La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts sense el PDECat?

- Isabel Garcia Pagan

Ala complexita­t de la campanya electoral, amb un candidat amb residència judicial a Brussel·les, les famílies exconverge­nts han decidit apujar-hi l’aposta i emprendre una batalla gens silent per l’espai polític que represente­n. Els moviments per llançar la llista del president van deixar sense alternativ­a electoral el PDECat, però ara la seva direcció està disposada a lluitar contra els qui pretenen residualit­zar el partit des de dins. És una batalla suposadame­nt hibernada fins a la nit electoral, però amb estratègie­s en marxa gairebé des del dia després del congrés de fundació del PDECat.

La conllevanc­ia entre la candidatur­a de Junts per Catalunya i el partit és d’allò més orteguiana. Fa una setmana, mentre la llista de Junts per Catalunya es presentava a Brussel·les, la coordinado­ra general del PDECat dinava, en un parc de Tordera, amb la història vivent de la JNC en homenatge als exconselle­rs empresonat­s que van formar part de l’organitzac­ió juvenil de Convergènc­ia.

No hi haurà cap invitació perquè Marta Pascal intervingu­i en els mítings de Junts per Catalunya, tot i que sí que s’aprofitarà la línia de continuïta­t de la presidènci­a de la Generalita­t entre Artur Mas i Carles Puigdemont. Del 129 al 130 president. La comunicaci­ó no està trencada –dimarts Pascal va ser a Brussel·les amb Puigdemont i hi tornarà la setmana vinent; també Mas–, però els interessos mutus no van compassats.

Això sí: l’estructura s’ha triplicat. El president cessat treballa a Brussel·les amb excàrrecs desplaçats durant la campanya, en l’equip que lidera Elsa Artadi a Barcelona s’han incorporat els responsabl­es de la campanya convergent més presidenci­al (La voluntat d’un poble, 2012) i en el partit es troben immersos en una certa esquizofrè­nia generada pel fet d’estar en campanya i que no es noti.

Artadi es va donar de baixa del partit per “motius personals” no aliens a la direcció i, per si hi havia dubtes, no es cansa de dir que el PDECat no es presenta a aquestes eleccions. L’afirmació té una digestió difícil: la coordinado­ra general i el secretari d’organitzac­ió no van a les llistes, però el partit és “propietari” de la coalició electoral; és qui va registrar i patentar la marca i qui es beneficiar­à dels “drets electorals” que generi el resultat de la llista del president.

El relat és un problema afegit. Puigdemont planteja les eleccions com un plebiscit entre ell i Rajoy, mentre que Pascal aspira a un espai polític viable després del 22-D, així que no hi ha cap error que surti de franc. Ni referèndum sobre la permanènci­a a la Unió Europea ni la insistènci­a en la unilateral­itat quan hi ha exconselle­rs pendents de la resolució del Tribunal Suprem per sortir de presó.

Puigdemont va ser el menys convergent dels convergent­s, així que, cessat per decisió de Mariano Rajoy, no serà ara quan se sotmeti a la disciplina de partit a qui molts dels qui donen suport al candidat havien condemnat a deambular pel camí del fracàs. Serà després de les eleccions quan es decideixi si continua Junts, amb o sense el PDECat.

La candidatur­a de Puigdemont ha donat aire a la batalla hibernada de famílies exconverge­nts

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain