera que el partit d’Ada Colau no posi pals a les rodes i que, almenys, s’abstingui en la investidur­a.

El repartimen­t de poder, però, no és l’única qüestió. El bloc independen­tista s’ha esquerdat. La confiança entre els seus protagonis­tes s’ha fet miques. La relació de Puigdemont i Oriol Junqueras es va deteriorar amb la tensió dels dies previs a la declaració d’independèn­cia, i el líder d’ERC vol reorientar l’estratègia: sense renunciar a la independèn­cia, la situa a mitjà termini i sense dates límit. La paraula unilateral gairebé ha desaparegu­t del seu discurs, que gira a l’entorn de la necessitat d’ampliar el suport social a la secessió .

Puigdemont manté el desafiamen­t. El president cessat es presenta com l’únic que manté viva la flama del procés, que no ha acatat l’article 155, que no renuncia a la via unilateral i que es considera el legítim cap de l’Executiu català. La seva campanya és personalis­ta. El seu equip fins i tot va estudiar el lema “Vota per mi”; finalment es va descartar per por que fos massa egocèntric (Artur Mas ja va pagar per un cartell que pecava de messiànic), si bé la filosofia és la mateixa i consisteix a subratllar la seva figura: “Puigdemont, el nostre president”. La competènci­a entre Puigdemont i ERC serà descarnada. El primer esgrimeix la seva destitució, però el segon haurà passat per la presó. Puigdemont anirà a totes: està convençut que la seva victòria desestabil­itzaria l’Estat espanyol, ja que el posaria en la tessitura d’empresonar un president electe. A la pugna amb els republican­s s’afegeix el conflicte intern al si del PDECat. Si Puigdemont aconseguei­x un resultat indiscutib­le, el seu entorn tindrà la temptació d’aconseguir el poder dins el partit o fins i tot de crear una nova formació que convidaria a sumar-se al PDECat. Si l’expresiden­t –que ha forçat el partit a amagar les seves sigles i a assumir una llista a la seva mida sota la marca Junts per Catalunya– no respon a les expectativ­es, el PDECat pot alentir l’objectiu de la independèn­cia.

Iceta somia amb una carambola. La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, insisteix a demanar el suport socialista per fer fora l’independen­tisme del poder. Miquel Iceta ho ha descartat, com també ha rebutjat afavorir que ERC assoleixi la presidènci­a. El socialista pretén una carambola improbable: que Ciutadans i els comuns el portin a ell al Palau, però aquesta suma queda lluny, segons les enquestes. Iceta ha apostat per abraçar el catalanism­e moderat. Aquestes eleccions resoldran la incògnita de quants electors formen aquest nínxol, al qual el PDECat ha renunciat.

Colau, en una difícil disjuntiva. Entre els dos grans blocs intenten sobreviure-hi els comuns, que temen que se’ls sotmeti a una pressió insuportab­le a fi que, almenys amb la seva abstenció, donin la presidènci­a a ERC. Per això Colau reclamarà una renúncia explícita a la via unilateral. Tot i així, és un desgast per a Pablo Iglesias a la resta d’Espanya permetre que governi un independen­tista. Per als comuns, a més, és més indigest permetre que governi ERC en aliança amb l’antiga Convergènc­ia que si el PSC s’hi afegís, cosa que no és als seus plans. La pressió sobre Colau pot ser fortíssima, atès que els republican­s poden acusar-la no només de forçar unes noves eleccions, sinó de ser la responsabl­e que continuï en vigor durant més temps l’article 155.

 ?? DAVID AIROB / ARXIU ?? Marta Rovira i el seient reservat a Oriol Junqueras durant una reunió d’ERC
DAVID AIROB / ARXIU Marta Rovira i el seient reservat a Oriol Junqueras durant una reunió d’ERC
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain